< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Bejutott Freddie az Eurovízió döntőjébe

| Mobile | RSS

Bejutott Freddie az Eurovízió döntőjébe

2016. május 11. | hozzászólás | Kultúra

Bejutott Freddie az Eurovízió döntőjébe

fecsego_avatar1

Isten álda meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja Magyarországot!

Szombaton is felcsendül Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd) és a Pioneer című dala a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon.

A Magyarországot képviselő énekes a verseny első elődöntőjében negyedikként lépett színpadra. A 18 előadóból a tíz legjobb közé került a szakmai pontok és a közönségszavazatok kombinációja alapján kialakult összesítésben, így lett a szombati 26-os döntő résztvevője.

Bekerült az első elődöntőből a fináléba Horvátország, Hollandia, Örményország, Oroszország, Csehország, Ciprus, Ausztria, Azerbajdzsán és Málta versenyzője.
© YouTube
Freddie-vel Magyarország egymás után hatodszor tudott döntőbe jutni az Eurovíziós Dalfesztiválon. Az énekesnek esélye lehet az eddigi legeredményesebb magyar indulókat, Friderikát, Kállay-Saunder Andrást, és Rúzsa Magdit is megelőznie.

Fehérvári Gábor Alfréd egyébként egy elismerést már kapott is: ő lett Mr Eurovision.
A keddi 18 elődöntősből a tíz továbbjutót úgy választották ki, hogy egyrészt az érintett országok, valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Spanyolország, Franciaország és Svédország részéről pontozott egy ötfős szakmai zsűri (ez még hétfőn este megtörtént), másrészt az utolsó dal elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők szavazhattak a verseny applikációján, telefonon és/vagy sms-ben. A kettő kombinációjából született meg a tíz továbbjutó; az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.

Világszerte évente mintegy 200 millióan kísérik figyelemmel az Eurovíziós Dalfesztivált, amely az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny. Idén 42 ország képviselői vesznek részt Stockholmban; a verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező, tavaly Bécsben egy svéd énekes, Mans Zelmerlöw nyert Heroes című dalával. Ő a keddi elődöntő megnyitóján újra előadta a számot és az egyik házigazda is volt.

Magyarország a kilencvenes évek első fele óta vesz részt – kisebb-nagyobb megszakításokkal – az Eurovíziós Dalfesztiválon. A legjobb helyezést 1994-ben Bayer Friderika érte el, Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával negyedik lett Dublinban. Tavaly Csemer Boglárka Boggie a 20. helyen végzett.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 1120 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: