< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Figyelő: Csányi megvette volna a közép-európai Tescót, de Orbán leállította

| Mobile | RSS

Figyelő: Csányi megvette volna a közép-európai Tescót, de Orbán leállította

2016. május 26. | hozzászólás | Közélet

Figyelő: Csányi megvette volna a közép-európai Tescót, de Orbán leállította

fecsego_avatar1
Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja Magyarországot!

A Figyelő úgy tudja, felmerült ötletként, hogy az OTP megvegye a Tesco közép-európai leányvállalatát, és végül Orbán Viktor ellenzésére álltak csak el a tervtől.

A brit Tesco megfelelő áron eladná a visegrádi négyek területén működő Tesco Europát egy tőkeerős befektetőnek, és az üzlet iránt az OTP és vezetője, Csányi Sándor is érdeklődtek – írja a Figyelő.

A lap úgy tudja, a vételár az 1000 milliárd forintot közelíthette volna, bár egy gyors üzlet esetén talán ennél olcsóbban is eladta volna a régiós érdekeltségét a brit anyacég. Az üzlet iránt érdeklődtek az uniós piacra vágyakozó kínai és orosz üzletemberek, illetve az agrárgazdasági portfólióját gőzerővel bővítő magyar bankcsoport is, amely tervet is készíttetett a Tesco cseh, lengyel, magyar és szlovák hálózatát tömörítő Tesco Europa kivásárlására.

A bank külön munkacsoportot állított fel a tescós üzlet kidolgozására, mert nagy lökést, akár 8-10 millió új kártyatulajdonost és lakossági ügyfelet hozhatna, ha a közép-európai lánc megszerzésével a banki és a kereskedelmi szinergiákat az akvizícióval kiaknázná. A Tescón keresztül komoly versenyelőnyt és lehetőséget szerezhetne a bank a régiós terjeszkedéshez, így érdemes lenne leánybankot alapítani a cseh és a lengyel piacon is.

A Tesco megvásárlójából nemzeti hős is lehetne, mert végre magyar kézbe kerülhetne egy multilánc, régiós piacot hozva a magyar gazdáknak, feldolgozóknak – emlékeztet a Figyelő, amely úgy tudja, kezdetben jó is volt az ötlet fogadtatása, azonban a lengyel választások után végül Orbán Viktor nemet mondott az üzletre arra hivatkozva, hogy nem akar ujjat húzni Jaroslaw Kaczynskivel.

Jelenleg így a cseh nagybefektető-politikus, a Magyarországon is komoly érdekeltségekkel rendelkező Andrej Babis tűnik a legesélyesebb vevőjelöltnek.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. a lapnak cáfolta az eladásról szóló híreket.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 129 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: