< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Meghalt Kertész Imre A Nobel-díjas író nyolcvanhat éves volt

| Mobile | RSS

Meghalt Kertész Imre A Nobel-díjas író nyolcvanhat éves volt

2016. március 31. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Meghalt Kertész Imre
A Nobel-díjas író nyolcvanhat éves volt

Életének nyolcvanhetedik évében meghalt Kertész Imre, a 2002-ben Nobel-díjjal kitüntetett magyar író, műfordító.

kertész imre leadÉletének 87. évében elhunyt Kertész Imre Nobel-díjas író. A felvétel 2005. november 18-án készült Budapesten, a Művészetek Palotájában, ahol az író felolvasást tartott Sorstalanság című regényéből. MTI Fotó: Nándorfi Máté

Kertész Imre, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el március 31-én, hajnali négy órakor budapesti otthonában.

Az író az elmúlt hónapokban részt vett, utolsó műve, A néző című regény sajtó alá rendezésén.

A Kossuth-díjjal is kitüntetett, zsidó származású szerző 1929. november 9-én született Budapesten. Tizennégy éves korában, 1944. június 30-án deportálták Auschwiztba, majd a Buchenwaldba vitték, innen a lágerek felszabadítása után tudott hazatérni Magyarországra 1945-ben. A táborok megrendítő élménye adta az ihletet későbbi világsikert aratott művéhez, az 1960-tól ’73-ig készült Sorstalansághoz, amely számos visszautasítást követően 1975-ben jelenhetett meg. A regényből később ő maga írt forgatókönyvet, a Sorstalanság című filmet Koltai Lajos rendezésében 2005-ben mutatták be, s bár kritikai fogadtatása nem volt egyöntetű, a közönség körében népszerű volt az alkotás.

Az igazi sikert Kertész Imre számára a nyolcvanas évek második fele, majd főleg a rendszerváltás hozta meg.

Második regénye, a Kudarc 1988-ban jelent meg, két évvel később pedig napvilágot látott a Kaddis a meg nem született gyermekért című műve.

Műveit számos nyelvre lefordították, igazán nagy sikereket német nyelvterületen ért el.

Ami fordítói tevékenységét illeti, mások mellett Elias Canetti, Sigmund Freud, Hugo von Hoffmannstahl, Friedrich Nietzsche, Joseph Roth, Arthur Schnitzler és Ludwig Wittgenstein munkáit szólaltatta meg magyarul.

Elismerések és a Nobel-díj

Munkássága elismeréseként számos külföldi és hazai kitüntetést vehetett át, 1997-ben Kossuth-díjat kapott. Egy évvel később tagjai közé választotta a darmstadti Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung.

A Svéd Királyi Akadémia irodlami Nobel-díját 2002-ben kapta meg, ezzel ő lett az alső magyar, aki felsőfokú végzettség nélkül, és magyarországi munkásságáért nyerte el a kitüntetést. Az indoklás szerint a díjat neki ítélték „egy írói munkásságért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben”. Szintén 2002 óta volt Budapest díszpolgára, 2005-ben díszdoktorrá avatták a francia Sorbonne egyetemen. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának 2009 óta volt tagja.

Ugyanebben az évben beszélt betegségéről is a nyilvánosság előtt, Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 1116 megnézve, 1 alkalommal mai nap |