< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Vona mestertervet fabrikált Orbán megbuktatására

| Mobile | RSS

Vona mestertervet fabrikált Orbán megbuktatására

2016. május 1. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Vona mestertervet fabrikált Orbán megbuktatására

Már hónapok óta érlelődött az a váltás a Jobbik vezérkarában, amit Vona Gábor a múlt héten bejelentett, jelesül, hogy háttérbe vonja a kezelhetetlenebb és renitensebb politikusokat, és néppártibb arculatot ad a pártjának. A pártelnök célja az, hogy ha a sokasodó korrupciós ügyek miatt „megreccsen” a Fidesz támogatói bázisa, akkor ők legyenek az új Fidesz. Ehhez viszont az óvatos mérséklődés mellett jól kell eltalálniuk az elitellenes ideológia és a média-, illetve gazdasági elittel való kapcsolatuk egyensúlyát. A Jobbik problémája: protesztpárt akarnak maradni, de rá vannak szorulva arra, hogy a jelenlegi elit beengedje őket a „szalonba”. A Hetek cikke.

A Jobbikra a kezdetekben az volt a jellemző, hogy nagy ívben tett a magyar politika konvencióira és szokásaira, olykor tudatos polgár- és liberálispukkasztás miatt uniós zászlókat égettek, mi több, rasszista és antiszemita kijelen­téseket tettek. Kívül voltak a magyar politikai, gazdasági és médiaeliten, ezért a harcos elitellenességükkel jelentős tömegeket tudtak maguk mellé állítani az MSZP-ben és a Fideszben csalódott társadalmi csoportok köréből. A Jobbik dilemmája az – és ezt számos jelenlegi és volt pártvezető szűk körben őszintén elmondja –, hogy ezzel az „antipolitikával” csak egy szintig képesek növekedni, a hatalom, azaz a többség megszerzésére változatlan stratégia mellett kevés esélyt látnak.

vona gáborVona Gábor

Amikor jobbikos politikusokat a stílus- és tartalmi váltás hátteréről faggatunk, akkor erre az a válasz, hogy az európai trendekből is azt látják, például a Marie Le Pen vezette Nemzeti Front eredményeiből, hogy az elitellenességgel egy szintig el lehet jutni, de az áttörést a politikai és médiaelit valamiért mindig képes megakadályozni. Tehát, ha a Jobbik nem képes a karanténból kitörni, nem képes szövetségeseket találni az elit egy részében, akkor az örök ellenzékiség vár rá. Pedig a protesztpártok előretörése Európában és (Donald Trump felemelkedésével) az Egyesült Államokban is azt jelzi, hogy a Jobbikhoz hasonló formációknak van jövőjük – csak az a kérdés, hogy közülük melyeknek sikerül kormányra kerülniük.

Amit Vona a cukisággal épített, azt Novák mindig lerombolta?

A néppártosodást Vona Gábor már tavaly meghirdette, de a Jobbik támogatottsága azóta mintha egy helyben toporogna.

Kiépített a Jobbik magának egy saját médiahálót, de ezzel csak a párt kemény magját tudják elérni, a gazdasági elitben és a diplomáciában nem állnak jól.

A Fidesz irányította médiába általában csak abban az esetben hívják őket, ha a kormány álláspontját kell alátámasztani, például migránsügyben, vagy ha valamilyen negatív hír jelenik meg róluk, és „pofozógépnek” kellenek. A baloldali vagy független médiába nehéz bekerülniük, különösen számukra kedvező témákkal.

Az áttörés elmaradását a Hetek több jobbikos forrása azzal magyarázta, hogy vannak a Jobbik politikusai között olyanok, akik fegyelmezetlenek és önjáróak. Miközben a „középre” tartó Vona Gábor igyekszik mérsékelt nyilatkozataival a bizonytalan vagy a más pártokban éppen csalódott választókat megnyerni, addig Novák Előd egyes akcióival ezt a stratégiát vágja haza.

Egy példa:

amikor a Saul fia a világhír felé kezdett el menetelni, akkor Novák, aki nem mellesleg a párt alelnöke, azt posztolta, hogy „a holokausztipar dübörgése közben hiába szorgalmazzuk évek óta magyar történelmi filmek készítését, Andrew G. Vajna alatt ez a tematika a holokausztfilmekben merül ki, s közben az általa irányított Filmalapnál elutasították az alábbi témákat (pedig komoly pályázatok érkeztek rájuk): Toldi, Bethlen István, Munkácsy Mihály, Tisza István, Hunyadi Mátyás, Hunyadi János, a kuruc kor. Kapott viszont pénzt a Salamon király legendája, ez izraeli–magyar koprodukcióban valósul meg. Holokauszt-témában támogatást nyert: A nagy füzet, Saul fia, Hajnali láz, Soul exodus, Hazatérés”.    

Novák állítólag a pártelnök tudta nélkül tavaly október 23-án, a szovjet emlékműnél (amely a nemzetközi szerződések értelmében diplomáciai védettséget élvez) tartott sajtótájékoztató után megpróbálta eltávolítani az emlékműről a sarlót és kalapácsot ábrázoló jelképeket. Miután a rendőrök ebben megakadályozták, a jobbikos képviselő egy vésővel és egy kalapáccsal az emlékmű talapzatát kezdte el bontani.

novák elődNovák Előd

Úgy tudni, hogy Vona szűk körben számtalanszor elégedetlenségét fejezte ki az ilyen akciók miatt, amelyek szerinte hatalmas kárt okoznak a pártnak. Többek között azért, mert az ilyen „balhék” miatt az amúgy is kevés számú médiaszereplések nem a Jobbik programjáról, hanem az épp napirenden lévő performanszokról szóltak.

Akiknek megjött az eszük?  

A lap Jobbikos forrásai szerint eközben észrevehető egy – állításuk szerint – őszinte mérséklődési folyamat a párt politikusai között. A párt alakítása időszakában közülük a legtöbben egyetemisták voltak, néhányan a társadalom valamelyik szélsőjobboldali szubkultúrájának a tagjai (Sneider Tamás szkinhedmúltja mellett ismert Toroczkai László HVIM-elnöksége), mondhatni, felelősség nélküli nagyszájú hőbörgők. A párt sikerének köszönhetően többen felelős politikai pozíciókba kerültek, a siker hatására visszafogottabbak lettek (meglepő példaként több jobbikos épp az említett Toroczkait és Sneidert említette).

Úgy tűnik, hogy Vona szerint olyan politikusokkal lehet továbbmenni, akik a politikai arénában sokkal fegyelmezetteb­bek, mint Novák Előd és a hozzá hasonló „önjáró” politikusok. A helyzet tehát bonyolultabb, mint ahogyan azt a sűrűn emlegetett mérsékeltek vs. radikálisok ellentétpár sejteti.

Vona és köre arra számít, hogy a Fideszt még a 2018-as választásokat megelőzően több botrány is meg fogja rázni.

A Fideszben folyamatos a félelem egy esetleges, Simicska Lajos által indított „bosszúhadjárattól”, illetve annak a Jobbikra gyakorolt hatásától. Mint arról az atv.hu is írt, a közelmúltban egy rendezvényen Vona Gábor találkozott az Orbán Viktorral „élet-halál” harcot vívó Simicska Lajossal. Bár Vona nem hozta nyilvánosságra, hogy miről beszéltek a médiavállalkozóval, de a Jobbikban az terjedt el, hogy Simicska önkritikusan arról beszélt, hogy nagyban hozzájárult a számára ma már elfogadhatatlan Orbán-rezsim létrejöttéhez, ellenben érez felelősséget a rendszer lebontásában. (Egyébiránt Simicska Lajoshoz közel álló források szerint ez állandó mondása a vállalkozónak.)

Ezzel együtt a súlyosan beteg Simicskától rettegő fideszesek félelmeivel szemben nincs szó a Fidesz-holdudvar egykori kulcsfigurája és a Jobbik között szövetségkötésről. Ráadásul nemcsak a Jobbikban, de a baloldalon is arra tippelnek, hogy

az évtizedekig a Fidesz legbefolyásosabb szürke eminenciásaként tevékenykedő Simicska a választások előtt olyat húz majd, amellyel megrendítheti a Fidesz népszerűségét.

Egy ilyen helyzetben pedig az a kérdés, hogy melyik ellenzéki párt lesz képes profitálni a Fidesz „drámájából”.

simicska lajosSimicska Lajos

Vona a jelek szerint arra készítené fel a Jobbikot, hogy képes legyen egy ilyen fordulat esetén „új többséget” kialakítani a társadalomban, azaz betölteni azt a szerepet, amit a Fidesz töltött be 2010-ben, a szocialisták összeomlása után. Ehhez viszont az is szükséges, hogy a magyar médiaelitben a Jobbikkal szembeni, a mai napig meglevő és tapintható ellenérzés gyengüljön, ami fegyelmezett, szalonképes „arcok” nélkül nem fog menni.

Múlt héten derült ki elsőként az atv.hu híréből, hogy Vona Gábor, élve a párt alapszabályában található pártelnöki vétójogával, megtiltotta Novák Elődnek, Apáti Istvánnak, Hegedűs Lórántnénak és Szávay Istvánnak, hogy induljanak az alelnökjelölti pozíciókért a következő tisztújításon. Biztos forrásból úgy tudja a Hetek, hogy

Vona ezen a húzáson hónapok óta gondolkodott, majd miután meglépte ezt a döntést, a környezete szerint teljesen felszabadult lett.

Bár az indoklás szerint Vona Gábor polgármestereket is szeretne látni a párt elnökségében, a döntés hátterében szinte mindenki az együttműködési készségre és a fegyelemre vonatkozó elnöki elvárást látja.

Megtört ellenállás?

Novák Előd Facebook-bejegyzésében tiltakozott: „az egyik alelnökként garanciája kívánok lenni annak, hogy a Jobbik nem tér le az alapító nyilatkozatunkban rögzített útról, nem megy bele elvtelen kompromisszumokba”. Szerinte „nem helyes érvek helyett erőből lezárni a konstruktív vitákat, a tisztességes verseny helyetti, csoportos vétó megosztja a Jobbikot, távolabb visz minket a választási győzelemtől, és még távolabb a Radikális változás című programunktól. Hátba szúrva érzem magam, hiszen nemhogy Vona Gábor elnökségét nem kérdőjeleztem meg soha semmilyen körben (és nem teszem most sem), de soha nem tettem semmit tiltása ellenére”.

Hegedűs Lórántné szintén a Facebook-oldalán annyit írt, hogy a sok támogatás és biztatás miatt bejelenti, hogy indul a Jobbik alelnöki pozíciójáért.

Szávay István eleinte kritikus volt, mert szerinte Vona neki az elmúlt két évben sosem jelezte, hogy máshogy kellene valamit csinálnia, és korrektebb lett volna a döntés, ha ennek lett volna bármi előjele, ám később bejelentette, hogy nem indul az alelnökségért, ahogy Apáti István sem.

Novákéknak a problémát az jelenti, hogy a párt radikális irányzatának tagjai is inkább Vona mellé álltak.

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere bár kétszer is nemet mondott Vonának az alelnöki felkérésre, azonban harmadjára végül igent mondott. Korábban azt mondta a politikus az ügy kapcsán: „mindig a nemzeti oldal elleni legsúlyosabb bűnnek és árulásnak tartottam azt, ha valaki a sérelmei miatt az ellenséges médiához futott”. Ezt Nováknak való beszólásként értelmezték, mert a ma még hivatalosan pártalelnök politikus az úgynevezett liberális médiumoknak is nagy terjedelmű nyilatkozatokat adott.

fecsego.eu/Hetek

Leave a Reply 231 megnézve, 1 alkalommal mai nap |