< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A Balog-Lázár háború miatt szűnhet meg a Klik

| Mobile | RSS

A Balog-Lázár háború miatt szűnhet meg a Klik

2016. március 25. | hozzászólás | Közélet

A Balog-Lázár háború miatt szűnhet meg a Klik

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó

Áll a bál a minisztériumi háttérintézmények megszüntetése miatt. Az atv.hu kormányzati forrásoktól úgy értesült, hogy a Klik felszámolásának keddi bejelentése nem a kudarcos oktatáspolitika beismerése volt, hanem Balog Zoltán miniszter „ellentámadása” Lázár János hivatali „halállistájára”. Megszereztük a miniszterelnökséget vezető miniszter legfrissebb előterjesztését, amelyről a nagy vihar miatt végül nem született döntés a héten. Balog az Indexnek megerősítette lapunk értesülését.
A Balog-Lázár háború miatt szűnhet meg a Klik

Február elején foglalkoztunk vele, hogy a bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint 70 állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv minisztériumokba, járási vagy kormányhivatalokba olvasztását, megszüntetését tervezi. A szervezetek listáján olyan intézmények szerepeltek, mint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, vagy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A halállistán szerepelő cégek azonnal nekiláttak a létezésük okát igazoló tanulmányokat, kimutatásokat készíteni és kormányzati tanácsadóknál, államtitkároknál lobbizni,

míg a miniszterek kormányüléseken fejtették ki ellenérzésüket. A miniszterelnök július elsejével szeretné élesíteni az új rendszert, a kancelláriaminiszternek április közepéig kell prezentálnia a kész tervet. A Fideszen belül az egyik legerősebb érv az átalakítás mellett a háttérintézmények „simicskátlanítása”.

55 százalékos hatásfok

E hét hétfőjén került a közigazgatási államtitkári értekezlet elé az a koncepció, amely szerint a tervezett változtatások nélkül a kormány kénytelen lesz továbbra is fenntartani és finanszírozni a „jelenlegi átláthatatlan és az erőforrásokkal pazarlóan bánó központi hivatali és költségvetési háttérintézményi rendszert”. A 2016. január elsején fennálló állapot szerint összesen 91 ilyen szerv van a tárcák környezetében, amelyből az EMMI 26, a BM 13, az FM és a Miniszterelnökség pedig 11 fölött diszponál.

Ha Lázár tervét nem sikerül megfúrni, a végeredmény 50 intézmény megszűntetése vagy beolvasztása lesz, ami 55 százalékos hatásfokot jelent.

A megmaradó hivatalok és szervek száma összesen 36, amelyből 11 rendvédelmi/nemzetbiztonság és 3 intézményfenntartó. Ebből fakadóan a befogadó minisztériumok és kormányhivatalok a 2016-ra tervezett személyi előirányzatból csak a korábbi 80 százalékát vehetnék igénybe.

Balog lemondását fontolgatja?

Az előterjesztés szerint az EMMI 26 háttérintézményéből 19 szűnne meg vagy olvadna be. Ebből 11 kerülne jogutódlással a minisztériumhoz (pl. Türr István Intézet, Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet, Országos Epidemiológiai Központ, Országos Tisztifőorvosi Hivatal, Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága), 2 őrizné meg önálló működését (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Oktatási Hivatal) és 3 intézményfenntartó működne tovább változatlan formában (Klik, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, Állami Egészségügyi Ellátó Központ). Utóbbiba olvadna be az Országos Vérellátó Szolgálat, az Országos Mentőszolgálat, valamint az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet.

Balog: Ez a meccs még tart
Az atv.hu cikke nyomán az Index megkérdezte Balog Zoltánt, aki a portálnak megerősítette lapunk értesülését és úgy fogalmazott: Ez a meccs még tart. A miniszter azt is hangsúlyozta, több vitás kérdésben a miniszterelnök őmellé állt.

Minisztériumi forrásaink beszámolója szerint Balog Zoltán és kollégái az elmúlt hetekben komoly erőfeszítéseket tettek, hogy elfogadható szakmai érveket sorakoztassanak fel hivatalaik védelmében. Az előterjesztésből azonban kiviláglik, hogy a Miniszterelnökség ezek közül szinte semmit sem vett figyelembe. Úgy tudjuk,

Balog Zoltán annyira „berágott” a folyamatok kedvezőtlen alakulása miatt, hogy válaszul a Klik megszüntetése mellett döntött,

amelyet Rétvári Bence államtitkár, az ATV Start című műsorában jelentett be.

Minisztériumi forrásaink szerint Balog egy szűkebb körű megbeszélésen azt is felvetette, hogy ha Lázár koncepciója kedvező fogadtatásra talál a kormányfőnél, akkor kénytelen lesz elköszönni hivatalától.

Állami vagyon nem állami szervhez

Értesüléseink szerint a háttérintézmények felszámolása miatt Pintér Sándor is „morcos”, pedig a BM 13 szervéből csak 4 szűnik meg.

A belügyminiszter viszont hisz a hierarchiában, és nehezen viseli, hogy egy társintézmény (MeH) a feje fölött átnyúlva akarja eldönteni oktatási, rendészeti, közlekedési hivatalai közül melyikre van szüksége. A Meh előterjesztése alapján változatlan formában működnek tovább a rendvédelmi és nemzetbiztonsági feladatokat ellátó központi hivatalok (pl. TEK, büntetés-végrehajtás, katasztrófavédelem).

Nagyobb bajban van a Földművelésügyi Minisztérium (FM), amelynek 11 intézményéből 8 megy a süllyesztőbe.

Az EU által akkreditált Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is a szőnyeg szélére került. Ez az egyetlen olyan központi hivatal, amely nem 2016. júliusában szűnik meg, hanem 2017. január elsejével. Ennek oka annyi, hogy a feladatait átvevő fővárosi és megyei kormányhivatalok, illetve Magyar Államkincstár uniós akkreditációja nem megy egyik napról a másikra. A földalapú (évi 450 milliárd) és egyéb támogatások (egy ciklusban 1200 milliárd) kifizetése azonban addig sem állhat, ezért az előterjesztő a hazai költségvetésből javasolja azok előzetes kifizetését.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet jogutódlással kerül az FM-hez, az Agrárgazdasági Kutatóintézet és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ pedig meglepetésre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarába olvadna be.

Ez azért is érdekes, mert utóbbi százmilliárdos nagyságrendű vagyontömegen ül, halastavai, vetőmagüzemei, földbirtokai vannak, amelyek így állami tulajdonból kamrai tulajdonba kerülnének.

Ugyanez a feltőkésítés jelenik meg a Lakitelek Népfőiskola Alapítványnál is egyébként, amely a Nemzeti Művelődési Intézet beolvadásával gazdagodhat.

Bölcsőtől a koporsóig

Két beolvadás érdemel még figyelmet az előterjesztésben: az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. veszi át, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ feladatai pedig a Miniszterelnökség és a Budavári Ingatlanfejlesztő kft. között kerülnek felosztásra. A „bölcsőtől a koporsóig” elv értelmében a nyugdíjbiztosítás és az egészségbiztosítás Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatallá olvad össze, és elbúcsúzhatunk a Balassi Intézettől és a Design Termináltól is.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 218 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: