< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Belföld Megindult a lejtőn a Fidesz

| Mobile | RSS

Belföld Megindult a lejtőn a Fidesz

2016. március 21. | hozzászólás | Közélet
www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó, nagyon jó

Mind gyakrabban kerül szóba, s már korántsem csak ellenzéki elemzőktől: valami bomlik a Fideszben. Megkopott és kifulladni látszik a kormányfő menekült-ellenes retorikája, amellyel a 2014 őszi mélypont után visszatornázta pártját a népszerűségi listák élére. Ugyanakkor a tanárok és a hozzájuk csatlakozók tiltakozása minden eddiginél átütőbb kritikája a hatalomnak.

Orbán Viktor egyszemélyes pártot épített fel. Kemény, hierarchikus rendszert, amelyben a struktúra csak az egyszemélyi döntéseket preferálja. Ceglédi Zoltán szerint Magyarországon ma Orbán erényei és hibái transzformálódnak fideszes, illetve kormányzati cselekvésekké. Amiben ő jó, abban lesz jó az ország is, amiben rossz, annak kudarcait pedig közösen éljük meg.

A politikai elemző így reagált a Népszavának arra, amit Török Gábor a szombati Magyar Nemzetnek adott interjújában a Fidesz értékrendjének megváltozásáról mondott. Ceglédi előrebocsátotta, Török nem áll közel a kormánypárthoz, ebben egészen biztos. Emlékeztetett, a Fidesz alapításakor a párton belül azok tudtak sikeresek lenni, akik képesek voltak közösséget építeni, működtetni és később is hosszú éveken át azok fémjelezték a szervezetet, akik ellenzékben is fenn tudták tartani.

Ez a szakkollégiumi közösség, az építők generációja, akik közül Orbán volt a legtehetségesebb. A mostani generáció, amelyik a másodvonalból lépett elő, már egy kész Fideszbe érkezett. Nekik nem kellett megküzdeniük sem a rendszerváltás előtti gondokkal, sem azzal az ellenzékiséggel, amit az 1994-98 közötti kétharmados MSZP-SZDSZ kormány idején megtapasztaltak.

Az első generáció komplex képességekkel rendelkező csapat volt, a másodiknak lojalitásból kell jól teljesítenie. Soha nem kellett megküzdeniük azért, hogy eljussanak oda, ahol most vannak. Szijjártó Péternek például folyamatosan emelkedett a politikai pályája, miközben ezért a karrierért valóban csupán lojalitással kellett fizetnie. Rogán Antal vagyona is rendre nagyobb, és politikusként még veszélyt sem érez a gyarapodás miatt. A két generáció valóban különbözik egymástól, ám a pártban vélhetően a korábbi és a jelenlegi időszak két teljesen más típusú alkalmasságot igényel.

Azt, hogy a Fidesz-lufi kipukkad-e, vagy leereszt, Ceglédi ma még nem merné megjósolni. Óvatos, mert úgy gondolja, ahhoz, hogy hirtelen essen le a béklyó, Magyarországon kevés az erő. Ez akkor is így van, ha egyre erősebb a hatalom szorítása. A Fidesz agresszív kormányzása valóban előrevetíti a bukást, de ez úgy is megtörténhet, hogy a kormányzás részben a folyamatos botrányok miatt kifullad. Ez utóbbiak ugyanis folyamatosan “vakarják le” a Fideszről a szavazókat. Az elemző elképzelhetőnek tartja, hogy nem hatalmas bukás, hanem a 2002-höz hasonló kormányváltás vet majd véget Orbán hatalmának. Akkor minimális különbséggel veszítették el a választást.

Ebben a mai Fideszben nincs önálló vélemény, akarat – mondja Ceglédi. – Aki bírált, más utat ajánlott, azt időben kifizették, vagy partvonalra állították, esetleg magától elhagyta a pártot. Aki maradt, az lojális és nem független, ezért egy palotaforradalomnak kicsi az esélye. Ceglédi sokkal valószínűbbnek tartja, hogy ha a Fideszen kívüli erők képesek jobban dolgozni, akkor Orbánék fölé nőnek. Pártként lassan nem is létezik a Fidesz – vélekedett lapunknak Ceglédi, aki szerint a kormánypárt egyre inkább összecsúszik a kormánnyal. A Fidesznek már nincs önálló arca, kapcsolata az emberekkel. Nem véletlen, hogy március 15-én a pártelnök-miniszterelnököt több import-lengyel hallgatta, mint spontán magyar érdeklődő. Ez nem élő közösség, nem fontos szereplője a magyar közéletnek. Csak a kormány erős, aminek működését viszont szűk elit határozza meg, így a lépések mögött nem áll politikai közösség, ami a kimúlást vetíti előre.

Amíg van mit osztani, kitart Orbán Viktor mellett a Fidesz új gárdája FOTÓ: NÉPSZAVA

Török Gábor szociológus Magyar Nemzetnek adott interjújában egyébként leszámol azzal az időről időre felröppenő népszerű mémmel, hogy a Fideszben egyszer eljön majd a “normális fordulat”, Orbán Viktor észhez tér, és Varga Mihályok meg Pokorni Zoltánok söprik el a Gucci-táskák és földpályázatok mögé elbarikádozott újfideszes elitet. Török nem látja esélyét, hogy a Fideszen belül érdemi változás történik, a Fidesz vagy így lesz sikeres évekig, vagy így megy neki a falnak. A politológus szerint elképzelhető, hogy lesznek, akik dezertálnak, de “Orbán Viktor a semmiből olyan centrális erőteret hozott létre, amilyenre demokratikus keretek között nincs példa”, és “nincs az a Lázár János vagy Rogán Antal, aki ennek keresztbe tudna feküdni”.

Ez a rendszer most már így is marad, még akkor is, ha Török szerint “káros lehet számukra, hogy teljesen lecserélődött a társadalomban a Fideszről alkotott kép.” Mert míg az első Orbán-kormány alatt Szájer József, Kövér László, Áder János jelentette a Fideszt a nyilvánosság előtt Orbánon kívül, addig most már Habony Árpád, Németh Szilárd, Andy Vajna és Rogán Cecília. Az újfideszesekről azt mondja, “ameddig Orbán megnyeri a választásokat, és el tudja osztani a zsákmányt, addig mögötte lesznek”, akkor viszont gond lesz, ha a rendszer meginog. Ezért is jelentette be Orbán már jó korán, hogy 2018-ban is ő indul a miniszterelnökségért.

A fideszes másodvonal ügyében a politológus azt is elmondja, a Fidesz úgy működik, mint a bolsevik párt. Nincsenek benne trónörökösök, csak trónörökösjelöltek. Ebben a mai Fideszben nincs önálló vélemény, akarat. Török szerint a 2018-as választások egyáltalán nem lefutottak. A legfőbb politikai eszköz pedig a végveszéllyel való fenyegetés, “amit Orbán Viktor elmondott március 15-én, az már háborús helyzetet idézett, ami után az ember nehezen megy ki a házából”. “A háborús retorika azonban annyira szembe fog menni a valósággal, hogy a racionalitás látszata már nem lesz fenntartható.” Arra a kérdésre, hogy mi lehet akkor az Orbán-rendszer kifutása, Török úgy válaszolt: “Nem lehet más a vége, mint a bukás.”

A bukásról beszélt a napokban Mellár Tamás, a KSH egykori elnöke is a Klubrádióban: mihamarabb helyre kell állítani a demokratikus viszonyokat Magyarországon, mert a Nemzeti Együttműködés Rendszere a végét járja, ez a rendszer nem maradhat fenn sokáig. A konzervatív közgazdász két rossz forgatókönyvet lát: az egyik, hogy odáig éleződik a helyzet, hogy csak külföldi segítséggel tudunk kimászni a mostani állapotból, illetve ha alulról jövő teljes elkeseredés miatt polgárháborús helyzet alakul ki. Járható útnak azt látja, ha a társadalom nagy része próbálja magát megszervezni, illetve azt, hogy a mostani ellenzéki pártok és a civil mozgalmak, szervezetek megpróbálnak együttműködni. Mellár szerint vissza kell állítani a fékek és ellensúlyok rendszerét, a nemzeti intézmények vezetőit le kell cserélni, olyan választási rendszert kell létrehozni, mely biztosítani tudja az arányos kétfordulós választási rendszert. Ezután lehet a nagy társadalmi alrendszereket átgondolni.
Stumpf az elveszett ethoszról
Nagy figyelmet keltett a közelmúltban a TÁRKI kiadásában A magyar polgár címmel megjelent tanulmánygyűjtemény, amelyben többek között Tölgyessy Péter, Szelényi Iván, Felcsuti Péter, Gombár Csaba, Ferge Zsuzsa, Nádas Péter társaságában feltűnt Stumpf István is. A mai alkotmánybíró, aki a Bibó Szakkollégiumban közelről figyelhette és oktathatta a rendszerváltó Fidesz-generációt, később az első Orbán kormány kancelláriaminisztere éles szavakkal ír az Orbán-rendszerről.
Mint írja, e generáció a pragmatizmus jegyében szembefordult az újpopulizmussal, az ideológiai diktatúrával, a bármely tan nevében vallott doktriner törekvésekkel. Hittek az állami végrehajtó hatalom korlátozásában, a polgárok szabadságjogainak védelmében és a joguralomban, mint az emberi méltóság és szabadság garanciájában. A 2014-es választási sikert követően azonban felszínre került a szakkollégiumi generáció legerősebb belső párosa (Orbán–Simicska) közötti feszültség.
Ami korábban elképzelhetetlennek tűnt: a generáció legnagyobb politikai tőkése és legnagyobb gazdasági tőkése egymás ellen fordult, felbomlott a több mint harminc éve tartó szolidaritás és barátság. Új törésvonalak jelentek meg a hatalom belső köreiben, a Fidesz új generációjának már semmit sem jelentett a szakkollégiumi időszak közösségi érték- és élményvilága. Sokuk számára a hatalmi pozíciók birtoklása, a szimbolikus és anyagi javak gyarapítása lényegesen nagyobb motiváló erővel bírt, mint a politikai közösséghez tartozás élménye, illetve a nemzeti ügyek szolgálatának ethosza.
Az értékalapú elkötelezettség helyébe mindinkább a feltétlen lojalitás lép, a racionális érvelést pedig háttérbe szorítja az olykor demagógiába hajló populizmus. A fiatal demokraták alapító generációjának emlékeznie kell arra, hogy mi ellen lázadtak egykoron. Ha egy rendszer elveszíti tehetséges fiataljait, ha a politika nem kínál azonosulási lehetőséget számukra, ha a tudás és a hozzáértés helyett pusztán a lojalitás válik a karrier feltételévé, akkor nem lesz emelkedő nemzet Magyarországból – írja Stump.

forrás:népszava online.hu

szerző:Fazekas Ágnes
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 226 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: