< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Fontos információk kerültek napvilágra Először vázolták fel a zikavírus finomszerkezetét

| Mobile | RSS

Fontos információk kerültek napvilágra Először vázolták fel a zikavírus finomszerkezetét

2016. április 2. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Fontos információk kerültek napvilágra
Először vázolták fel a zikavírus finomszerkezetét

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó

Egy kutató szerint az új információk segíthetnek a vírus elleni védőoltás és jobb diagnosztikai eljárások kifejlesztésében.

Amerikai tudósok először vázolták fel a zikavírus finomszerkezetét, amely nagyban hasonlít a dengue-víruséhoz, ám a közöttük lévő különbségeknek fontos szerepük lehet a zikafertőzés folyamatában.

A vírus burkán lévő, a denguevírusétól eltérő szerkezeti sajátosságok döntő jelentőségűek lehetnek a fejlődési rendellenesség kialakulásában – véli Devika Sirohi, az Indiana államban lévő West Lafayette-i Purdue Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

A flavivírusok – amelyek közé a zikavírus is tartozik – alakja és struktúrája lényegében egyforma, ám más és más sejtekbe képesek behatolni, ezért okoznak különböző betegségeket – mondta Michael Rossmann biológus, a kutatócsoport tagja.

Kutatásuk középpontjában a zikavírus felszínén lévő speciális, cukortartalmú protein áll, mely eltérést mutat a denguevírustól.

“A legtöbb vírust a vér-agy gát nem engedi behatolni az idegrendszerbe és a méhlepény állja útját, hogy ne jusson el a magzat fejlődő szervezetébe. A zikavírusnak azonban valahogy sikerül áthatolnia a placentán, bár még az sem ismert, hogyan zajlik le a fertőzés. A vírus azon régiói azonban, amelyek a jelenlegi felfedezések szerint különböznek a dengue-vírusétól, fontos szerepet játszhatnak ebben” – véli Sirohi.

Richard Kuhn, a kutatócsoport egy másik tudósa szerint az új információk segíthetnek a vírus elleni védőoltás és jobb diagnosztikai eljárások kifejlesztésében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az “erős tudományos konszenzusra” hivatkozva csütörtökön először állapította meg, hogy összefüggés van a zikavírus-fertőzés és a mikrokefália kialakulása között.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 588 megnézve, 2 alkalommal mai nap |