< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Közmunkásként keresnek százezreket az NB-III-as focisták?

| Mobile | RSS

Közmunkásként keresnek százezreket az NB-III-as focisták?

2016. április 27. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Közmunkásként keresnek százezreket az NB-III-as focisták?

Az atv.hu információi szerint papíron pálya- és parkkarbantartók az egyik harmadosztályú, patinás dunántúli klub focistái. A témáról azonban senki nem akar nyilatkozni.

Közmunkásként keresnek százezreket az NB-III-as focisták?

Jelenleg az NBI-ben és a másodosztályban lehet pénzt keresni a magyar futballban. Papíron legalábbis. A gyakorlat azonban azt mutatja: annak ellenére, hogy NBIII-ban amatőr szerződésekkel foglalkoztatják a labdarúgókat, sokan kapnak fekete fizetéseket, és nem is kis összegeket. Korábban a 24.hu cikkezett arról, hogy lemondott egy papíron amatőr státuszú NBIII-as futballklub trénere arra hivatkozva, hogy a játékosok már hónapok óta nem kapják meg a teljes fizetésüket, ennek következtében pedig romlott a teljesítményük. A Felsőtárkány korábbi játékosedzője a következőket nyilatkozta:

„Lezárom a felsőtárkányi időszakot. Hosszú ideje rendkívül bizonytalan a klub helyzete, ami minden tekintetben rányomja a bélyegét a csapatra. Teljes fizetés hónapok óta nem érkezett, így pedig milyen alapon kérjem számon bármelyik játékost is a teljesítményéért? Olykor már olyan érzések fordultak meg a fejemben, ők tesznek szívességet nekem, hogy ilyen helyzetben pályára lépnek.”

Kérdés, hogy milyen fizetésekről beszélt. Egy, az atv.hu által megkérdezett futballmenedzser szerint

nem ritka, hogy egy amatőr szerződéssel rendelkező játékos 150-400 ezer forintot tesz el havonta,

teljesen törvénytelenül. Pedig az MLSZ által szövegezett amatőr sportolói szerződés minta egyértelműen leszögezi, milyen juttatásokat fizethetnek ki a sportklubok focistáik részére.

(fotó:nyirsegfoci.hu)(Fotó:nyirsegfoci.hu)

Ezek a versenyzéssel összefüggő indokolt költségek:

– utazási hozzájárulás
– a versenyzéssel, illetve az arra való felkészüléssel összefüggésben nyújtott természetbeni juttatás (étkezés, sportfelszerelések)
– kiemelkedő sportteljesítmény elérését követően adott eredményességi jutalom
– szponzorálási szerződés keretében nyújtott támogatás

A szerződésben az is szerepel, hogy a sportszervezet a fent meghatározott és igazolt juttatásokon kívül az amatőr labdarúgónak semmilyen juttatást nem adhat, a focista pedig nem fogadhat el.

Sakkban tartott játékosok

A zsebből zsebbe fizetések gyakorlatilag megteremtik annak a lehetőségét, hogy a focisták csak a sporttal foglalkozzanak, ergo jobban fog teljesíteni a klub a bajnokságban. Ennek az „idilli” állapotnak – azon kívül, hogy törvénytelen – egyetlen árnyoldala van: a focisták teljesen kiszolgáltatottak az egyesületeiknek.

A nekünk nyilatkozó menedzser szerint számos esetben megtörtént, hogy egy játékos huzamosabb időre megsérült, mire a sportklub a korábban megbeszélt fizetésének a negyedét, ötödét fizette ki neki, ha kapott egyáltalán fizetést. Profi szerződés híján pedig nem tud senkihez fordulni.

Az így járt játékosok nem mernek feljelentést tenni, mert ha valaki felnyomja a klubját, utána minden egyesület félni fog tőle, hogy hasonló helyzetben ott is így cselekedne.

„Sokan inkább elmennek dolgozni máshova, amíg sérültek” – magyarázta a honi futball alsóbb osztályaira rálátó forrásunk. (Sok esetben a profi focisták is kénytelenek lenyelni, hogy nem fizetik ki őket, épp a fent említett megbélyegzéstől való félelem miatt.)

(fotó:nyirsegfoci.hu)(Fotó:nyirsegfoci.hu)

Példaként elmondta, hogy egy korábban több NBI-es klubnál is megfordult, jelenleg egy másodosztályú egyesületnél játszó fiatal játékos kálváriáját. Mivel nem akartak kifizetni a busás nevelési költségét jelenleg amatőr státusszal rendelkezik, fizetése azonban így is hat számjegyű. Ha megkapja. Jelenleg rengeteg embernek tartozik, volt rá példa, hogy egy edzés után konkrétan elrángatták a behajtók.

Közmunkás focisták?

Az atv.hu-nak névtelenül nyilatkozó menedzser szerint arra is van példa, hogy önkormányzati fenntartás alatt álló futballklubok közmunkásként foglalkoztatják a játékosaikat. Állítása szerint például az egyik NBIII közép csoportjába tartozó klub játékosai közül többen papíron pálya- és parkkarbantartók.

Sok játékos ugyanakkor azt sem tudja, hogy milyen szerződést írattak velük alá, azt gondolják, hogy minden rendben. „Az egész csapat egy időzített bomba, majdnem minden játékos így van bejelentve” – tette hozzá a forrásunk, aki szerint nemrég egy játékos éppen azért hagyta ott a klubot, mert megijedt, hogy baja lesz belőle, ha kiderül.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a közmunkás szakszervezet elnöke tud-e ilyen ügyről. Vécsi István az atv.hu-nak hangsúlyozta, ha valóban létezik olyan gyakorlat, az komoly törvényességi aggályokat vet fel. Hozzátette, azzal semmi gond nincs, ha egy munkaügyi központ azért vesz fel közmunkásokat, hogy rendben tartsák egy település focipályájának a környezetét. Ha viszont nem végzik el a rájuk kiszabott munkát, csak a futball miatt kapják meg a pénzt, az egy védhetetlen túlkapás.

„Egy futballcsapatnak a fenntartását nem közérdekű munkával kell, hogy megvalósítsák” – mondta.

Senki nem mond semmit

Kerestük a forrásunk által megnevezett dunántúli futballklub elnökét, aki nem kívánt nyilatkozni lapunknak. Próbáltuk hívni a város jegyzőjét – ő a közfoglalkoztatottak munkáltatója – illetve aljegyzőjét is -, akik megkeresésünkkor nem tartózkodtak az önkormányzat épületében, és elérhetőségüket nem kívánták rendelkezésünkre bocsátani.
Sikerült elérnünk a település egyik ellenzéki képviselőjét, aki csak annyit mondott: hallott a dologról, de nem kíván nyilatkozni. A polgármesteri hivatalnak e-mailben is eljuttattuk kérdéseinket, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Az amatőr szerződések körül kialakult zavaros állapotot elégelhette meg egyébként az MLSZ, amikor úgy döntött, hogy megszünteti az amatőr szerződéseket.

Az indoklás szerint a FIFA és az UEFA szabályai nem ismerik el az amatőr sportolói szerződés létét, a szervezetek szabályai alapján minden olyan sportolói jogviszony, amely tekintetében szerződés jön létre, profi szerződésnek minősül. A módosítás egyik célja az, hogy a labdarúgó sportszervezetek ne kényszerüljenek arra, hogy amatőr sportolóikkal a FIFA és UEFA előírásaival ellentétesen kössenek szerződést.

 

forrás:atv.hu

Leave a Reply 881 megnézve, 1 alkalommal mai nap |