< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Mizsér Attila olimpiai és ötszörös világbajnok öttusázó 55 éves

| Mobile | RSS

Mizsér Attila olimpiai és ötszörös világbajnok öttusázó 55 éves

2016. április 21. | hozzászólás | Kultúra

Mizsér Attila olimpiai és ötszörös világbajnok öttusázó 55 éves

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja Magyarországot.

Mizsér Attila olimpiai és világbajnok öttusázó a Sajtó- és fotóarchívum 2016. 17. hét érdekes emberei sorozatban

Mizsér Attila öttusázó a XXV. nyári olimpiai játékokon.
Barcelona, 1992. július 30.
MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Mizsér Attila olimpiai és ötszörös világbajnok öttusázó 55 éves, 1961. április 28-án született.

Budapesten látta meg a napvilágot. Gyermek- és ifjúkorát a főváros XI. kerületében töltötte, az ottani József Attila Gimnáziumban érettségizett. Édesapja, Mizsér Jenő ismert öttusaedző volt, ő vitte le kilencéves fiát az Újpesti Dózsa kölyökcsapatába, akkor még háromtusázni. Első komoly sikerét 1977-ben aratta, amikor háromtusában megnyerte a serdülő magyar bajnokságot. Saját bevallása szerint ez annyira katartikus élmény volt számára, hogy ezt követően még tudatosabban kezdett edzeni, és áttért az öttusára.
1979-ben a junior világbajnokságon csapatban bronzérmet szerzett, egyéniben pedig negyedik helyezett lett. 1980-ban már a felnőtt válogatott keret tagja lett, és két évvel később élete első felnőtt világbajnokságán Rómában csapatban a második, egyéniben pedig a kilencedik helyen végzett. Közben 1983–tól a Testnevelési Főiskola hallgatója volt, majd 1994-ben a Külkereskedelmi Főiskolán szerzett másoddiplomát.
1984-ben egyike volt azoknak a bajnokesélyeseknek, akiket a Moszkvából elrendelt bojkott megakadályozott a Los Angeles-i nyári olimpiai részvételben. Legemlékezetesebb győzelmét 1985-ben, a melbourne-i világbajnokságon aratta. A záró futáson féltávnál az egyik szöges cipője beleragadt a sárba, és mivel az utána jövő orosz versenyzővel szemben mindössze öt másodperc előnye volt, úgy döntött, hogy cipő nélkül fut tovább. Előnyét így is tartani tudta, és világbajnok lett egyéniben, a csapattal pedig ezüstérmet szerzett. A sikersorozat a következő világbajnokságokon is folytatódott: 1986-ban csapatban második, 1987-ben szintén csapatban első helyet ért el. Élete legnagyobb küzdelmének ez utóbbit tartotta, mert a moulins-i világbajnokságon óriási hátrányból sikerült felküzdeniük magukat a dobogó legfelső fokára.
1988-ban a szöuli olimpián a magyar csapat tagjaként (Martinek Jánossal és Fábián Lászlóval) aranyérmet nyert, az 1992. évi barcelonai olimpián pedig egyéniben ezüstérmet szerzett, csapatban ötödik lett. 1993-ban váltóban lett világbajnok, egyéniben a 13. helyen végzett. Az ugyanebben az évben rendezett Európa-bajnokságon csapatban és váltóban lett első, egyéniben pedig nyolcadik.

mizser2


Mizsér Attila olimpiai bajnok öttusázót ünneplik a Ferihegyi repülőtéren.
Budapest, 1988. október 2.
MTI Fotó: Honéczy Barnabás
A világversenyeken elért eredményei mellett a magyar bajnokságokon is sikerrel szerepelt, egyéniben egyszer, csapatban többször is bajnok lett. Az öttusa mellett sportlövőként is kipróbálta magát, szabadpisztolyban négy országos bajnokságot nyert. Sportolói pályafutásáért számos kitüntetést kapott: 1985-ben az év sportolójává választották Magyarországon, 1992-ben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet, 1995-ben Nemzetközi Fair Play-oklevéllel jutalmazták, és a Magyar Fair Play-díjat is elnyerte életmű kategóriában.
A sport világától 1994-ben vonult vissza, és a bankszakmában helyezkedett el. 1996-ban a Magyar Öttusa Szövetség elnökségi tagja, 2009-ben alelnöke lett. 2015 novemberében a 2024. évi nyári olimpiai játékok magyar pályázata sportigazgatójának nevezték ki.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 1117 megnézve, 1 alkalommal mai nap |