< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Szaúdi szálak Körözték is Tiborcz kalandor üzletfelét/// Saudi fibers Adventurer circling it Tiborcz business partners

| Mobile | RSS

Szaúdi szálak Körözték is Tiborcz kalandor üzletfelét/// Saudi fibers Adventurer circling it Tiborcz business partners

2016. április 18. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Szaúdi szálak
Körözték is Tiborcz kalandor üzletfelét

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja Magyarországot!

Arckép Ghaith Pharaonról, a Postabank volt József nádor téri székházának megvásárlójáról
Buzna Viktor, 2016. április 18., hétfő 06:00
Luxushotelek, kiváló szivarok és egy közel kétszáz lábas jacht – legendás playboy az Orbán család új üzletfele. A szaúdi–szír üzletemberről megjelent hírek, jelentések azonban arról tanúskodnak: a kifogástalan ízlés egy törvények felett álló stróman képét takarja. Az Egyesült Államok szenátusa többek között vesztegetéssel, csalással és terrorszervezetek támogatásával hozta összefüggésbe.

Szaúdi olajmágnásnak adta el a budapesti József nádor téri volt Postabank-székházat az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cég – írta meg a Válasz.hu. A sajtóban megjelent hírek szerint az üzletember, Ghaith Pharaon jordán közvetítők segítségével több ingatlant is vásárolt már Magyarországon. A seregélyesi Zichy–Hadik-kastélyt is az ő nevéhez köthető cég vásárolta meg, s úgy tudni, a jövőben a vadászturizmusban szeretne nagyobb részesedést szerezni.

Az idén 76 éves Ghaith Pharaon életének háttere zavaros: édesapja Szíriából települt át az 1930-as években Szaúd-Arábiába, ahol az uralkodóház megalapítója, Ibn Szaúd orvosa lett. A betegségektől rettegő király szolgálatában Rasad Pharaon hamar kiváltságos helyzetbe került, amit fiai – köztük Ghaith – jövőjének megalapozására használt fel.
Kockáról kockára

Apja bizalmi viszonyainak köszönhetően Pharaon a szaúdi királyi család fiatal hercegeinek társaságában töltötte gyerekkorát, a tudatosan épített kapcsolatokat neves egyetemeken folytatott tanulmányok követték. Libanonban, Szíriában és Svájcban járt iskolába, majd a szaúdi uralkodóház támogatásával az amerikai Stanford Egyetemen, a Coloradói Bányászati Egyetemen és a Harvardon tanulhatott.

Ghaith Pharaon ügyeiről John Kerry 600 oldalas jelentést írt
Fotó: Magyar Nemzet

Hiába beszélt azonban Ghaith Pharaon több idegen nyelvet és szerezte meg az értékes nyugati tudást, az iszlám világban kiváltságos vagyoni és szakrális helyzetnek örvendő szaúdi uralkodóház igazán sosem fogadta be. Pharaonra mindig kellemetlen érzéssel, különcként tekintettek – írja könyvében a palesztin származású újságíró, Said K. Aburish. A szaúdi uralkodóház felemelkedése, korrumpálódása és közelgő bukása címen megjelent munkájában a brit Daily Mailnek dolgozó Aburish végtelenül opportunista emberként írja le Pharaont.

Elfogadta a neki szánt szerepet: világi, több nyelven beszélő közvetítővé vált Szaúd-Arábia és a többi ország között – írja Pharaonról az újságíró. A szír származású üzletember, kihasználva a Nyugatra nyitó szaúdi politikusok szociális hiányosságait, hamarosan a védelmi miniszter és a szaúdi király üzleti ügyeiben is közvetítővé vált. Ismerte az igényeiket, hogyan tudja megvesztegetni őket – folytatja Aburish, aki szerint Pharaon hamarosan az iszlám királyság nagy ívű infrastrukturális beruházásait kiszolgáló építőiparban és a divatos nyugati áruk importjában is koncessziókhoz jutott. De teret hódított a szaúdi és nemzetközi hotelüzletben is; ebben egy érdekes, az élete során visszatérő figura vált társává: Szaúd-Arábia első luxusszállodáját Kamal Adhammal, a hírszerzés akkori igazgatójával együtt alapították meg.

Az egyre változatosabb ügyletek hátteréül Pharaon a 60-as években létrehozott, Szaúdi Kutatás és Fejlesztés Vállalat (Saudi Research And Development Corporation – Redec) szolgált. A Redec máig a Közel-Kelet egyik legnagyobb vállalata, amely a hatvanas-hetvenes évek olajipari fellendülésében nőtte ki magát: az építőiparon és a kereskedelmen túl – a hitelvi törvények lebontása után – a biztosítási piacon is vezető pozíciót szerzett.

A szaúdi fekete arany azonban nemcsak a gazdagodást, de az első bukást is elhozta Pharaonnak. Said Aburish a könyvében arról ír, Fahd későbbi szaúdi uralkodó a 70-es években baráti viszonyt alakított ki I. János Károly spanyol királlyal; kettejük kapcsolata egyben kiváló üzleti lehetőségekkel szolgált. Az olajárrobbanás csúcsán Spanyolország közvetlenül kereskedett volna Szaúd-Arábiával, ezzel az állami olajcég, a Hispanoil naponta 800 ezer dollárt takaríthatott meg. A hat hónapos tárgyalássorozat után azonban Pharaon váratlanul levelet írt a spanyol vállalatnak: évente 120 millió dollár közvetítői díjat követelt. A próbálkozás azonnal lelepleződött: I. János Károly telefonon kérte számon az esetet Fahd királynál, a szaúdi uralkodó személyesen intézkedett. Miután magához hívatta, az üzletember először tagadott, majd a bizonyítékok láttán azt állította, a százmilliós haszonból nehéz sorsú szaúdiakon akart segíteni. A szaúdi király válaszul felpofozta Pharaont, és felfüggesztette a Redec kifizetéseit.
A nemzetek feletti bűnszervezet feje

Az üzletembernek azonban nem kellett tartania az uralkodóház tartós bosszújától. Ügyes strómanként sikerei összefonódtak a dinasztia érdekeivel, miközben egyre nagyobb területet szerzett a nemzetközi piacokon is. Ekkor már a világelit köreiben forgolódott a legendás playboy: a francia Riviérán, Cannes-ban apartmant, az USA-ban birtokokat vásárol, kapcsolatait látványos partikon építi tovább. Üzleti útjaira magánrepülőgépén utazik, idejének nagy részét azonban 60 méteres luxusjachtján, a Le Pharaonon tölti. 1977-ben a szaúdi hírszerzést korábban vezető Kamal Adham bemutatja a Nemzetközi Kereskedelmi és Hitelbank (Bank of Credit and Commerce International – BCCI) pakisztáni tulajdonosának. Az 1972-ben alapított bank elsősorban a fejlődő országok piacain terjeszkedett, de sikerült megjelennie Európában és az Egyesült Államokban is. Az 1991-es széthullásával kipattant nemzetközi botrányt John Kerry szenátor, az Egyesült Államok jelenlegi külügyminisztere vizsgálta. Közel 600 oldalas jelentésében a BCCI-t nemzetek feletti bűnszervezetként írja le.

Több milliárd dolláros csalás, pénzmosás, köztisztviselők megvesztegetése, terroristaszervezetek támogatása, fegyverekkel és nukleáris technológiával való illegális kereskedelem, prostituáltak futtatása, adócsalás, csempészés és emberkereskedelem, tiltott banki és ingatlanügyek – sorolja jelentésében Kerry a vádpontokat. A dokumentum szerint a BCCI több ízben próbált bejutni az észak-amerikai piacra, a törvényi elvárásoknak azonban nem felelt meg. A szervezet vezetése ezért a már Európában is kipróbált módszert alkalmazta: rutinos strómant kerestek – s találtak, Ghaith Pharaon személyében. Az üzletember a magas szintű washingtoni kapcsolatait kihasználva 1978-ra több amerikai bankban is részesedést szerzett, s a hatóságoknak csak tíz év múlva sikerült bizonyítaniuk, hogy az ügylet mögött valójában a BCCI állt.

Kerry jelentése foglalkozik azzal is, hogy az amerikai hírszerzés (CIA) 1982-től kémkedett a szervezet után. Nyomozásuk megállapította, hogy a BCCI a CIA korábbi tisztjeivel és vezetőjével, valamint a közel-keleti hírszerzések több vezetőjével is kapcsolatban állt. A CIA azonban visszatartott információt a szenátus vizsgálóbizottsága elől. John Kerry a jelentésében megjegyzi, a helyzet tisztázása érdekében kérte a bíróságtól a vonatkozó iratok titkosításának feloldását, a teljes anyag azonban sosem vált megismerhetővé, a BCCI-ügy egyes szálai így máig feltáratlanok maradtak.
Groteszk fordulat

Pharaon mindenesetre ezt a botrányt is megúszta. Bár a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) 17 évig körözte az üzletembert, amiért a Forbes magazin legkeresettebb fehérgalléros bűnözőinek listájára került, Pharaon 2008-ban már az Egyesült Államoktól kapott megbízást. Az amerikai hadsereg az üzletember tulajdonában álló, pakisztáni központú Attock Refineryvel kötött 80 millió dolláros szerződést. A megbízás az Afganisztánban állomásozó amerikai katonai repülőgépek üzemanyag-ellátására szólt.

A hírt felháborodott hangnemben közölte az amerikai sajtó, a The Huffington Post keretes írásában a megbízás mögött Pharaon és a Közel-Keleten háborút indító, 2009-ben távozó George W. Bush exelnök közötti barátságot említi. A kapcsolat a 70-es évektől datálható, a Bush család Arbusto Energy néven bejegyzett vállalkozásában ugyanis Pharaon is részt vett.

Az üzletember más szálon is kötődik a texasi gazdasági-politikai elithez. A 70-es években, az említett BCCI-ügyletekkel párhuzamosan részt vett a világgazdaság egy másik botrányos pénzügyi spekulációjában is. Egy amerikai olajmágnás testvérpár, William Herbert Hunt és Lamar Hunt 1979-ben közel került ahhoz, hogy a nemzetközi piacot az aranyról ezüstalapúra helyezzék át. Több mint 3 millió kilogramm ezüstöt halmoztak fel, ennek hatására a nemesfém árfolyama egy év alatt közel ötszörösére ugrott. A Harvard Egyetemen tanító újságíró, Craig Unger a Bush és a szaúdi királyi család kapcsolatait elemző könyvében azt írta, az ügyletbe texasi politikusok közvetítésével próbálták bevonni Pharaont is. A történet szerint a találkozót egy washingtoni szállodában tartották volna, s az ügylet természetéről sokat elárul, hogy egy egész épületszintet lezárt a helyszínt biztosító negyven amerikai és arab testőr. Az üzletember azonban végül kihátrált, megpecsételve ezzel a Hunt testvérek tervét. Két hónap múlva az ezüst árfolyama nagyot zuhant, az okozott jelentős károk miatt a testvéreket az amerikai hatóságok 10 millió dollár bírság megfizetésére kötelezték.
Sokoldalú üzletember

Tiborcz Istvánnak huszonéves létére annyi céghez volt és van köze, mint egy meglett üzletembernek – írta Orbán Viktor vejéről egy tavaly megjelent cikkében a Magyar Narancs. A hetilap szerint Tiborcz biztos háttérrel kezdte vállalkozói pályafutását, a korábban temetkezéssel, majd mezőgazdálkodással foglalkozó család cége, az ES Hungary Kft. székhelye jelenleg is a Fejér megyei Tiborcz-tanyán van bejegyezve. A Csabditól pár kilométerre lévő területet a Magyar Narancs szerint 1997-ben vásárolták meg, ahol egyebek közt egy nagy ház, egy lóistálló, egy fedett lovarda, egy vendégház és 5,7 hektáros ősfás liget is található. A birtokot 2013-ban ismerhette meg az olvasóközönség, ott került ugyanis sor az Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjét követő lakodalomra. Szintén ebben az évben vásárolta be magát Tiborcz az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-be.
Az Elios 2014-ben több mint 3,8 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el, miután egy sor önkormányzattól kapott megbízást, elsősorban közvilágítást érintő energiatakarékossági fejlesztésekre és kivitelezésekre. Ezek között kiemelkedő tétel volt a kecskeméti önkormányzat által kifizetett, több mint 700 milliós megbízás, illetve a pécsi helyhatóság részben hitelből fedezett 894 millió forintos kifizetése. Napenergia-hasznosító rendszerek kialakítására az Óbudai és a Széchenyi István Egyetemtől összesen 252,3 millió forintos megbízást kapott a cég, Dunaújváros önkormányzata pedig azzal bízza meg, hogy a helyi stadiont szerelje fel „színes tv-s közvetítésre alkalmas” pályavilágításra. Több esetben az Elios volt az egyetlen pályázó, s volt olyan önkormányzat, amely előzetes hatástanulmány nélkül vette igénybe a cég szolgáltatásait.
Pedig Zalaegerszegen a helyi lakosok felháborodását is kiváltotta a közvilágítás korszerűsítése. Az Index korábbi cikkében megírta, az egymilliárd forintos uniós forrásból kifizetett, LED-alapú közúti lámpák ereje gyengének bizonyult, így teljes utcaszakaszok, a járdák és a kerékpárutak többsége kivilágítatlan maradt. Az Elios később elismerte: saját méréseik szerint sem érte el a város több pontján a korszerűsítés előtti értékeket a világítás, addigra azonban a cégből, épp a zalaegerszegi beruházás idején, kiszállt Tiborcz István.
Tavaly az Átlátszó írta meg, hogy Orbán Viktor veje új vizekre evezett: a keszthelyi kikötő üzemeltetését a Tiborcz Istvánhoz köthető Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. vette meg. Az energetika és turizmus terén is teret nyerő Tiborcz család azonban a hírek szerint nem hagy fel a portfóliójukban klasszikusnak számító agrárbiznisszel: az Index szerint Orbán Viktor veje és édesapja 216,7 millió forintot költött el az idén márciusban, hogy a Bicske közigazgatási területéhez tartozó földekből 193 hektárnyit vegyenek meg.

forrás:mno.hu

Saudi fibers
Adventurer circling it Tiborcz business partners

[Caption id = “attachment_76574” align = “alignleft” width = “150”] www.fecsego.eu 1OO countries, on every continent www.fecsego.eu 1OO countries in all continents [/ caption]

May God bless and protect the www.fecsego.eu international news portal Hungary!

Portrait Pharaonról Ghaith, the Postal Bank Palatine Joseph was the headquarters of air megvásárlójáról
Buznik Viktor
Luxury Hotels, great cigars and a nearly two-hundred-foot yacht – the legendary playboy of the family’s new business Orban half. The Saudi-Syrian business man appeared in news reports, however, testify: impeccable taste obscured image of a figurehead supreme law. The United States Senate, including bribery, fraud and terrorist organizations was associated with support.

Saudi olajmágnásnak gave Joseph the Palatine Square in Budapest had Postbank headquarters-in-law of Prime Minister Viktor Orbán, István Tiborcz connected company – wrote the Válasz.hu. According to the news published in the press businessman Ghaith Pharaon Jordanian mediators can help more real estate you have been bought in Hungary. The Seregélyesi Zichy-Hadik castle is connected with his name, he bought the company, and I know in the future would like to gain a greater share of the hunting tourism.

This year, 76-year-old Ghaith Pharaon troubled background of his life: his father moved to Syria in 1930 to Saudi Arabia, where the founder of the dynasty, Ibn Saudi doctor was. The dread disease in the service of King Pharaon Rasa soon has a privileged position, his sons – used to establish a future – including Ghaith.
frame by frame

Thanks to his father’s trust Pharaon relations with the Saudi royal family, young prince spent his childhood in the company of the relationships built consciously followed studies in prestigious universities. Lebanon, Syria and went to school in Switzerland, and the Saudi ruling family, supported by the US Stanford University, the University of Colorado Mining and Harvard to learn.

Ghaith Pharaon affairs wrote a 600-page report to John Kerry
Photo: Magyar Nemzet

Ghaith Pharaon vain, however, spoke several foreign languages ​​and acquired valuable knowledge to the west, the Islamic world as a privileged material situation and sacred Enjoying the Saudi royal family never really accepted you. Pharaonen always unpleasant feeling különcként viewed – writes in his book the journalist of Palestinian origin, Said K. Aburish. The rise of the Saudi ruling family, and work korrumpálódása impending demise appeared at the British Daily Mail describes the working people as Pharaonen Aburish extremely opportunistic.

He accepted the role intended for her between secular, multilingual become a mediator in Saudi Arabia and the other countries – Pharaonról writes the journalist. The Syrian-born businessman, taking advantage of the opening to the West of Saudi politicians, social gaps, soon the defense minister and the Saudi king’s business has become mediators. He knew their needs, how to bribe them – continues Aburish, who, according to the Islamic kingdom soon Pharaon ambitious infrastructural investments serving the construction industry and the fashionable west of imported goods also had concessions. But it gained ground in Saudi and international hotel business as well; this is an interesting, recurrent figure during his lifetime companion became Saudi Arabia’s first luxury hotel Adhammal Kamal, the former director of intelligence co-founded.

The increasing variety of transactions backdrop Pharaon created in the 60s, Saudi Research and Development Company (Saudi Research and Development Corporation – Redec) served. The Redec today the Middle East is one of the largest company that has established itself in the sixties and seventies recovery of the oil industry: the construction industry and the trade too – after dismantling the doctrinal laws – gained a leading position in the insurance market.

However, the Saudi black gold not only enrichment but also brought the first fall Pharaonen. Said Aburish writes in his book, later Fahd of Saudi monarch in 70 years, has developed a friendly relationship with King Juan Carlos I of Spain; their relationship also served as an excellent business opportunities. The oil price boom tip of Spain would be directly traded with Saudi Arabia, with the state oil company, has saved the day Hispanoil at 800 thousand dollars. However, after six months of negotiations Pharaon suddenly wrote a letter to the Spanish company: 120 million dollars demanded an agency fee annually. The trial revealed immediately: Juan Carlos I called the phone number in the case of King Fahd, the Saudi monarch personally took action. Once summoned, the businessman was first denied and then seeing the evidence claimed hundreds of millions in profits wanted to help needy Saudis. The Saudi king’s response slapped Pharaonen and suspended the payments Redec.
Supranational head of a criminal organization

The businessman, however, did not have to abide by the ruling dynasty lasting revenge. Clever strómanként success intertwined interests of the dynasty, he gained more and more space in the international markets. By now the world’s elite circles of tossing and turning the iconic Playboy: The French Riviera, Cannes apartments, plots to buy in the US, relations with spectacular parties to build on. Business magánrepülőgépén ways of traveling, but spends most of his time luxusjachtján 60 meters, Le Pharaonen. In 1977, the Saudi intelligence before leading Kamal Adham presents the International Trade and Loan Bank (Bank of Credit and Commerce International – BCCI) Pakistan’s owner. The bank, founded in 1972, mainly to developing country markets expanded, but failed to appear in Europe and the United States. The 1991 collapse of the international scandal popped Senator John Kerry, the current US foreign ministers examined. Nearly 600-page report describes bűnszervezetként above the BCCI to nations.

multi-billion dollar fraud, money laundering, bribery of public officials, organizations supporting terrorism, weapons and illicit trade in nuclear technology, running prostitutes, tax evasion, smuggling and trafficking in human beings, illegal banking and real estate cases – criminal charges are listed in the report, Kerry. According to the document the BCCI tried to get into the North American market on several occasions, however, the legal requirements were not met. The organization’s management is therefore a tried and tested method used in Europe: an experienced strómant were looking for – and found Ghaith Pharaon personally. The businessman taking advantage of the high level of relations with Washington in 1978 to more US bank also acquired a stake, and the authorities were able to prove only ten years later, that behind the transaction was in fact the BCCI.

Kerry is dealing with is that the US intelligence (CIA) spied from 1982 after the organization. Criminal investigation concluded that the BCCI was also a former CIA officers and director, and the Middle East more intelligence in connection head. But the CIA withheld information from the Senate Committee of Inquiry sight. John Kerry notes in his report, asked to clarify the situation to the court documents relating to decrypt, but the whole matter has never been cognizable, some strands of the BCCI affair still remained unexplored so.
grotesque revolution

Pharaon any case, this scandal got away with it. Although the Federal Bureau of Investigation (FBI) circled the businessman for 17 years, why Forbes magazine has been the most sought after white collar criminals on the list, Pharaon in 2008 the United States has been charged. The US military the businessman owned by Pakistan’s Attock Refinery centered concluded a $ 80 million contract. The commission said the US military stationed in Afghanistan to supply aircraft fuel.

The news outraged tone told the American press, writing for The Huffington Post Box behind the orders friendship between Pharaon and war in the Middle East starting in 2009, leaving George W. Bush exelnök mentioned. In connection with the 70-ies dated to the Bush family, Arbusto Energy company registered under the name of the same Pharaon also participated.

The businessman is also linked to other strands of the Texas economic and political elite. In the 70s, the BCCI said parallel transactions took part in the world economy, another scandal is in financial speculation. An American oil tycoon brothers William Herbert Hunt and Lamar Hunt was in 1979, close to the international market to be transferred to the gold ezüstalapúra. More than 3 million kilograms of silver piled up, causing the price of precious metals soared nearly five times in one year. A Harvard University teacher, journalist Craig Unger Bush and the Saudi royal family relations analyst wrote in his book, the transaction Texas politicians have tried to involve the mediation of Pharaonen well. The story goes that a meeting would be held in a Washington hotel, and the nature of the deal says a lot about a whole building level to ensure the venue closed forty-American and Arab bodyguards. But people eventually backed out of the deal, sealed with the Hunt brothers plan. Two months later, the price of silver plummeted, due to the considerable damage caused by the brothers to the US authorities, was ordered to pay $ 10 million fine.
Versatile businessman

Tiborcz Stephen twenties existence and had the company has to do, it is done as a businessman – he wrote Viktor Orban vejéről an article published last year in the Hungarian Orange. According to the weekly newspaper Tiborcz sure backgrounds began his career in business, previously burial, and families engaged in agriculture management company, ES Hungary Kft. Headquarters is still registered in the Fejér County Tiborcz Ranch. Csabditól area of ​​a few kilometers in 1997, purchased the US, according to Orange, where among other things, a big house, a horse stable, a riding arena, a guest house and 5.7 acres of parkland with ancient trees can be found. The estate in 2013, got to know the audience, there was also held at the same Orban Rachel and Stephen Tiborcz wedding after wedding. Also this year, bought himself Tiborcz the Elios Innovative Energy Zrt.-be.
Elios 2014, won more than 3.8 billion forints public procurement, after a series of self-government was mandated energy efficiency improvements and construction are primarily affecting public lighting. Among the outstanding items in Kecskemét was paid by the government, more than 700 million orders, or the local authority Pécs partially collateralised by HUF 894 million in payments. develop solar systems in Óbuda and the Széchenyi István University received a total of HUF 252.3 million contract to the company, the Municipality of Dunaújváros gives a mandate to the local stadium mount “color TV coverage suitable for” track lighting. In several cases, the Elios was the only candidate and was a local authority which has availed without prior impact assessment of the company’s services.
Zalaegerszeg is also triggered outrage by local residents modernization of public lighting. The Index Articles written earlier paid a billion forints EU sources, LED-based lamps power of road proved to be weak, so the majority of the total road sections, sidewalks and bike paths remained unlit. Elios later admitted, according to our own measurements did not reach values ​​over the city before upgrading the lighting, by that time, however, from the company, just at the time of investment in Zalaegerszeg, got Stephen Tiborcz.
Last year, Transparency wrote that Viktor Orbán’s new son in law designated waters. Keszthelyi the operation of the port can be connected to István Tiborcz Western Basin Harbor Development Ltd. bought. is gaining in energy and tourism Tiborcz family did not give up their portfolios classic agrárbiznisszel according to the news: the Index in accordance spent Viktor Orban in-law and father of HUF 216.7 million during the year in March to earth from falling in Bicske administrative area 193 ha get it open.
Source: mno.hu

Leave a Reply 363 megnézve, 1 alkalommal mai nap |