< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Elvitték a nyomozók a Liga szerverét Többen is érintettek lehetnek a TÁMOP-os ügyben az elnökjelöltek közül – Elszámoltatná Gaskó Istvánt a vasutas-szakszervezet

| Mobile | RSS

Elvitték a nyomozók a Liga szerverét Többen is érintettek lehetnek a TÁMOP-os ügyben az elnökjelöltek közül – Elszámoltatná Gaskó Istvánt a vasutas-szakszervezet

2016. május 23. | hozzászólás | Közélet

Elvitték a nyomozók a Liga szerverét
Többen is érintettek lehetnek a TÁMOP-os ügyben az elnökjelöltek közül – Elszámoltatná Gaskó Istvánt a vasutas-szakszervezet

fecsego_avatar1
Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja Magyarországot!

szerző:Korompay Csilla
Már tíz hónapja folyik a nyomozás a Liga Szakszervezetek Gaskó István elnöksége alatti ügyeiben, időközben két házkutatás is volt. Két eljárás zajlik párhuzamosan: az uniós támogatású projekteket a NAV vizsgálja, míg a VDSZSZ Szolidaritás, a VDSZSZ Szövetség és a Liga közötti pénzmozgásokat a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya.

Gaskó 20160523Gaskó már nem elnök, de még magyarázkodhat a Liga miatt (Fotó: Hegedüs Róbert)

A nemzeti adóhatóság nyomozói házkutatást tartottak szerdán a Liga Szakszervezetek székházában – írtuk a múlt héten. Azóta megtudtuk, iratokon kívül a szervert is lefoglalták és elvitték. Az akcióra a Liga közreműködésével 2014–2015-ben lezajlott TÁMOP-projektekkel összefüggő eljárás részeként került sor – az ügyészség tavaly júliusban rendelte el nyomozást, amellyel a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságát bízták meg.

Férj és feleség

„A munkáért!” című, 1,6 milliárd forint támogatású programot a Liga vezette konzorcium (benne a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével) bonyolította, a projekt „négy pillére” a munka törvénykönyvének hatásvizsgálata, kollektív szerződésének előkészítése, vállalkozók képzése, valamint a fiataloknak szóló, munkavállalással kapcsolatos tananyag összeállítása volt. A másik, a kapacitásfejlesztést célzó projekt –, amelynek keretében a tagtoborzáson kívül képzéseket, kommunikációs tréningeket és nemzetközi szemináriumokat szerveztek, valamint óriásplakátokat helyeztek ki – hét, regionális pályázaton elnyert, egyenként ötvenmilliós támogatást jelentett, vagyis összesen háromszázötvenmillió forintot.

A nyomozást annak idején elindító bejelentés szerint a résztvevők feladatait „szándékosan összekeverték, így a tevékenységek gyakorlatilag ellenőrizhetetlenek” voltak, például olyanokkal végeztettek tagszervezést, akik papíron más feladaton dolgoztak. A lapunk birtokába került dokumentumok alapján nemrég megírtuk azt is, komoly problémákat tárt fel a projektek keretében a konföderáció által a Gablini Kft.-től bérelt, összesen harminchat Nissan útnyilvántartásának belső ellenőrzéséről szóló jelentés is. Sok gépkocsinak nem volt rendben az útnyilvántartása az ellenőrzött időszakban, három autó nulla kilométert futott, közülük egy „olyan munkavállalónak került átadásra, aki nem rendelkezett jogosítvánnyal”. A havi bruttó kétszázharmincötezer, illetve kétszázezer forintért bérelt járművek átlagos kihasználtsága alig haladta meg az ötven százalékot a tervezetthez képest. Gaskó István, a Liga akkori elnöke látta el a projektmenedzseri, míg felesége a szakmai vezetői feladatokat, hatszáz- és négyszázezer forintos munkabérért, amit később fejenként háromszázezerrel megemeltek.

Nem csak a NAV nyomozói vizsgálják azonban a Liga ügyeit. Emlékezetes: azt követően, hogy tavaly májusban Gaskót huszonöt év után nem választották újra a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás élére, a szakszervezet érdekvédelmi alelnöke, Bárány Balázs Péter számos „értelmezhetetlen” dokumentumot talált a volt elnök által hátrahagyott iratok között. Ilyenek voltak például azok a számlák, amelyeket később a Magyar Hírlap is bemutatott, ezek a tagság kontójára luxushotelekben töltött éjszakákról, parfümvásárlásról, az elnöki autó napról napra ezer kilométeres utakat jelentő benzinfogyasztásáról tanúskodtak. Írtunk a százmillió forintos kölcsönszerződésről is, amelyet Gaskó István, a Liga, és Gaskó István, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke kötött egymással, és a 2008-as székházügyletről, amelyben „kettejükön kívül” még Gaskó István, a VDSZSZ Szövetség vezetője is részt vett. Kiderült továbbá, a szakszervezet sztrájkalapja anélkül csökkent, hogy arról küldöttgyűlési döntés született volna.

Morális válság

Ezekben az ügyekben a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya folytat nyomozást, „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja” miatt, s már ennek az eljárásnak a keretében is volt házkutatás a Liga és a VDSZSZ Szolidaritás irodáiban, tavaly októberben, sok iratot lefoglaltak, és a számítógépeket is átvizsgálták.

A tavaly nyáron napvilágra került információk miatt a konföderá­ción belül egyre nőtt a feszültség, amely idén januárra odáig vezetett, hogy az elnökségi tagok egy része levélben fogalmazta meg súlyos aggályait. „Erkölcsi teherről” és „morális válságról” írtak, amely „mindamellett, hogy nagymértékben rontja a szakszervezetek megítélését, a Liga működését is veszélyezteti”. A „finanszírozási válság” pedig szerintük „a Liga gazdálkodásának, működésének megújítását, az alapoktól történő újraépítését teszi elkerülhetetlenné.” A „belső ellenzék” szerette volna elérni az elnök fegyelmi okból történő menesztését, ám Gaskó István önként távozott, négymilliós végkielégítéssel, lemondását a Liga Tanács februári ülése fogadta el.

Tisztújítás előtt

Az elnökség nemrég döntött arról, hogy a Liga Tanács május 26-án választja meg Gaskó utódját. Az elnökjelöltek: Buzásné Putz Erzsébet, a Liga társelnöke, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete elnöke, Mészáros Melinda, a Liga főtitkára, Mózes Tibor, az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezetének alelnöke, Nagy Imre, a Liga szervezési osztályának volt vezetője, Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke. Információink szerint közülük többen is érintettek lehetnek a TÁMOP-projektek ügyében, ha ilyen személyt választanak, az kétségessé teheti a „morális válságból” való kilábalást. A „finanszírozási válságot” pedig tetézheti, hogy a VDSZSZ Szolidaritásra már nem támaszkodhat anyagilag a Liga, emellett úgy tudjuk, a tagság átszivárgása is megkezdődött más szervezetekhez.

Gaskó István azonban nem vonult teljesen vissza, betölti a Vasutas Önkéntes Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöki tisztét – bár a múlt heti Liga-házkutatást követően a nyugdíjpénztár küldöttgyűlésén a küldöttek huszonöt százaléka írásban lemondásra szólította fel. Emellett továbbra is a VDSZSZ Szövetség vezetője. A VDSZSZ Szolidaritás elnöke, Halasi Zoltán nemrég levelet írt neki, emlékeztetve arra, hogy május 5-én a Fővárosi Törvényszék semmisnek nyilvánította a szakszervezetnek a szövetségből történő kizárására irányuló tavalyi határozatokat, ezért a szervezetek közti viszonyt mielőbb rendezni kellene. Felszólította Gaskót, hagyjon fel a „további vagyonfeléléssel”, számoljon el az elnöksége idején a VDSZSZ Szolidaritástól a VDSZSZ Szövetséghez került összegekkel és „személyes pénzfelhasználásaival”.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 102 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: