< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Globális felmelegedés Így zsugorodik az északi sarkvidék jégtakarója

| Mobile | RSS

Globális felmelegedés Így zsugorodik az északi sarkvidék jégtakarója

2016. április 14. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Globális felmelegedés
Így zsugorodik az északi sarkvidék jégtakarója

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen


Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja Magyarországot!

Műholdas mérések szerint 35 év alatt mintegy felére zsugorodott az északi sarkvidéket borító jégtakaró nyár végi kiterjedése. A látvány önmagáért beszél.

Az Arktiszt borító jégtakaró állapotát folyamatosan követik a szakemberek a műholdas mérésekkel. A legmegbízhatóbb indikátornak a mikrohullámú tartományban végzett mérések bizonyultak. A jég állapotát jellemző különböző, a mérésekből levezethető paraméterek fontos információt nyújtanak a klímaváltozásról. A mérések többségét az SSMI vagy SSM/I (Special Sensor Microwave Imager) képalkotó mikrohullámú szenzorokkal végezték, amelyeket 1987 óta az amerikai katonai meteorológiai műholdakon (Defense Meteorological Satellite Program, DMSP) használnak az Űrvilág.hu szerint.

Nyaranta az Arktisz jegének egy része megolvad, a sarkvidéket borító jégsapka egyre kisebbé válik. Legkisebb kiterjedését általában augusztus utolsó napjaiban vagy szeptember első felében éri el. Ennek a minimális jégterületnek a nagyságát határozták meg minden évben, és ebből állították össze az animációt, illetve a diagramot. Az animáción látható “lüktetés” tehát nem az évszakos ingadozást jelenti, hanem az egyes évek azonos állapota közötti különbségeket.
Kép: NASA / GSFC Scientific Visualization Studio

Az Arktisz jéggel borított területének kiterjedése, amikor az adott évben legkisebbre zsugorodik a jégtakaró (millió km2), a jobb felső sarokban az évszámmal.

Ugyanez az ingadozás a diagramon is látható, mindamellett feltűnő az általános csökkenő tendencia. Ennek illusztrálására látható két kép, az 1980-as legnagyobb kiterjedésű “minimum”, illetve a 2012-es legkisebb minimum. Utóbbi évben a jégtakaró kiterjedése még az 1980-as minimum felét sem érte el (1980-ban 7,01 millió km2, illetve 2012-ben 2,91 millió km2 volt, míg az animáció utolsó évében, 2015-ben 3,885 millió km2 volt).
Kép: NASA / GSFC Scientific Visualization Studio

Az arktiszi jég 1980-ban augusztus 26-án érte el legkisebb kiterjedését, de még ekkor is 7,01 millió km2-t borított a jég.
Kép: NASA / GSFC Scientific Visualization Studio

2012-ben szeptember 12-étől kezdett nőni a jég kiterjedése, a minimális jéggel borított terület mindössze 2,91 millió km2 volt.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 116 megnézve, 1 alkalommal mai nap |