< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Család és ámítás: Így osztották a pénzeket a Matolcsy-univerzumban/// Famille et de la tromperie: donc alloués les fonds dans l’univers Matolcsy

| Mobile | RSS

Család és ámítás: Így osztották a pénzeket a Matolcsy-univerzumban/// Famille et de la tromperie: donc alloués les fonds dans l’univers Matolcsy

2016. május 7. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Család és ámítás: Így osztották a pénzeket a Matolcsy-univerzumban

fecsego_avatar1

Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja Magyarországot!

szerző:G. Tóth Ilda

Matolcsy György lemondását követeli a teljes ellenzék, miután dokumentumok is igazolják, amit már a múlt heti címlapsztorinkban is megírtunk: a jegybankelnök kézi vezérléssel osztotta a megbízásokat és a támogatásokat rokoni és baráti cégeknek.

„Eljött az ideje, hogy a Ewingok összetartsanak. Most sok pénzem van, Bobby, de nem elég” – mondta a Dallas című amerikai filmsorozat egyik epizódjában Jockey Ewing, a főhős. A mondat akár a magyar sajtóban Ewing-klánként aposztrofált Szemerey família köreiben is elhangozhatott volna, ha nem is édestestvéri viszonyban: Matolcsy György jegybankelnök közreműködésével jutottak közpénzhez unokatestvérének, a nagyvállalkozó Szemerey Tamásnak a cégei. Az üzletemberhez köthető társaságok több százmillió forint értékben kaptak támogatásokat és megbízásokat a Pallas Athéné-alapítványoktól azok fennállásának alig két éve alatt. A nemrég szintén Szemerey érdekeltségébe került, akkor még jelentéktelen méretű Növekedési Hitel Bank (NBH) pedig a legnagyobb haszonélvezője lehetett az alapítványok állampapír-vásárlásainak és betételhelyezéseinek.

Politikai síkon pörög tovább az MNB-alapítványok körüli botrány. Az ellenzék igyekszik tőkét kovácsolni Matolcsyék nyilvánvaló nepotizmusából, amiről a jelek szerint a kormányban is tudhattak. Újabb iratok kerültek nyilvánosságra, melyek erősítik a HVG azon értesülését, hogy az alapítványok pénzosztását közvetlenül Matolcsy irányította. Mint írtuk, az MNB-elnök a támogatandó nevek mellé pipát rajzolt, a közpénzekből kizárandó pályázókat pedig krumpli jellel bélyegezte meg (HVG, 2016. április 28.). Ezúttal az MSZP által kiperelt befektetési megbízásokból derül ki, hogy „a magyar gazdaságtörténet legjobb jegybankelnöke” (ahogy Szijjártó Péter külügyminiszter minősítette Matolcsyt) mindenhatóként rendelkezett az alapítványi pénzek fölött. A legrégebbi és legnagyobb Pallas Athéné Domus Animae (PADA) esetében látszik ez legjobban, melynek kuratóriumát maga Matolcsy vezeti, az alapítványigazgató pedig unokatestvérének felesége, Szemerey Gabriella. Így legfeljebb az igazán elvakult unortodoxiahívők gondolhatják véletlen egybeesésnek, hogy a Pallas Athéné-alapítványok múlt héten közzétett szerződéseihez és támogatásaihoz hasonlóan az állami költségvetés tiltott monetáris finanszírozásának gyanúját keltő banki ügyletek is nagy részben a rokonsághoz vezetnek.

A PADA például megalapításától 2015 februárjáig 10 milliárdos nagyságrendű betéteket helyezett el Szemerey bankjában. Az NHB-s megbízások érdekessége, hogy a pénzintézet feltűnően alacsony kamatot fizetett a jegybanki pénzek után: 1,8–2 százalékot fialtak az éves lekötések, miközben a jegybanki alapkamat 2,1 százalék volt ez idő tájt. A fiókhálózat nélküli pénzintézetet mindenesetre sikerült felpumpálni így, bár szakértők szerint felvetheti a hűtlen kezelés gyanúját, hogy az MNB pénzét ennyire kicsi piaci szereplőre bízták, hiszen ezzel a befektetések biztonságát kockáztatták. Az NHB – eredetileg Hanwha, majd Evobank – mérlegfőösszege 2013-ban 16 milliárd forint volt, ez 2014-ben már 41,5 milliárdra nőtt, nyilvánvalóan nem függetlenül az MNB-alapítványok szaporodó megbízásaitól. Érdekes egybeesés, hogy a PADA éppen Szemerey beszállásakor, 2014 nyarán kapásból 20 milliárd forintos értékpapír-vásárlási megbízást adott a banknak.

A pórul járt Buda-Cash-ügyfeleket nemrég ugyancsak megszerző NHB a Szemereyhez köthető vállalkozásokat is finanszírozta. A szinte családi kasszaként használt trezorból jutott az ifjabb Matolcsy bútorgyár-vásárlására is: a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám közvetett többségi tulajdonában lévő Glamorous Kft. tavaly ősszel az NHB 405 milliós hiteléből vette meg a nagy múltú Balaton Bútor Kft.-t. A legújabb sajtóhírek szerint pedig az NHB juttatott 800 millió forintot az egykori alcsútdobozi csokigyár ingatlancégének, az E-Power Kft.-nek – korábbi nevén V.T.L. Kft. – is, cserébe jelzálogjogot jegyeztetett be a 4,5 ezer négyzetméteres telekre. Szemerey zászlóshajó cégén, a BanKonzult Kft.-n keresztül 2002-ben szerezte meg a csokoládégyárat.

Mindehhez képest az már csak apróság, hogy Szemerey bankja kezelte az MNB-alapítványok által főként ingatlangazdálkodásra és vagyonkezelésre létrehozott cégek többségének pénzét is. Így az NHB-t tünteti fel számlavezető bankjaként a hat alapítvány közös biznisze, a Pallas Athéné Domus Optima Zrt., az egyedül a Domus Innovations kezében lévő Vízház Zrt. és a szintén hat részvényes tulajdonában lévő Kecskeméti Duális Oktatási Zrt. is. A társaságok közül egyébként háromban is igazgatósági tag Szemerey Gabriella. Árulkodó jel az erőviszonyokról, hogy az egyik olyan cégben is az ő e-mail-címét adták meg kapcsolattartóként, amelyben nem is visel tisztséget.

A közpénzeket gátlástalanul kifolyató alapítványok körül kitört friss botrányban éppen a sajtóban Szemereyvel összekapcsolt New Wave Production Kft. támogatása keltette a legnagyobb visszhangot. A Vs.hu és az Origo.hu hírportálok kiadójának korábban nyújtott félmilliárd forintos NHB-hitelt ugyanis hasonló összegű, különféle hangzatos megbízásokkal sikerült megfejelniük Matolcsy alapítványainak. Nyomós oka lehet annak, hogy Szemerey váltig állítja, valójában semmi köze a New Wave-hez: az önhitelezés ugyanis illegális, a hitelintézeti törvény tiltja az effajta ügyleteket. Igaz, egy ideig az Orbán-kormányt az sem zavarta, hogy az eredetileg még baráti oligarcha Töröcskei István Széchenyi Bankja Töröcskei és felesége több cégének is adott kölcsönt, az állam 2013-ban még tulajdonrészt is szerzett a bankban 3 milliárd forintért.

Véletlenek azonban nincsenek: a New Wave esetében több jel is arra utal, hogy igenis Szemerey áll a háttérben. Bizarr motívum a történetben, hogy 2013-ban, a New Wave bejegyzésekor Szemerey cége, a BanKonzult fizette be a cégbírósági illetékeket, holott papír szerint a cseh Bawaco a részvényes. A jegybanki vezetők felelősségét felvető kérdés az is – mint azt a 444.hu feldobta –, hogyan kaphatott a jegybank növekedési hitelprogramjából – vagyis az elvileg belföldi kis- és középvállalkozásoknak juttatható keretből – 500 millió forintot egy cseh cég. A hitelmegállapodást ugyanis a brnói bejegyzésű Bawaco írta alá.
Szemerey Tamás. Hozzá vezetnek a szálak
© Darnay Katalin

Mindazonáltal a Bawaco nem állhat távol Matolcsy unokatestvérétől. A cég vezető tisztségviselői Zuzana Nagyová és Ján Nagy, utóbbi pedig az ügyvezetője például a BK-Konzult Slovakia s.r.o. nevű társaságnak, amelyben a Szemerey testvéreken kívül mások mellett az 1996-ban meggyilkolt alvilági vállalkozó Prisztás József ügyvédjeként ismert Muskovszky Gábor is tulajdonostárs volt. E cégben tavaly január óta Nyilas Péter jelent meg egyedüli részvényesként, ő pedig éppen a bedőlt alcsútdobozi csokigyárban volt vezető tisztségviselő. A Bawaco tulajdonosi köre végigkövethetetlen: a friss cégiratok szerint a szlovák NY Management nevű pénzügyi befektető helyett a közelmúltban egy IDSPISA nevű társaság lett a tulajdonosa, melynek háttere szintén homályos. Ám ebben is Ján Nagy jelenik meg vezető tisztségviselőként.

Igaz, Szemerey üzleti kapcsolatai igencsak szerteágazók, mivel a nagyvállalkozó lényegében mindenfélével üzletelt már. Az első millióját vélhetően még egyetemistaként, vitorláskölcsönzésből és vízisíoktatásból szerezte, majd saját kezűleg tervezett és koptatott farmerszoknyát, sőt makramézott is. Az övé volt a tízes számú vállalkozói igazolvány az országban, a rendszerváltás után beszállt az ingatlan-, a patika- és a vendéglátóbizniszbe is. BanKonzult Kft.-je 2011-ben rövid időre felélesztette a magyar villamosgép-gyártó ipar utolsó üzemét, az egykori Láng Gépgyárat. Médiatulajdonosként is felbukkant már egyszer: 2000-ben átmeneti időre megvette a gyáriparos szövetség 30 százalékos részvénycsomagját a Világgazdaságot kiadó Zöld Újság Zrt.-ben. Legújabban pedig a buszgyártásban igyekszik az élre törni Szemerey, mégpedig egy patinás névvel: a brnói bejegyzésű Lugredán keresztül hozzá köthető Mabi-Bus Kft.-be beolvasztják az Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft.-t, és ez utóbbi néven működik tovább a cég.

Ha nem is bizonyítható, hogy Szemerey áll a New Wave-cégcsoport mögött, azzal mindenképpen segítették a Matolcsy-rokont a részben az NHB kölcsöneiből élő társaságoknak csatornázott alapítványi pénzek, hogy a pénzintézet biztosan megkapja a törlesztőrészleteket. Nem sajnálták a milliókat az alapítványok a kuratóriumokban többször felbukkanó mintegy tucatnyi jó barát érdekeltségeitől sem, az alapítványi cégekben pedig javarészt szintúgy a kurátorok kaptak előkelő pozíciókat. Az álláshalmozással busás juttatások jártak: a kuratóriumi elnöknek havi 710 ezer, míg a tagoknak 500 ezer forint díjazás jutott.

Ha 1991-ben nem törölték volna el a Munka Érdemrendje kitüntetést, azt most nemcsak a szorgos Szemerey-feleség, de több kollégája is megkaphatná. A jelek szerint főleg a női vezetők képesek a legmunkásabb kombóra: egy alapítvány igazgatása mellett három Pallas Athéné-cég igazgatói tagsága jutott Szemereyné mellett Patakiné Gramantik Ildikónak, Nagy Róza pedig – aki Matolcsynak minisztersége óta a bizalmasa – három-három kurátori-igazgatói pozíciót tölt be. Kalina Gábor, a jegybank számviteli igazgatója – aki az összes alapítványban fb-tag – megbízható könyvvizsgálót is hozott a társaságoknak, egykori cége, a Magyar Szakértői Holding Kft. „személyében”, melyet egyébként az egyik alapítvány is megbízott könyvvizsgálással, havi 400 ezer forintos munkadíjért, egészen 2020-ig. Szép fizetés kiegészítést kap Halápi Dóra, a kecskeméti Domus Mentis egyik kurátora is: havi nettó 500 ezer forintot számlázhat a többi alapítványnak ügyvédi munkákért, vagyis összesen 3,5 millió forint lehet a havi jövedelme a Pallas-vonalról.

Korántsem kizárt, hogy az alapítványok múlt héten közzétett támogatási listáin oly gyakran felbukkanó, meg nem nevezett magánszemélyek közt is jócskán akadnak bennfentesek, ám nevüket egyelőre nem akaródzik a jegybanknak elárulni, hiába jelezte állásfoglalásában az adatvédelmi biztos, hogy ezt igenis meg kellene tennie.

A tisztánlátásban reménykedők számára egyelőre csak halvány optimizmusra adhat okot, hogy miután a rendőrség egy hónap alatt lezavarta és bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Geopolitikai Alapítvány svábhegyi luxuskastélya ügyében, a kerületi ügyészség a napokban további kutakodásra utasította a hatóságot. A szinte Matolcsy házának szomszédságában elhelyezkedő villáért ugyanis csaknem 100 millió forinttal többet, egymilliárd forintot meghaladó vételárat fizetett az MNB-alapítvány, mint amennyiért korábban hirdették az ingatlant.

Az ellenzék azonban nem nagyon bízik az igazságszolgáltatásban. Az Együtt a Legfőbb Ügyészség előtt tartott figyelmeztető tüntetést, miután Polt Péter (akinek felesége szintén szereplő a botrányban) hivatala sorra elnéz a kormányzati korrupciógyanús ügyek felett, s most az alapítványi pénzszórásra sem reagált. Az LMP egyenesen azt állítja, hogy Matolcsy György kinevezése óta teljesen tudatosan előkészített lopássorozat zajlott, s a devizahitelesek szenvedésein megszerzett vagyont kijátsszák a Fidesz gazdasági hátországának. A kormányzatnak erkölcsi kötelessége lett volna saját árfolyamgyengítő politikája hatása alól mentesíteni a devizaadósokat – ezzel az üzenettel igyekszik mozgósítani a devizahiteleseket az MSZP is. A könnyen felbőszíthető adósok szombaton már az MNB épülete elé is vonultak, „a jegybank farkasának” nevezett Matolcsy távozását követelve.
Az igazgatóság önmagának adott felhatalmazásokat

Az MNB felügyelőbizottsága pénteken leszavazta a jegybank ingatlanvásárlásairól készített jelentést. Jogszerűen vásárolt a jegybank tízmilliárdokért luxusépületeket? – kérdeztük a szerzőt, Nyikos Lászlót, akit a Jobbik delegált a testületbe.

Jogszerűen vett a nemzeti bank luxusingatlanokat?

Egyértelműen tisztáztam, hogy a hat nagy értékű ingatlan megvásárlásával, közülük négynek alapítványhoz rendelésével a központi bank olyan feladatot vállalt, amelyet a törvény nem ír elő számára. Az érvényben lévő jogszabályból nem vezethető le az MNB által meghirdetett Társadalmi felelősségvállalási program. Közpénz csak arra használható, amire felhatalmazás van. Ebből következően a jegybank igazgatósága túlnyújtózkodott a jogi lehetőségein.

Tehát a luxusingatlanok megvásárlásáról szóló döntés egyértelműen sérti a jegybanktörvényt?
[[ Képelem () ]]

Más kifejezést használtam, de a tartalma ez. Az MNB-nek ugyanis az alaptörvény szerint a monetáris politika alakítása a feladata, nem pedig az ingatlanbefektetés vagy a műkincsfelhalmozás. Bármilyen új feladatot kizárólag törvénnyel lehet a jegybank számára előírni. Ez pedig nem történt meg.

De ha a vásárlásról szóló döntés törvényellenes, akkor a végrehajtás hogyan lehet törvényes?

Úgy, hogy a vételi döntéseket követően már mindent szabályosan csináltak, gondolok a szerződésekre, az értékbecslésre.

Igaz, hogy titkosították az ön jelentését?

Egyelőre nem titkos, de nem nyilvános.

Az elnök, Papcsák Ferenc azt mondta, hogy a vásárlás törvényességéről ön nem foglalt állást.

„Önként vállalt feladataival és azok végrehajtásával az igazgatóság önmagának adott felhatalmazásokat, miáltal túllépett a jegybanki törvényben biztosított rendkívüli hatásköre keretein is” – ez áll a jelentésem 22. oldalán. Lehet, hogy az elnök úr már nem jutott el eddig a jelentés elolvasásában! Lehet, hogy ezért nem fogadták el a jelentésemet, ellentétben Szényei Gábor András beszámolójával, amelyben ő jogszerűnek találja, hogy az MNB 30 milliárd forintot költhet el 2018-ig műkincsek vásárlására. Indoklásul azt írja, hogy a program törvényessége „közvetett módon” levezethető a jegybanki törvényből. Ez olyan, mintha az adótörvényekből valaki „közvetett módon” levezetné, hogy nem kell adót fizetni. Ilyen nincs!

Illetve van, mert Szényei jelentését elfogadták, az önét viszont nem, de még csak nyilvánosságra sem hozzák.

Nincs semmi titok a jelentésemben. Leírtam például, hogy a döntések előkészítése során az apparátus azt mondta: nincs jogi akadályuk a vásárlásoknak. Az igazgatóság egyébként is rendkívüli felhatalmazást érezhetett maga mögött. Például az igazgatóság felelős a pénzügyi beszámolók elkészítésért, majd azt saját maga hagyja jóvá. Ilyen Európában sehol sincs. A törvény szerint az MNB igazgatósága felett nincs közgyűlés, nincs részvényesi kontroll, nem csoda, ha túllépi a hatáskörét. Az alapítványokat is csak az úgynevezett bírságbevételekből lehetne támogatni.

Ami évi 4 milliárd és nem 260 milliárd, amennyi végül alapítványokba került.

A törvény más forrást erre a célra nem jelöl. Ez is benne van a jegyzőkönyvekben, amit nyilvánosságra kéne hozni, mert közpénzekről van szó.

Az ingatlanok is a négymilliárd többszörösébe kerültek.

Eddig 25 milliárdot költöttek a 90 milliárdos keretből. A legdrágább ingatlant offshore hátterű cégtől vették bruttó 18 milliárdért, ami önmagában nem szabálytalan, de morálisan vállalhatatlan. Méltatlan a nemzeti bankhoz offshore céggel üzletelni. Nem forinttal, hanem euróval fizettek, ami a nemzeti valuta lebecsülése. Az eladó cégnek lényegében nem volt más bevétele, csak amit a jegybanktól kapott. Végül 3 milliárd forint osztalék is „belefért” a vételárba. A tiszaroffi kastélyszállóval viszont az a gond, hogy rentábilisan nem működtethető, a vételáron felül 300 milliót minden évben be kell fizetni a működésre.

Ha az MNB törvényt sért, mert 4 milliárdnál többet visz ki az alapítványokhoz, akkor ki bünteti meg?

A jegybank elnöke még novemberben beszámolt a parlamentnek az előző három lezárt pénzügyi év gazdálkodásáról. A jelentésének elfogadása pedig azt jelenti, hogy az Országgyűlés megadta a felmentést számára a gazdálkodás felelőssége alól.

Felemelték az fb tagjainak a fizetését. A korábbi 800 ezer helyett a tagok, ön is havi 3 milliót kap, az elnök, Papcsák Ferenc 3,5 milliót. Mit gondol erről?

Egyesek szerint van olyan üzenete, hogy „lábon meg vagytok véve”, és ha ezek után valakinek még van bőr a képén kritikus jelentéseket írni, az hálátlan. Az irdatlanul magas tiszteletdíjra nekem, az egyetlen ellenzéki delegáltnak is választ kell adnom. Ezért még többet dolgozom azért, hogy a bizottság tegye nyilvánossá a jelentésemet, valamint az ülések jegyzőkönyvét.

szerző:KARDOS ERNŐ

forrás:hvg.hu

Famille et de la tromperie: donc alloués les fonds dans l’univers Matolcsy

 fecsego_avatar1

Que Dieu bénisse et protège le portail de nouvelles international www.fecsego.eu Hongrie!

Auteur: G. Ilda Toth

György Matolcsy appelle à la démission de l’ensemble de l’opposition, après les documents confirment également ce qui a été la dernière semaine címlapsztorinkban est écrit, la banque centrale a partagé manuellement les mandats et les subventions pour les entreprises parents et amis.

«Il est temps de tenir ensemble Ewing. Maintenant, il y a beaucoup d’argent, Bobby, mais pas assez “- a déclaré dans un épisode de la série américaine le film Dallas Jockey Ewing, le protagoniste. La phrase jusqu’à la presse Ewing clan hongrois, qui est nommé comme elhangozhatott ont des cercles de famille Szemerey, si les relations fraternelles pas douces György Matolcsy coopération de la banque centrale a obtenu l’argent public à son cousin, le grand entrepreneur Thomas Szemerey l’entreprise. Les sociétés liées businessman-ont reçu des subventions d’une valeur de commandes HUF et des centaines de millions de fondations Pallas Athena de leur existence moins de deux ans. Récemment aussi Szemerey d’intérêt, il est encore taille insignifiante Loan Bank Growth (BNH) est le plus grand bénéficiaire pourrait être les fondations de gouvernement achats de titres et de placements de dépôt.

scandale politique entourant le plan de filature fondations MNB. L’opposition tente de capitaliser sur Matolcsy nepotizmusából évident, ce qui semble avoir connu du gouvernement. Des articles récents ont été publiés qui renforcent le HVG se rend compte que les fondations distribuent des fonds gérés directement Matolcsy. Comme mentionné précédemment, les noms de président de la Banque à côté des dessins de support du tuyau de fonds publics à exclure les candidats et les pommes de terre symbole de marque (de HVG, 2016, le 28 Avril). Cette fois kiperelt par les commissions de placement MSZP montre que “l’histoire économique du meilleur président de la banque centrale hongroise” (en tant que ministre des Affaires étrangères a déclaré Péter Szijjártó Matolcsy) comme omnipotent avait sur les fonds de dotation. La plus ancienne et la plus grande vu dans le cas de Pallas Athena Domus animae (PADA) est le meilleur, qui est dirigé par son conseil d’administration Matolcsy, directeur de la cousine de la fondation et de sa femme, Gabriella Szemerey. Donc, jusqu’à l’unortodoxiahívők vraiment enragé peut penser par hasard que les contrats Pallas Athena de fondations similaires et publié la semaine dernière à l’appui d’une grande partie de la réalité conduisent aux parents de financement monétaire illégale présumée du budget de l’État génère des transactions bancaires.

La fondation, par exemple PADA Février ici à 2015 évalué 10 milliards de dépôts dans la banque Szemerey. Les ordres du NHB Fait intéressant, l’institution financière payés à des taux d’intérêt remarquablement bas après l’argent de la banque centrale: 1,8-2 pour cent des réservations annuelles mis bas, tandis que le taux de 2,1 pour cent cette fois de base. L’institution financière sans un réseau de succursales en tout cas réussi à pomper cette façon, même si les experts disent que pourrait soulever le soupçon de détournement de fonds aux participants du marché monétaire de la Banque est petit donc confié, comme il a risqué la sécurité des investissements. Le NHB – à l’origine Hanwha et Evobank – actif total en 2013 est élevée à 16 milliards de HUF, qui en 2014 a augmenté de 41,5 milliards, il est manifestement pas indépendant des fondations de la Banque megbízásaitól croissante. Une coïncidence intéressante que le PADA Szemerey vient de monter à bord quand donné la chauve-souris à l’été 2014 à 20 milliards HUF de achat de titres pour la banque.

La douleur était les clients Buda-espèces récemment financés par le NHB acquièrent également les entreprises Szemerey liées. Le budget de la famille est presque utilisé comme trezorból se souvint de la jeune Matolcsy aussi acheter usine de meubles. Dans le fils de la banque centrale, Adam Matolcsy indirecte détenue majoritairement par l’automne dernier NHB Glamorous Ltd. a pris un prêt de 405 millions de la prestigieuse Balaton Kft Furniture Des rapports récents de la presse selon le NHB HUF 800 millions alloués à la Alcsútdoboz société immobilière ancienne usine de chocolat, E-Power Ltd a – anciennement connu sous le V.T.L. Kft -. Est, en échange d’hypothèque a enregistré 4,5 mille mètres carrés de terrain. Szemerey société phare, BanKonzult Ltd jusqu’en 2002, a pris la fabrique de chocolat.

Tout cela est seulement en comparaison avec les petites choses que les entreprises bancaires gérés Szemerey principalement générés par les fondations de la Banque, la gestion d’actifs et de gestion de la propriété de la majorité de votre argent. Ainsi, le NHB est indiqué dans la banque de gestion de compte dans l’entreprise conjointe de six bases, est que dans les Innovations Domus remet Water House Plc. Et Zrt Kecskemét double formation est également détenue par six actionnaires ainsi. Pallas Athena Domus Optima Ltd .. Les trois sociétés sont également membres du Conseil autrement Szemerey Gabriella. Un signe révélateur des rapports de force que l’on est également fourni par la société comme un contact dans son adresse e-mail qui ne porte pas de bureau.

L’argent public kifolyató sans scrupules nouveau scandale a éclaté autour des fondations pour soutenir la presse a été connecté avec Kelly Szemere New Wave production Kft. Est devenu le plus de couverture. Les Vs.hu Origo.hu portails de nouvelles et éditeur précédemment accordées de un demi-milliard de forints NHB-crédit parce que la même quantité, les différents ordres de sondage pourraient megfejelniük fondations Matolcsy. peut-être une bonne raison de Szemerey insiste sur le fait que, en fait rien à voir avec New Wave-vous: önhitelezés en fait illégale, la Loi sur les établissements de crédit interdit de telles transactions. Il est vrai que pendant un certain temps le gouvernement Orbán est pas gêné, que l’original est toujours un oligarque amical István Széchenyi Töröcskei Bank Töröcskei femme et plusieurs entreprises ont également donné un prêt, l’Etat en 2013, a également acquis la participation dans la banque 3 milliards de forints.

Cependant, il n’y a pas de coïncidences: dans le cas de la Nouvelle Vague plusieurs signes suggérant qu’il est en effet Szemerey est en arrière-plan. Bizarre motifs dans l’histoire que la Nouvelle Vague lors de l’inscription entreprise Szemerey, BanKonzult a payé les frais de justice en 2013, lorsque le papier Bawaco tchèque, selon l’actionnaire. La banque centrale a soulevé la question des responsabilités des cadres – comme il a jeté le 444.hu – comment obtenir le programme de croissance des prêts de la Banque – qui est, le principe de domestiques petites et moyennes entreprises peut être injecté cadre – millions HUF 500, une société tchèque. L’accord de prêt sera signé Bawaco enregistré à Brno.
Thomas Szemerey. Pour garder les fibres
© Catherine Darnay

Cependant, le Bawaco pas être loin Matolcsy cousin. dirigeants de la société et Zuzana Nagyová John Nagy, directeur général de ce dernier que le BK-consul de la Slovaquie s.r.o. Les noms de sociétés, entre autres, qui en 1996 a été assassiné avocat souterrain entrepreneur co-propriétaire Joseph Prisztás Muskovszky connu comme une sœur Gabor Szemerey à l’extérieur. Cette société depuis Janvier de l’année dernière, Sagittaire Peter est apparu comme l’unique actionnaire, et il a juste effondré Alcsútdoboz était le chocolat usine officier exécutif. La structure de propriété Bawaco par untraceable: frais documents de l’entreprise, l’investisseur financier slovaque plutôt que des noms NY Gestion récemment une société appelée IDSPISA est devenu le propriétaire, dont le fond est aussi vague. Mais ceci est Big John semble haut fonctionnaire.

Certes, les relations d’affaires très Szemerey sont complexes à cause du grand entrepreneur pratiquement toutes les parties avaient fait des affaires avec. Le premier million avec sans doute encore un étudiant à l’université, et vitorláskölcsönzésből vízisíoktatásból marqué et conçu manuellement et usé jupe en denim ou même makramézott bien. Son était la licence d’exploitation numéro dix dans le pays après que le régime est entré dans l’immobilier et le patika- vendéglátóbizniszbe bien. BanKonzult je Ltd en 2011, relancé brièvement dans la dernière usine dans l’industrie de fabrication d’équipements électriques hongrois, l’ex-Lang Machine Factory. propriétaire de médias, a montré une fois en 2000 a acheté l’association de l’industriel de 30 pour cent des actions temporairement dans l’éditeur de journaux d’économie mondiale verte Zrt. Récemment, l’industrie de l’autobus tente de briser le Szemerey plomb, à savoir un nom terni: Brno enregistré via Lugredán peut être attaché à Mabi-Bus Ltd. fondu dans le Ikarus spécial Coach Fabricant Ltd., et il continuera de fonctionner sous le nom de cette dernière société.

Si vous ne le faites pas, il peut être démontré que Szemerey derrière le groupe New Wave des entreprises, par tous les moyens ont contribué à l’argent kin-Matolcsy à vivre une partie des sociétés NHB canalisées prêts de la fondation à l’institution financière pour vous assurer de recevoir des versements. Il a épargné des millions de fondations ou le conseil d’administration à éclater à plusieurs reprises dans une douzaine d’amis affiliés, la fondation de sociétés a été largement reçu ainsi que les conservateurs positions prestigieuses. Les avantages somptueux álláshalmozással étaient: Président du Conseil d’administration mensuel 710.000, tandis que les membres paient 500 000 forint a atteint.

Si 1991 avait pas aboli la médaille du travail du mérite, je ne suis pas juste un Szemerey-femme travaillent dur, mais a également permis d’obtenir plusieurs de ses collègues. Il semble que principalement les femmes leaders sont capables de legmunkásabb combo: administré par une fondation en plus des trois Pallas Athena, les chefs d’entreprise membres avait Szemereyné Patakiné gramme Antique Ildiko Nagy Roza – qui confident Depuis ministre Matolcsy – trois conservateurs, la position des administrateurs . Gábor Kalina, directeur comptable de la banque centrale – qui tous les membres du Conseil de Surveillance de la Fondation – auditeur fiable également apporté les entreprises, l’ancienne société, mensuel 400 000 frais de travail forint hongrois Expert Holding SA «individuellement», qui était déjà en charge de l’une des vérification de la circonscription de la Fondation,. jusqu’en 2020. supplément Fine salaire sera Halápi Dora, un des conservateurs de Kecskemét Domus Mentis est net de 500 mille forints mensuels facturés pour le travail de la fondation de l’autre avocat, soit un total de millions de HUF 3,5 au revenu mensuel de la Pallas ligne.

même dans la mesure exclu que la Fondation a publié la semaine dernière dans les listes de soutien afin pop souvent des individus anonymes loin il y a des initiés, mais leurs noms dans un pré Ils n’aiment pas la banque centrale pour révéler, en dépit de la résolution marquée du commissaire à la vie privée de le faire, il devrait le faire.

Le discernement d’espoir pour le moment seulement donner à l’optimisme fané que, après lezavarta de police en un mois et éliminé l’infraction en l’absence d’enquête sur la géopolitique Fondation Svábhegy luxuskastélya, le bureau du procureur de district a ordonné les jours de creusement plus d’autorité. La presque quartier de logements Matolcsy situé dans une villa en raison de près de 100 millions de HUF plus, le prix d’achat payé plus d’un milliard de forints à la fondation MNB qu’il a payé précédemment annoncé la propriété.

L’opposition est pas très confiant dans le système de justice. bureau (dont la femme est aussi dans le scandale) dans le Péter Polt maintenus ensemble en face d’avertissement de la protestation du procureur général après la ligne se livrer sur les allégations de corruption au sein du gouvernement, et maintenant l’argent n’a pas répondu à pulvériser fondation. Le LMP a même suggéré que depuis la nomination de Gyorgy Matolcsy délibérément préparé un vol de la série a eu lieu, et les emprunteurs dans des actifs en devises étrangères acquises souffrant de contourner l’arrière-pays économique Fidesz. Le gouvernement exempterait les débiteurs en devises de leur impact sur les politiques árfolyamgyengítő a une obligation morale – ce message tente de mobiliser les prêts en devises étrangères dans le Parti socialiste aussi. Les débiteurs felbőszíthető faciles samedi avait également marché du bâtiment de la Banque, “la banque centrale du loup”, a déclaré Matolcsy exigeant son départ.
L’autorisation donnée au Conseil lui-même

conseil de surveillance du MNB vendredi a voté contre un rapport de la banque centrale pour acheter des biens immobiliers. Acheté légalement, des dizaines de banques centrales de milliards pour les bâtiments de luxe? – Nous avons demandé à l’auteur Nyikos Laszlo, qui a été délégué le droit du panneau.

Légalement dans les propriétés de luxe bancaires nationaux?

Il est clair que j’ai clarifié que les six haute valeur d’achat immobilier, leur ordonnant quatre fondations de la banque centrale a assumé un emploi qui ne nécessite pas de la loi. La législation en vigueur ne peut être dérivé annoncé par le programme de responsabilité sociale des entreprises de la Banque. Les fonds publics ne peuvent être utilisés, vous avez un mandat. Par conséquent, le conseil d’administration de la Banque túlnyújtózkodott possibilités juridiques.

Donc, la décision sur l’achat de propriétés de luxe en violation flagrante de la loi sur la banque centrale?
[[Image article ()]]

En d’autres mots, je l’habitude, mais le contenu de celui-ci. La MNB depuis la Loi fondamentale, en fonction de la tâche de la politique monétaire, plutôt que d’investir dans l’immobilier ou műkincsfelhalmozás. Toute nouvelle tâche peut être imposée que pour la loi de la banque centrale. Ce ne serait pas arrivé.

Mais si la décision d’achat est illégal, alors comment appliquer la loi?

Il est que tout a été fait correctement après les décisions d’achat, je pense que des contrats, l’évaluation.

Il est vrai que crypté votre sens?

Il est pas un secret, mais il est pas public.

Le président, Ferenc Papcsák dit que la légalité de l’achat que vous avez pas pris position.

“Tâches et la mise en œuvre du conseil d’administration volontaires est conféré sur lui-même, ce qui dépasse les limites des pouvoirs extraordinaires accordés à la loi de la banque centrale a également” – ce qui est la page 22 du rapport. Peut-être que le Président n’a pas été atteint jusqu’à présent par la lecture du rapport! Peut-être que la raison pour laquelle il n’a pas accepté mon rapport, Gábor András contraste contaminé comptes, dans lequel il trouve légitime que la Banque Nationale peut dépenser 30 milliards de HUF en 2018 pour l’achat d’œuvres d’art. Justification écrit que la légalité du programme est «indirectement» issu de la loi sur la banque centrale. Il est comme si quelqu’un peut écrire le code fiscal «indirectement» pour en déduire que vous n’êtes pas obligé de payer des impôts. Rien de tel!

Ou est contaminée parce que le rapport a été adopté, mais pas la vôtre, mais n’a pas révélé.

Il n’y a rien de secret dans mon rapport. Je l’ai décrit, par exemple, que, lors de la préparation des décisions de l’appareil, dit qu’il n’y a pas d’obstacle juridique à l’achat. Le conseil d’administration est par ailleurs autorisé sentait extrêmement derrière. Par exemple, le Conseil est responsable de la préparation des états financiers, est ensuite approuvé par lui-même. Cette nulle part en Europe. Selon la loi, l’Assemblée générale ne sont pas au-dessus de conseil d’administration de la Banque, les actionnaires ont aucun contrôle, pas étonnant si vous dépassez vos pouvoirs. La Fondation est également possible de soutenir les revenus que l’on appelle bien.

Avec 4 milliards et 260 milliards comme il est finalement pris un an dans la fondation.

La loi ne nomme pas d’autres sources à cet effet. Ceci est inclus dans le procès-verbal, qui devrait être rendu public, parce que les fonds publics sont impliqués.

Les propriétés ont également été plusieurs fois plus que les quatre milliards.

Jusqu’à présent, 25 milliards dépensés 90 milliards de support. La propriété la plus chère dans un milieux de société offshore ont pris milliárdért brute 18, qui est en soi pas illégal, mais moralement inacceptable. Indigne de la banque de société offshore nationale de faire des affaires. Pas de forints, mais l’euro a été payé, ce qui est la sous-estimation de la monnaie nationale. La société de vendeur essentiellement eu aucun revenu autre que ce que vous avez reçu de la banque centrale. Enfin, un dividende de 3 milliards de HUF est “ajustement dans” le prix d’achat. Le château est Tiszaroff cheval, cependant, le problème est que vous ne pouvez pas fonctionner de façon rentable, en plus du prix d’achat de 300 millions chaque année à payer pour travailler.

Si la Banque enfreint la loi, car il faudra 4 milliards de plus que les fondations, il nous punit?

Président de la Banque centrale en Novembre rapporté au parlement pour le passé la gestion de trois exercices. Adoption du rapport signifie que l’Assemblée nationale a accordé une dispense de responsabilité de la gestion.

Ils ont soulevé les salaires des membres du Conseil de Surveillance. Au lieu des 800 mille membres précédents, vous pouvez obtenir 3 millions $ par mois, le président, Ferenc Papcsák 3.5. Que pensez-vous à ce sujet?

Certains disent qu’il est un message que «vous marchez en compte», puis si quelqu’un est encore dans la peau de son visage rapports critiques à écrire, l’ingrat. Le terrible salaire élevé pour moi, le seul délégué de l’opposition ont également de donner une réponse. Par conséquent, plus de travail afin que le Comité rende public mon rapport et à quelques minutes de ses réunions.

auteur: Kardos ERNO

Source: hzvg.hu

Leave a Reply 245 megnézve, 2 alkalommal mai nap |