< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Lázár falazott Tiborcz cégének?

| Mobile | RSS

Lázár falazott Tiborcz cégének?

2016. május 26. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Lázár falazott Tiborcz cégének?
fecsego_avatar1

Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja Magyarországot!

A Miniszterelnökség jelentős szerepet játszott abban, hogy Tiborcz István cége, az Elios Innovatív Zrt. érdemi verseny nélkül jusson nagy értékű állami beruházásokhoz – állítja a Direkt36.

Ugyanis Lázár János tárcájának feladata ellenőrizni a nagyobb értékű uniós közbeszerzések szabályosságát. 2014-ben azonban komolyabb aggályok nélkül átengedték azokat a közvilágítási pályázatokat, amelyeken gyakorlatilag csak Orbán Viktor veje akkori cégének volt esélye nyerni. Ezeknek a pályázatoknak az ügyében most nyomoz a magyar rendőrség és vizsgálódnak az uniós hatóságok is. A hatósági eljárások hatására a kancellária ugyan változtatott a gyakorlatán, és átírta a pályázatokat, ám addigra nyolc, az Eliosnak kedvező pályázatot átengedtek. Ezeket később sem állították le, pedig a lehetőség megvolt rá. Az összesen 4,6 milliárd forint értékű munkákat a cég egy kivétellel versenytárs nélkül nyerte el.

A Miniszterelnökség a közbeszerzéseket kiíró városokra hárította a felelősséget, mondván: csak ahhoz járultak hozzá, hogy a települések kiírják a pályázatokat, de ez nem garancia arra, hogy az, amit engedélyeztek, törvényszerű. Pedig az ellenőrzés lényege éppen az lenne, hogy a minisztérium megvizsgálja, és szabálytalanság esetén leállítsa a tendereket. Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök tudott-e arról, hogy hivatalában ellenőrzik azokat a tendereket, amelyekben saját veje is érintett a minisztérium azt írta, az ellenőrzéseket végző főosztály “napi működését nem a miniszterelnök irányítja, egyetlen közbeszerzési eljárásra, vagy annak ellenőrzésére nem gyakorolt, nem gyakorolhat befolyást”. Tiborcz pedig azt közölte, hogy nem beszélt soha apósával az Elios közbeszerzéseiről: “Miért beszéltem volna? Családi ügyekről szoktunk beszélgetni, nem másról”. Orbán veje tavaly tavasszal “az őt ért nemtelen támadások miatt” kiszállt minden olyan vállalkozásából, amely kapcsolatba hozható a közbeszerzési tenderekkel, így az Eliosból is. Ám, mielőtt túladott volna a vállalaton, egy Mészáros Lőrincéhez hasonló “gazdasági csodát” vitt véghez: a javarészt közvilágítással foglalkozó cég pár év alatt több százszorosára növelte bevételeit. Tiborcz vezetése alatt nagyjából 15 milliárd forint értékű államit tendert nyertek el.

Orbán barátai egyre befolyásosabbak
Garancsi István Videoton-tulaj építési vállalkozó, Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és Andy Vajna kormánybiztos, kaszinó- és tévétulajdonos is az első tíz között végzett a Manager Magazin legbefolyásosabb hazai üzletemberekről készített listáján. A lap azt a 101 piaci szereplőt szedte össze, aki rövid és hosszú távon a leginkább befolyásolni tudja a döntéseket, gazdasági folyamatokat. A módszertan szerint elsőként összeállítottak egy hosszú listát a szóba jöhető üzletemberekről – aktív kormányzati pozíciót betöltők kizárva – egy szakértői zsűri javaslatai alapján, majd a végső lista, illetve a sorrend egy pontozásos rendszer segítségével alakult ki. Kiderült az is, Magyarországon a “felső tízezerbe” mindössze nyolcezer ember tartozik.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 121 megnézve, 1 alkalommal mai nap |