< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Záporoztak a kérdések a parlamentben

| Mobile | RSS

Záporoztak a kérdések a parlamentben

2016. március 21. | hozzászólás | Közélet

Záporoztak a kérdések a parlamentben

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu nemzetközi hírlevél jó, nagyon jó

A képviselők többek közt a paksi bővítésről, a földforgalmi törvényről, a sztrájkjogról, az M4 folytatásáról és az elvándorlásról is tettek fel kérdéseket a kormány képviselőinek a mai parlamenti ülésen.

LMP: a paksi reaktortípus még az orosz előírásokat sem teljesíti

Szél Bernadett (LMP) arról beszélt, hogy a még csak épülő Leningrádi Atomerőmű-2 lesz a paksi projekt referenciamodellje. Erről a reaktortípusról még nincsenek üzemeltetési tapasztalatok és az egyik ott dolgozó szakember egy nyílt levelet írt, amelyik szerint az építés során folyamatosan fordulnak elő konstrukciós, tervezési és kivitelezési hibák – hívta fel a figyelmet.

Az Orbán-kabinet komolyan gondolja, hogy elfogadnak referenciaként egy olyan reaktortípust, amelyik még az orosz műszaki előírásokat sem képes teljesíteni? – tette fel a kérdést.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte, a képviselő folyamatosan ellenkampányt folytat, miközben Magyarországon harminc éve működik orosz technológiával egy atomerőmű. A következő ugyanolyan jól fog teljesíteni, mint a mostani – szögezte le. Megkérdezte, mi a baja a képviselőnek a Paks 1-en dolgozó emberek munkájával, miért folytat kampányt hat-hétezer ember napi munkája ellen. A szerződés alapján az új erőműnek minden EU-s és hazai biztonsági előírásnak meg kell felelnie.

Jobbik: miért engedik, hogy nem helyben lakóké legyen a termőföld?

Magyar Zoltán (Jobbik) azt a kérdést tette fel az agrárkormányzat képviselőjének, “miért engedik, hogy Budapest és a nagyvárosok urizáló gazdagjai elvigyék a helyiek elől az ő évszázados örökségüket”, a termőföldet.

Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár válaszában idézte a földforgalmi törvényt, amely szerint az adott földterület 20 kilométeres körzetén belül lakók számítanak helyben élőknek.

LMP: vissza kell adni a pedagógusok sztrájkjogát

Ikotity István (LMP) a pedagógusok sztrájkjogáról szólt, amelyet szerinte a kormányoldal elvett, az LMP viszont visszaállítana. Hangsúlyozta: a pedagógusok az alapvető munkavállalói, alkotmányos jogaikért állnak ki.
Szerinte a kabinet továbbra sem érdekelt a változtatásban. Bírálta a miniszterelnököt, aki szerint csak tréfa volt a sztrájkfelhívás.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kijelentette: számos szervezet tartja felelőtlen lépésnek azt, ha a pedagógusok nem törvényes eszközzel lépnek fel. Az államtitkár tárgyalást sürgetett, és úgy fogalmazott: sokan nem értik, miért a pedagógusok készülnek sztrájkra, hiszen az elmúlt időszakban ők kapták a legnagyobb béremelést az országban.

Rámutatott arra is: a sztrájkot hirdetők nem egyeztetettek azokkal, akinek nevében közzé tették azt. Az egyeztetésekről szólva azt mondta: a kért 25 pontból 18 esetében már eredményre jutottak.

Jobbik: a kormánynak tennie kell az elvándorlás ellen

Farkas Gergely (Jobbik) valótlannak nevezte a miniszterelnök azon állítását, amely szerint a magyar fiatalok nem akadályozhatók meg abban, hogy külföldre menjenek. Úgy ítélte meg: a fiatal pályakezdők többsége itthon szeretne boldogulni, sokan inkább kényszerből mennek külföldre.

Szerinte a kormány nem tudott olyan országot építeni, ahová visszatérnének a fiatalok. Katasztrofálisnak ítélte azt, ha a kabinet nem kezeli a problémát súlyának megfelelően.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a stabil gazdaságot, a jó munkahelyet és a saját otthont nevezte a szükségesnek annak érdekében, hogy a fiatalok itthon boldogulhassanak. Hozzátette: 2010-hez képest több mint félmillió embernek van munkája, a gazdasági mutatók javulnak, és a kormány az otthonteremtés érdekében is programot indított. Az egyik jobbikos politikusnak egy olyan társaságban volt érdekeltsége, amely orvosokat közvetített külföldre – tette hozz Dömötör.

Jobbik: miért szervezték ki a takarítást a MÁV-tól?

Ander Balázs (Jobbik) arról beszélt, hogy három évre 15 milliárd forintjába kerül majd az adófizetőknek, hogy a MÁV Létesítményüzemeltető és Vasútőr Kft.-ből kiszervezték a takarítási feladatokat. Készült-e hatástanulmány arról, hogy mi történik, ha kiszervezik ezt a tevékenységet? – vetette fel.

Tasó László államtitkár azt válaszolta, hogy a kormányzat stabilizálta a cégcsoport működését, a dolgozók pedig előbb két, majd három százalékos béremelést kaptak az elmúlt években. A MÁV-nak az a felelőssége, hogy figyelemmel kövesse a kiszervezett tevékenységet – jelentette ki az államtitkár.

LMP: nem szabad ritkítani a kéményellenőrzések számát

Szél Bernadett (LMP) a kéményseprő-ipari változtatásokat kifogásolta. Az LMP szerint a “rezsicsökkentésnek hazudott” kéményseprő-ipari intézkedések az emberek biztonságát veszélyeztetik – mondta, hangsúlyozva: nem szabad ritkítani a kéményellenőrzések számát.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár azt felelte: a kéményseprést jelenleg még nem az állam, hanem magánszolgáltatók végzik, amelyek, ha az önkormányzatok elégedettek velük, folytathatják a munkát.

Fidesz: mikor kezdődik az M4-es autóút építése?

Bene Ildikó (Fidesz) Budapest és Szolnok gyorsforgalmi összeköttetéséről, az M4-es autóútról érdeklődött, jelezve, hogy a környéken nagyon várják a beruházás megkezdését.

Tasó László, a fejlesztési tárca közlekedéspolitikai államtitkára válaszban tudatta: legkésőbb 2018-ra kiépül a gyorsfogalmi kapcsolat a főváros és Szolnok között. Az M0-s és Cegléd között várhatóan augusztusban, a Cegléd-Abony-Szolnok-szakaszon pedig legkésőbb 2017 tavaszán kezdődnek meg a munkálatok.

MSZP: választási csalások sorozatát követte el a kormányoldal

Bárándy Gergely (MSZP) szerint a Fidesz “választási csalások sorozatával” szerezték meg kétharmados győzelmét 2014-be. Ezt azzal egészítette ki: jelenleg is több mint 30 ügyben van nyomozás választási csalás miatt.

Hozzátette: az új választási törvénnyel “kamupártok” indulását tették lehetővé, ezzel torzították az eredményeket. Mindezt “maffiaállami módszerekkel” tették – fogalmazott -, ezek között említette például azt, hogy az MTI-vel, a közmédiával híreket hamisíttatnak. Kijelentette: ma már a bíróság mondja ki, hogy a médiahatóság köteles ezen eseteket kivizsgálni.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára hiteltelennek és megalapozatlannak találta a választási csalással, a választási rendszerrel kapcsolatos felvetéseket. Olyan párt veszi ezt a szájára, aki tele van korrupciós ügyekkel – jelentette ki, és hozzátette: választási győzelmeikkor nem emlegetnek csalás. Úgy folytatta: az MSZP nem tisztázta a józsefvárosi feketekassza ügyét, és büntetőeljárás folyik az egyik országgyűlési képviselőjük ellen.

LMP: mi a kormány álláspontja a glifozát engedélyezéséről?

Sallai R. Benedek (LMP) arról érdeklődött, hogy mi a kabinet álláspontja a glifozátról, “egy potenciálisan rákkeltő növényvédő szerről”, amelynek újraengedélyezése felülvizsgálat alatt van az Európai Unióban.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára azt válaszolta: a kormány továbbra is mindent megtesz azért, hogy a növényvédő szerek engedélyezése és betiltása csak megalapozott tudományos vizsgálatok alapján történhessen.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 149 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: