< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Mostohák A párjukat hűtlennek ítélő hím verebek kevesebb élelmet adnak a gyanús fiókáknak/// hijas Un par de gorriones machos juzgar sus polluelos deslealtad sospechosos menos alimentos

| Mobile | RSS

Mostohák A párjukat hűtlennek ítélő hím verebek kevesebb élelmet adnak a gyanús fiókáknak/// hijas Un par de gorriones machos juzgar sus polluelos deslealtad sospechosos menos alimentos

2016. június 2. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Mostohák
A párjukat hűtlennek ítélő hím verebek kevesebb élelmet adnak a gyanús fiókáknak

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja Magyarországot!

A szakemberek régóta gyanítják, hogy a hím verebek tisztában vannak vele, ha a fészkükben lévő fiókák nem mindegyike a sajátjuk, és ilyenkor kevesebb élelmet adnak a kicsinyeknek.

A hím verebek képesek megítélni, hogy párjuk hűséges-e hozzájuk és, ha nem így áll a helyzet, akkor kevesebb élelmet adnak a fészkükben lévő fiókáknak – derült ki egy új tanulmányból, amelyet a The American Naturalist című folyóirat közölt.

A biológusok szerint a verebek monogám kapcsolatban élnek. Ha a hímek mégis félrelépnek, azt annak bebiztosítása érdekében teszik, hogy minél több utódot tudjanak nemzeni, míg a tojók a jobb genetikai adottságokkal rendelkező, vagyis erősebb utódok nemzésére képes hímekkel szoktak “félrelépni”.

A szakemberek régóta gyanítják, hogy a hím verebek tisztában vannak vele, ha a fészkükben lévő fiókák nem mindegyike a sajátjuk, és ilyenkor kevesebb élelmet adnak a kicsinyeknek. Egy másik lehetséges magyarázat a jelenségre, hogy a csalfa tojók és a lusta hímek egyszerűen bevonzzák egymást – olvasható a vizsgálatot készítő Imperial College London honlapján.

Brit, német és ausztrál kutatók most arra jutottak, hogy a hímek a párjuk hűtlenségi hajlandósága alapján döntik el, hogy mennyi élelmet adnak a fiókáknak.

A szakemberek az angliai Észak-Devon partjaitól 12 kilométerre lévő kis, 445 hektáros Lundy-sziget verébpopulációját figyelték meg 12 éven keresztül. A sziget stabil, “otthonülő” verébpopulációval rendelkezik, mivel a madarak nem szeretnek a tenger felett repkedni, így a tudósok nyomon tudták követni minden egyes veréb sorsát.

Az Imperial College London munkatársa, Julia Schroeder, a vizsgálat vezetője szerint amikor egy hűséges tojó fészkébe idegen fiókákat tettek, az apa továbbra is szorgosan ellátta a kicsiket, ami azt sugallja, hogy a hímeknek nincs speciális képességük a saját fiókáik felismerésére.

A kutató szerint a hímek az alapján hozhatják meg a döntésüket, hogy a nőstények miként viselkednek a szaporodási időszakban, például mennyi időt töltenek távol a fészektől. A nőstények talán szintén változtatnak a viselkedésükön, ha egy kevésbé lusta, gondoskodóbb hímmel kerülnek össze.

A szakemberek 200 hímet és 194 nőstényt követtek figyelemmel. Az évek folyamán a madarak 313 párt alkottak és 863 fiókát nemzettek. Az évek során történt ugyan néhány “válás”, de a legtöbb párváltoztatás oka a partner halála volt.

A kutatók DNS-mintát vettek minden egyes madártól, hogy aztán pontos családfákat készíthessenek, és megnézzék, hogy mely nőstények voltak a legcsalfábbak, és mely hímekkel léptek félre.

forrás:ma.hu

hijas
Un par de gorriones machos juzgar sus polluelos deslealtad sospechosos menos alimentos

[Caption id = “attachment_76574” align = “AlignLeft” width = “150”] países 1OO www.fecsego.eu, en todos los continentes www.fecsego.eu 1OO países de todos los continentes [/ caption]

Que Dios bendiga y proteja el portal de noticias internacionales www.fecsego.eu Hungría!

Los expertos siempre ha sospechado que los gorriones machos son conscientes de los polluelos en sus nidos, si no todos ellos, y cuando menos alimento dado a los más pequeños.

Los gorriones machos son capaces de juzgar si su compañero fiel a ellos, y si no es así, se puede dar menos comida para pollos en el nido – de acuerdo con un nuevo estudio, que fue publicado en la revista The American Naturalist titulado.

Según los biólogos sobre los gorriones vivir en monógama. Si los hombres se lo llevarán, para que sea la seguridad de que puede engendrar más hijos, y el linaje de hembras en la dotación genética más altas, que no es más fuerte en los hombres suele ser capaz de “un paso al costado”.

Los expertos siempre ha sospechado que los gorriones machos son conscientes de los polluelos en sus nidos si no todos de los suyos, y cuando se les da menos comida para los más pequeños. Otra posible explicación para el fenómeno de que las falsas hembras y los machos son simplemente perezosos atrae entre sí – leer el fabricante de test de sitio Imperial College de Londres.

Los investigadores británicos, alemanes y australianos han llegado a la conclusión de que los machos se decidirá sobre la base de deslealtad a disposición de sus socios para dar mucha comida para los polluelos.

Los profesionales en la costa norte de Devon Reino Unido de un pequeño, 445 acres en la isla de Lundy verébpopulációját 12 kilometros observaron durante 12 años. La isla es estable “en casa” tiene verébpopulációval porque los pájaros no les gusta repkedni sobre el mar, por lo que los científicos fueron capaces de rastrear el destino de cada gorrión seguimiento.

El colega Imperial College de Londres, Julia Schroeder, director de la investigación mostró que cuando un leales polluelos femeninos eran nido ajeno, el padre sigue recibiendo muy ocupados a los más pequeños, lo que sugiere que los machos no tienen una habilidad especial para reconocer sus propios polluelos.

Los investigadores encontraron que los machos pueden llevarlo sobre la base de su decisión de comportarse como hembras en época de cría, por ejemplo, pasar mucho tiempo fuera del nido. Las mujeres también pueden cambiar su comportamiento cuando un menor perezosos, los machos más solidaria están juntos.

El 200 hombres y 194 mujeres profesionales cometidos de los mismos. Con los años, el partido formó 313 aves y 863 pollos criados. A través de los años, algunos de los mismos “divorcio”, pero la mayor parte era debido a unos cambios en la muerte de la pareja.

Los investigadores tomaron muestras de ADN de cada ave para luego elaborar un árbol genealógico preciso y ver como a las que eran las hembras y los machos legcsalfábbak que se llevaron.

Fuente: ma.hu

Leave a Reply 611 megnézve, 1 alkalommal mai nap |