< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Miért nem akarja Orbán, hogy Áder maradjon az államfő?

| Mobile | RSS

Miért nem akarja Orbán, hogy Áder maradjon az államfő?

2016. május 11. | hozzászólás | Közélet

Miért nem akarja Orbán, hogy Áder maradjon az államfő?

Miért nem akarja Orbán, hogy Áder maradjon az államfő?

A négy éve hivatalba lépett Áder János az államfők közül legkövetkezetesebb ellensúlya volt az őt megválasztó politikai tábornak.  Marad vagy nem marad? A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

A Heti Válasz két forrása is utalt arra a megállapodásra, amely állítólag Schmitt Pál lemondása után köttetett Orbán Viktor és Áder János között. E szerint utóbbi eleve csak egy ciklusra vállalta volna a megbízatást. A dologról biztosat alighanem csak a két érintett tud, ám tény, ma már leggyakrabban Kövér László és Balog Zoltán nevét hallani a Fidesz háza táján a jövőre esedékes államfőválasztás lehetséges jelöltjeiként.

„Civilebb” karakter Maróth Miklósé, akinek neve szintén felvetődött. Az orientalista professzor, akadémikus lapunknak azt mondja: maga is hallott már híreket esetleges jelöltségéről, de hivatalos felkérést nem kapott. Hozzáteszi: tökéletesen meg van elégedve Áder Jánossal, s ha tehetné, a hivatalban lévő államfő hosszabbítására szavazna.

Az éppen négy éve hivatalba lépett Áder János volt a legaktívabb fék és ellensúly saját politikai oldalával szemben – alaposan rácáfolva a hevesen pártkatonázókra. Göncz Árpád és Mádl Ferenc elsősorban az övétől eltérő színezetű kormányzás idején élt a köztársasági elnök két legerősebb fegyverével, a politikai és alkotmányos vétóval. Schmitt Pál rövid elnöksége idején egyszer sem használta ki alkotmányos mozgásterét.

 

További részletek a május 12-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható. 

Leave a Reply 120 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: