< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Csökken a Fidesz tábora – mutatjuk mi történt

| Mobile | RSS

Csökken a Fidesz tábora – mutatjuk mi történt

2016. május 30. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Csökken a Fidesz tábora – mutatjuk mi történt

A Fidesz bukóban, az MSZP stagnál, a Jobbik némileg nőtt. Ha lenne a bizonytalanoknak pártja, mindenkit laposra vernének.

A Publicus Intézet, május 12 és 17 között, 1050 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát.

A Fidesz szavazóinak száma lassú csökkenés után, az elmúlt három hónapban stagnál, majd erre a hónapra újra egy százalékpontot csökkent, és a párt támogatottsága 22 százalékon áll. Az MSZP meg tudta tartani a két hónapja szerzett támogatóit, és továbbra is 12 százalékon áll. A Jobbik támogatottság elmozdult január óta mért mélypontjáról, és egy százalékpontot növekedve, 12 százalékon áll. Ezzel a két párt újra fej-fej mellé került a második helyért folyó versenyben.

Csökken a Fidesz tábora – mutatjuk mi történt

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP a múlt hónaphoz hasonlóan újra 3 százalékon áll. A DK egy százalékpontot csökkent, és két hónap után újra 3 százalékon áll. Az Együtt támogatóinak az aránya ebben a hónapban csökkent, és most nem érte el az egy százalékot, csakúgy, ahogy PM, és a MLP sem.

Ez elmúlt hónapokban a Jobbikon kívüli ellenzék érdemi támogatottság-növekedést tudott elkönyvelni, és a baloldal pártjai összesen 250.000 – 300.000 szavazót szereztek. Az ellenzéki oldal töredezettsége okán ez szétosztódott a különböző pártok között, ám úgy tűnik, hogy ezeket, a bizonytalanok táborából érkező szavazókat csak ideiglenesen sikerült megtartani. Az elmúlt hónapokban az LMP, s DK, és az Együtt támogatottsága is 1-1 százalékpontot csökkent, és egyedül az MSZP nem vesztett szavazókat. Így a korábban szerzett új szavazók jó része lassan elpárolog.

A bizonytalanok száma egy százalékponton növekedve, továbbra is 45 százalék. Mindeközben az országban zajló folyamatokkal való elégedetlenség növekszik, és ez hatással van a Fidesz támogatottságára, amely több hónapos stagnálás után most már szavazókat is vesztett.

forrás:propeller.hu

Leave a Reply 536 megnézve, 2 alkalommal mai nap |