< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Brüsszelt megtámadták: halottak és pánik a belga fővárosban

| Mobile | RSS

Brüsszelt megtámadták: halottak és pánik a belga fővárosban

2016. március 22. | hozzászólás | Fecsegő hírek
www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó, nagyon jó
Két robbanás is volt reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren. Hivatalos közlés szerint legalább egy robbanószerkezetet öngyilkos merénylő hozott működésbe. A terminálon találtak egy harmadik pokolgépet is, amit hatástalanítottak. Nem sokkal később bomba robbant a brüsszeli metróban is. A legfrissebb hírek szerint 34-en meghaltak és több mint kétszázan megsérültek a támadássorozatban. Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget. A merényletsorozatot az Iszlám Állam vállalta magára. Cikkünk folyamatosan frissül.
<iframe width=”718″ height=”404″ src=”https://www.youtube.com/embed/4NzUgIp2rk0″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

A robbanások röviddel reggel 8 óra után történtek a repülőtér indulási oldalán, az American Airlines légitársaság irodája közelében. Szemtanúk szerint lövések dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak a támadás előtt.

Az emberek pánikba estek, azonnal rohantak kifelé a reptérről. A helyszínen mindenhol otthagyott csomagok hevernek – számolt be róla az MTVA brüsszeli tudósítója.

A belga főváros tűzoltóságának szóvivője szerint a merényletben tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.

A VRT helyi közszolgálati televízió úgy tudja, hogy a terminál átvizsgálása közben egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök.

A robbanóövet hatástalanítani fogják a tűzszerészek.

Robbantás a metrónál is

Nem sokkal a reptéri támadás után robbanás történt egy brüsszeli metróállomáson is, az uniós intézmények közelében.

Yvan Mayeur brüsszeli polgármester kora délután arról számolt be, hogy a Maelbeek megállónál történt merénylet legalább húsz halálos áldozatot követelt, százhatan pedig megsebesültek.

A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt robbantásokat.

Kettős robbanás történt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd ezt követően robbanás történt egy brüsszeli metróállamoson is.

Megbénult a közlekedés

Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.

A fővárosban leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot, lezárták az összes metróállomást.

Kiürítették és lezárták a légikikötő épületét. Az érkező járatokat más repülőterekre irányították át.

Lezárták a főbb vasútállomásokat is a belga fővárosban. Egyelőre a Londonba közlekedő Eurostar nemzetközi expresszvonatok sem járnak.

A rendőrség lezárta a Brüsszel alatt kialakított, a forgalom gyorsítása érdekében épített valamennyi közlekedési alagutat.

Lezárták a határokat

Több sajtóorgánum szerint a terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait.

Az MTVA brüsszeli tudósítója szerint a francia határ van zárva, a holland nyitott, a németről pedig egyelőre nincs információ.

Belgian katonák járőröznek Brüsszelben 2016. március 22-én.  EPA/Marcel Van Hoorn

Megerősítették a katonai jelenlétet 

Korábbi hírek alapján 225 katonával erősítették meg Brüsszel védelmét.

A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is.

A belváros felett helikopterek köröznek, a telefonvonalak nem működnek Brüsszelben.

Az IÁ vállalta magára a támadást

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett kedden a brüsszeli terrorcselekmények végrehajtójaként – jelentette a terrorista szervezethez közelálló Aamák hírügynökség.

Ünnepelnek a terrorszervezet hívei

Sajtóhírek szerint az Iszlám Állam áll a támadások mögött. A dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték a brüsszeli robbantásokat.

“Úgy látszik, az Iszlám Államban (harcoló) testvéreink elhagyták Moszult és Rakkát, és áttették a fővárost Brüsszelbe  A minap elfogták (a párizsi támadások fő szervezőjének számító) Salah Abdeslamot, ma meg már meg is bosszulták őt a társai ” – áll egy arab nyelvű Twitter-üzenetben.

Az Iszlám Állam üzenete az ellenségeinek egyértelmű: nem hagyunk békén titeket!” – írta a milícia egy másik támogatója.

A brüsszeli merényletek kapcsán egy szimpatizáns azt írta: “Ha a hitetlenek muzulmánokat bombáznak, azt terrorellenes harcnak hívjátok, de ha az Iszlám Állam hitetleneket öl meg, arra azt mondjátok: terrorcselekmény.”

Magyar orvos segített a metróállomásnál

Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt éppen Brüsszelben tartózkodó elnöke az elsők között érkezett a Maelbeek metróállomáson megsérültek ellátására. Az belga fővárosból az M1 aktuális csatornának nyilatkozva elmondta, hogy ahol lehetett vérzést csillapított, munkáját 10-15 laikus is segítette.

Arról is beszélt, hogy nagy a metróban nagy lángja lehetett a robbanásnak , mert szinte mindenkinek, aki feljött a felszínre, meg volt pörkölődve a haja.

Vannak magyar sérültek  

A brüsszeli magyar nagykövetségnek két magyar sérültről van tudomása – közölte Magyarország brüsszeli nagykövete az M1-en. Hozzátette: magyar halálos áldozatról nincs tudomásuk.

Nagy Zoltán az MTI-nek megerősítette, hogy a Brussels Airlines Budapestről érkező repülőjárata biztonságban leszállt Brüsszelben.

A gépen ült Schiffer András, az LMP társelnöke is. Az MTI-nek elmondta: a reptérre utolsóként leszállni engedett gépek utasai nem szállhattak ki a repülőből, majd 10 óra 20 perckor egy biztonsági zónába terelték őket.

A politikus később azt nyilatkozta, hogy rendőri felvezetéssel, buszokkal szállítják el a Zaventem repülőtérről az ott rekedt utasokat.

Zaventem városába viszik őket, amely közel esik Charleroi repülőteréhez. A képviselő arra számít, hogy este hazarepülhet onnan Budapestre.

Nagy Zoltán tájékoztatást adott arról is, hogy a nagykövetség közösségi oldalán folyamatosan frissített tájékoztatást adnak az eseményekről, valamint közzétették az érintett belga hatóságok vészhelyzeti telefonszámait, amelyen érdeklődni lehet esetleges személyes érintettség okán.

Törölték a Budapestről Brüsszelbe induló járatokat

Budapest Airport Zrt. közlése szerint törölték a robbantások miatt kiürített és lezárt brüsszeli reptérre induló vagy onnan érkező keddi járatokat. A honlapon megjelent tájékoztatás szerint ez a Brussels Airlines két-két Zaventemből induló és oda tartó járatát érinti, a Wizzair gépei, amelyek a charleroi-i légikikötőt használják, továbbra is felszállnak és landolnak.

Félnek az emberek 

Tíz perccel a robbantás után már mindenki tudta Brüsszelben, hogy mi történt – nyilatkozta az M1-nek egy magyar nő, aki több mint 20 éve él a városban. „Én eddig nem féltem, de most megijedtem” – nyilatkozta az asszony, aki leginkább a férje miatt aggódik, aki nap mint nap jár az EU-negyedbe.

Terrorkészültség Magyarországon is 

A brüsszeli robbantások nyomán a kormányfő ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát – jelentette be a belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva.

Pintér Sándor elmondta: járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek.

A rendőrség ellenőrző és átengedőpontot állít fel a ferihegyi repülőtérre bevezető út elágazásánál.

A terrorfokozatnak megfelelően, a belügyminiszter utasítására Hajdu János főigazgató teljes készültségbe helyezte a Terrorelhárítási Központ állományát is.

A kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség.

Orbán: erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között

Orbán Viktor megdöbbenéssel értesült a kedd reggeli brüsszeli merényletről, és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A miniszterelnök Tatabányán tartott sajtótájékoztatóján a reggeli brüsszeli robbantásokról szólva azt mondta: a terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni. Hangsúlyozta: erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között.

Áder János köztársasági elnök is részvétét fejezte ki Fülöp belga királynak.

forrás:híradó.hu
Leave a Reply 256 megnézve, 1 alkalommal mai nap |