< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Penészgombák által termelt méreganyag az Aldi egyes extrudált kenyereiben

| Mobile | RSS

Penészgombák által termelt méreganyag az Aldi egyes extrudált kenyereiben

2016. március 22. | hozzászólás | Közélet

Nébih
Penészgombák által termelt méreganyag az Aldi egyes extrudált kenyereiben

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó, nagyon

Az üzletlánc visszavonta a kifogásolt termékeket, ha tartanak otthon, ne fogyasszák el.

Egyes rozsos és szezámos extrudált kenyereket vont vissza az Aldi magyarországi üzleteiből is, amelyek élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentettek az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett riasztás szerint – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

A Nébih honlapján közzétett tájékoztatás szerint “a kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető”.

Az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információk alapján az Aldi üzleteiben árusított, 250 grammos kiszerelésű rozsos és szezámos extrudált kenyér “Ochratoxin A” penészgomba toxinnal szennyezett. Ezért a Nébih kéri a vásárlókat, hogy a termékeket ne fogyasszák el.

Az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az “ochratoxin A” a legjelentősebb, mely erősen toxikus anyag. Fő támadási pontja a vese, azonban májat, idegrendszert, immunrendszert, és a reproduktív szerveket károsító hatását is igazolták. Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag.

A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, és fűszerekben fordulhat elő.

Bár az élelmiszerek előállítása során folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlen. Ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat.

A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiség függvénye. Azaz megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket.

A forgalmazó tájékoztatta a Nébih-et, hogy a szóban forgó terméket önkéntesen visszahívta.

A terméke adatai; minőségmegőrzési idő: 2016. 10.04, LOT 16035; a gyártó: CONT.BAKERIES DEUTSCH.GMBH Gronau Germany; a vonalkód: 4012936000029/4012936000012/24031974 illetve 4012936000029/4012936000012/24031974.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 127 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: