< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Műanyagot evő baktériumot találtak

| Mobile | RSS

Műanyagot evő baktériumot találtak

2016. március 13. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Műanyagot evő baktériumot találtak

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó, nagyon jó
Japán kutatók egy csoportja talált egy olyan baktériumot, amely olyan műanyagot eszik, amiből az eldobható vizespalackok készülnek. A felfedezésről a Science nevű szaklapban tettek közzé egy tanulmányt.

shutterstock 74012455

A baktérium segíthet feldolgozni az évi több mint ötvenmillió tonna műanyag szemetet, amely a világon keletkezik. Az úgynevezett PET palackokról van szó, amelyek anyaga polietilén-tereftalát. Ez a legelterjedtebb műanyag, részben újra tudják hasznosítani, például szőnyegeket készítenek belőle.

Korábbi tanulmányok már találtak olyan élőlényeket, amelyek PET palackokon nőnek, például létezik néhány ilyen gombafaj. De olyat még nem fedeztek fel egészen mostanáig, amely meg is eszi a műanyagot.

Ideonella sakainesis, így nevezték el a szóban forgó baktériumot. A kutatások kimutatták, hogy két enzim bontja le a műanyagot. A baktérium kibocsát egy enzimet, amely egy kémiai anyaggá alakítja a műanyagot, majd ezt a kémiai anyagot egy másik enzimmel bontja le és alakítja a baktériumnak hasznos energiává.

Stabil 30 Celsius fokos hőmérsékletnél nagyjából hat hétig tart egy átlagos műanyagdarab lebontása.

A kutatók most más olyan baktériumok után kutatnak, amelyek képesek erre. Most hogy már tudják, mit keresnek, akár találhatnak is más hasonló élőlényeket.
forrás:index.hu

Leave a Reply 673 megnézve, 1 alkalommal mai nap |