< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: NKA kinyírja a kortárs irodalmat

| Mobile | RSS

NKA kinyírja a kortárs irodalmat

2016. május 3. | hozzászólás | Kultúra

A Balog Zoltán vezette NKA kinyírja a kortárs irodalmat

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja Magyarországot!

Illusztráció/Forrás: Szépírók Társasága/Facebook- részlet

Irodalmi szervezetek tiltakoznak a területet érintő radikális forráskivonás ellen, ami különösen érzékenyen érinti az irodalmi folyóiratokat és szerzőiket. A Balog Zoltán emberminiszter által elnökölt Nemzeti Kulturális Alap bizottsága idén mindössze 350 millió forintot szánt folyóiratok támogatására, ez az összeg még a kiemelt lapok megjelentetésére sem elegendő – írják a kortárs irodalom meghalasztása ellen tiltakozó írószervezetek.

A közelmúlt

Már rég elesett az NKA – írta lapunk idén januárban. Hiába a szakmai tiltakozás, a tavaly hozott NKA-törvénymódosítás nem változott, sőt az elmúlt év utolsó napjaiban megjelent a végrehajtási utasítás is. Így semmi akadálya, hogy Fekete Györgynek, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökének emberei átvegyék a hatalmat a legnagyobb mecénás szervezetnél, a Nemzeti Kulturális Alapnál. (…) Változás az is, hogy a jövőben nem lesz folyóirat kollégium, hanem az egyes folyóiratok támogatásáról az illetékes szakmai kuratórium dönt (…). Épp a változások miatt nem írta ki tavaly a Folyóirat Kollégium mintegy negyven kiemelt művészeti lapot – köztük van az Alföld, Filmvilág, Jelenkor, Balkon, Forrás, Kortárs, 2000, Muzsika, Színház, Új Művészet, Nagyvilág és a Tiszatáj – érintő három éves pályázatokat, hiába kérte ezt Kollár Árpád a kollégium vezetője, és nyílt levélben számos lap főszerkesztője. Pedig a kiszámíthatóságot, tervezhetőséget jelentő három éves periódus a szakma egészének támogatásával találkozott.

A jelen

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör, a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága által aláírt közlemény kiemeli: a kiszámítható működés érdekében elengedhetetlennek tartják, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) biztosítson megfelelő összeget a folyóiratok megjelenésére, és pótolja a szakmai kollégiumok által véghezvitt átcsoportosítással kieső forrásokat.

Az NKA bizottsága idén mindössze 350 millió forintot szánt folyóiratok támogatására, ez az összeg még a kiemelt lapok megjelentetésére sem elegendő. Az idei indítókeret jelentősen kevesebb, mint a folyóirat-kiadás kollégiumának tavaly rendelkezésére álló 655 millió vagy a tavalyelőtti 633 millió forint.

Az NKA szakmai kollégiumai az elmúlt hetekben saját keretükből kicsivel több mint 158 millió forinttal egészítették ki a megítélt 350 milliót, hogy elkerüljék a folyóiratok azonnali ellehetetlenülését. A szakmai kollégiumok által végrehajtott kényszerű átcsoportosítás azonban egyéb fontos területektől, a többi között az irodalmi ösztöndíjaktól von el forrásokat.

A forráskivonás alapjaiban érinti a kortárs irodalom közvetítését, jelenét és jövőjét, ugyanis olvasók nélkül nem létezhet kortárs irodalom. A színvonalas határon túli és vidéki folyóiratok ellehetetlenülése ráadásul nem pusztán egy sajtótermék, szellemi műhely megszűnéséhez vezethet, hanem a helyben gondozott, Kárpát-medencei fókuszú kultúraközvetítés és értékteremtés felszámolásához is. Teljes országrészek kophatnak ki a kortárs kultúrából a kedvezőtlen viszonyok miatt.

Az NKA a magyar nemzeti kultúra, így a magyar irodalom legfőbb támogatója volt, az alap szellemiségével ellentétes intézkedés azonban veszélybe sodorja a hazai és határon túli magyar folyóiratok, portálok megjelenését. Minden európai ország állami költségvetése támogatja a nemzeti kultúrát, különös hangsúllyal a nyelvi önazonosság és a közösségi emlékezet  megőrzésében nélkülözhetetlen irodalmat. Irodalmi életünk, ezen belül folyóirat-kultúránk fenntartása alapvető nemzetstratégiai érdek, nem leépítésére, hanem nagyarányú fejlesztésére volna szükség.

A szépirodalomnak nincsenek önálló felsőoktatási intézményei, nincsenek az állami költségvetésből finanszírozott műhelyei, intézményrendszerének 80%-át az NKA pályázatokon elnyert támogatások segítségével tartják fent, nehéz körülmények között, egyik napról a másikra élve. Ebben a helyzetben felmérhetetlen következményekkel jár a viszonylagos
biztonságot jelentő három éves pályázati program megszüntetése és az azt követő forráskivonás.

A kiszámítható működés érdekében elengedhetetlennek tartjuk, hogy a Nemzeti Kulturális Alap haladéktalanul biztosítson megfelelő összeget a folyóiratok megjelenésére, továbbá pótolja a szakmai kollégiumok által véghezvitt átcsoportosítással kieső forrásokat. Egyúttal felhívjuk az érintett folyóiratok, portálok szerkesztőinek és szerzőinek figyelmét, hogy csakis széles körű szakmai összefogással lehetséges a folyóiratok és a hozzájuk kapcsolódó szakmai műhelyek jövőjét megnyugtatóan biztosítani – írják a közleményükben az írószervezetek.

forrás: népszava online.hu

Leave a Reply 1162 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: