< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Aggályok és hitetlenkedés fogadta a magyar magfizikusok csodálatos felfedezését)) Preocupaciones y la incredulidad saludaron al húngaro físicos nucleares sorprendente descubrimiento

| Mobile | RSS

Aggályok és hitetlenkedés fogadta a magyar magfizikusok csodálatos felfedezését)) Preocupaciones y la incredulidad saludaron al húngaro físicos nucleares sorprendente descubrimiento

2016. június 9. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Aggályok és hitetlenkedés fogadta a magyar magfizikusok csodálatos felfedezését

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja Magyarországot!

magyar kutatók okoztak világszenzációt a részecskefizika, illetve úgy általában is a fizika világában.Krasznahorkay Attila és csapata még 2015 áprilisában közölte újra a korábban a Physical Review Letters című közlönyben megjelent tanulmányát, amely szerint az MTA debreceni Atommagkutató Intézetében (Atomki) végzett kísérleteikben a berílium bomlása során eddig ismeretlen részecskét fedeztek fel.Krasznahorkayék sötét fotonként azonosították felfedezésüket. De nem is ez okozott szenzációt, hanem az, hogy az eredményeiket a részecskefizika szempontrendszere alapján újraelemző kaliforniai tudósok a sötét fotonra vonatkozó feltételezést ugyan elvetették, de arra jutottak, hogy Krasznahorkayék csapatafelfedezhette a természet ötödik alapvető kölcsönhatását.

Ami azért elég nagy dolog, végülis a jelenleg érvényes standard modell alapján az univerzumot négy alapvető kölcsönhatás – a gravitáció, az elektromágnesesség, az erős- és a gyenge kölcsönhatás – irányítja.

Amekkorát durrant a hír, most legalább olyan hangossá váltak azok, akik kétkednek a magyarok eredményében. Ennek részben az az oka, hogy Krasznahorkayék, illetve úgy általában az Atomki nem számít igazán jelentős kutatóműhelynek számít a világban. Itt meg kell jegyeznem, hogy ez nem az én értékítéletem – végül is én akkor se vennék észre egy bozont, ha a fejemre pottyanna, a kölcsönhatások közül pedig nem csak a gravitációt nem értem, amit a tudósok sem. Ez, hogy Krasznahorkayék – még – nem jelentős kutatók, sajnos ténykérdés. Hogy mást ne mondjak, a most világszenzációnak számító kutatásukra egy éven át senki se figyelt fel, a kaliforniai kutatók – Jonathan Feng és csapata – is csak véletlenül bukkantak rá.

Mondjuk Fengék ezt azzal magyarázták, hogy a magfizikusok és a részecskefizikusok nem igazán szoktak foglalkozni egymás eredményeivel, mert alapvetően más az érdeklődésük.

Krasznahorkay Attila az Atomki debreceni laboratóriumában, ahol felfedezhették a természet ötödik alapvető kölcsönhatását. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

De most magfizikusok fogalmazták meg kételyeiket, közülük is leghangosabban a Michigani Állami Egyetem kutatója, Oscar Naviliat-Cuncic, akiben leginkább az keltett kételyeket, hogy

Krasznahorkayék 2015-ös felfedezésük előtt már 2008-ban és 2012-ben is beszámoltak új részecskék felfedezéséről, hogy aztán soha többé ne említsék ezeket.

A mostani világszenzációt okozó részecskéjük, amiről Fengék azt feltételezik, hogy egy új vektorbozon lehet, egy 16,7 millió electronvolt (MeV) súlyú. 2008-ban egy 12 MeV, 2012-ben egy 13,45 MeV súlyú részecskéről számoltak be. Ennek a két részecskének a későbbi adataik között már nincs nyoma, ami Naviliat-Cuncic szerint gyanakvásra ad okot. “Nem mondanak semmit arról, hogy mi volt a hiba a korábbi állításaikkal, és hogy azokat az állításaikat most miért ne kéne komolyan vennünk. Vajon a most mért érték is meg fog változni?” – kérdezte.

Ezzel arra utalhatot, hogy Krasznahorkay az aggályokról beszámoló Quanta Magazine-nak nyilatkozva a 2012-ben mért 13,45 MeV-es értéket mérési hibának minősítette, szerinte valójában már akkor is a 2015-ben felfedezett részecskét azonosíthatták. A 2008-as részecskét viszont a lapnak nyilatkozva nem is említette.

Naviliat-Cuncic azt sem tartja megnyugtatónak, hogy Krasznahorkayék tanulmányukban egy holland fizikusnak, a kísérleteiket 2001-2005 között vezető Fokke de Boernak is köszönetet mndanak, aki rendszeresen számolt be korábban ismeretlen bozonoknak tulajdonított anomáliákról, de kísérleti eredményeit általában nem tudta reprodukálni. Amikor távozása után az Atomkiban továbbfejlesztették a kísérleti apparátust, egyszer sem sikerült kimutatni a részecskéket, amiket de Boer fedezett fel. “Nagyon boldogtalan volt, hogy nem sikerült megerősítenünk a korábbi eredményeit az új spektrométerünkkel” – mondta erről Krasznahorkay.

Naviliat-Cuncic emellett még azért is bírálta Krasznahorkayékat, hogy kizárólag azokat az eredményeiket közlik, amikben új részecskékre utaló jeleket találnak. “A részecskefizikai kutatások alapszabálya a vakanalízis, vagyis először eldöntöd, hogy mit akarsz mérni, aztán még azelőtt elvégzed a keresztellenőrzéseket, hogy egyáltalán megnézted volna a végső eredményeket, végül a kísérlet sikerétől függetlenül közlöd az eredményeket” – magyarázta Jesse Thaler, az MIT elméleti részecskefizikusa. Szerinte az, hogy Krasznahorkayék csak az eredményes kísérletekről számolnak be “úgy hangzik, mintha válogatnának a bizonyítékok között”.

De nincs minden veszve!

Feng és társai szerint egyrészt 2012 óta nagyon sokat javult Krasznahorkayék kísérleti apparátusa, másrészt a most mért anomália sokkal részecskeszerűbb, mint korábbi eredményeik. Ráadásul a most mért 16,7 MeV-es értéket két különböző számítás is kiadja. “Nekem ez volt a lakmuszpapírom, ezt valóban figyelemreméltónak találtam” – mondta Susan Gardner, Feng egyik kutatótársa. Arról nem is beszélve, hogy Krasznahorkayék méréseire sikerült elméleti magyarázatot adniuk. Olyat, ami összhangba hozza a magyar kutatók eredményét a világ más részein végzett kutatásokkal, és több olyan kísérletre is javaslatot tudtak tenni, amelyek megerősíthetik Krasznahorkayék eredményét.

A Quanta összegzése szerint most úgy állunk, hogy

Krasznahorkayék eredménye önmagában még bizonyíték, de egyáltalán nem lehetetlen, hogy harmadik próbálkozásra sikerült hatalmas felfedezést tenniük.

Vagy ahogy Thaler fogalmazott, előtörténetük okot ad az elgondolkodásra, de “ez az érdekes anomália mindenképpen érdemes arra, hogy tovább tanulmányozzuk”. (Via Quanta)

forrás:444.hu

Preocupaciones y la incredulidad saludaron al húngaro físicos nucleares sorprendente descubrimiento

países www.fecsego.eu 1OO en todos los continentes
países www.fecsego.eu 1OO en todos los continentes

Dios bendiga y proteja portal de noticias internacionales Hungría www.fecsego.eu!
investigadores húngaros causaron una sensación mundial en física de partículas, y en general, la física világában.Krasznahorkay Attila y su equipo están todavía en abril de 2015, según anunció de nuevo a principios de la revista Physical Review Letters, fue publicado un estudio que afirma que el Debrecen Instituto de Investigación Nuclear MTA (Atomki) llevaron a cabo experimentos en decadencia berilio en la medida en que descubrieron partícula desconocida.

Krasznahorkay oscuro foto Cada identifican su descubrimiento. Pero ni siquiera esto ha causado sensación, pero para volver a analizar sus resultados en función de los criterios de la física de partículas, los científicos en la asunción de fotones oscuros California fue derrotado, pero llegaron a la conclusión de que Krasznahorkay equipo

Se exploró la naturaleza de la quinta interacción fundamental.

Lo cual es una gran cosa, después de que todas las cuatro interacciones fundamentales del universo basado en el modelo estándar actual – controles – la gravedad, el electromagnetismo, las fuerzas y la interacción débil.

Durrant Amekkorát por la noticia, al menos tan fuerte eran los que dudan de los resultados húngaros. Esto es en parte debido a la Krasznahorkay, y por lo general no importa Atomki importa mucho taller de investigación del mundo. Cabe señalar que esto no es mis juicios de valor – después de todo, no me daría cuenta de una de Higgs, si ir al baño ana en la cabeza, y las interacciones entre no sólo no entienden la gravedad de lo que los científicos no lo son. Esto es para Krasznahorkay – sin embargo – investigadores insignificantes, por desgracia, una cuestión de hecho. Por un lado, el mundo es ahora una sensación kutatásukra años nadie se dio cuenta, los investigadores de California – Jonathan Feng y su equipo – Sólo se descubre por casualidad.

Di Feng explicó esto a los físicos nucleares y físicos de partículas no son realmente utilizados para hacer frente a los resultados de cada uno, porque son fundamentalmente diferentes en sus intereses.
Krasznahorkay Atomki Debrecen Atila el laboratorio, donde detectable quinta interacción fundamental de la naturaleza. MTI Foto: Zsolt Czeglédi

Pero ahora dudas físicos nucleares formularon, entre ellos el más ruidoso investigador de la Universidad del Estado de Michigan Oscar Naviliat Cuncic, la mayoría de los cuales expresó dudas de que

Krasznahorkay de 2015, el descubrimiento en 2008 y 2012 también informó sobre el descubrimiento de nuevas partículas que entonces yo no los mencionan de nuevo.

La partícula de corriente que provoca una sensación en el mundo, lo que Feng se supone que un nuevo vektorbozon a un papel de 16,7 millones de electrón-voltio (MeV). En 2008, un 12 MeV, en el año 2012 una partícula con un peso de 13,45 MeV reportados. Estas dos partículas se ha producido ningún rastro en los datos más adelante, que Naviliat-Cuncic, según un motivo de sospecha. “No digo nada de lo que salió mal en las representaciones anteriores, y sus afirmaciones de que no lo hacen ahora por qué usted debe tomar en serio. ¿El valor medido se establece ahora para cambiar?” – Le preguntó.

Al sugerir seis a Krasznahorkay el informe se refiere a Quanta Revista Al comentar sobre las 13.45 MeV 2012 medidos declarados error de medición de valor, él piensa que es, de hecho, ya en 2015 descubrió partículas detectables. En 2008, sin embargo, el periódico Al comentar las partículas no es ni siquiera mencionado.

Naviliat-Cuncic no guardamos tranquilizador estudio Krasznahorkay por un físico holandés de sus experimentos en los años 2001-2005 que lleva Fokke de Boer agradecer mndanak que regularmente se informó anteriormente atribuido a anomalías bosones desconocidos, pero el piloto no fue capaz de reproducir los resultados en general. Cuando, después de la salida de Atomki desarrolló aún más el aparato experimental, las partículas podrían ser detectados incluso una vez que se descubrió de Boer. “Era muy infeliz que ha fallado para confirmar los resultados anteriores de la nueva spektrométerünkkel” -, dijo sobre Krasznahorkay.

Naviliat-Cuncic también ha sido criticado porque Krasznahorkayékat que sólo se comunican sus resultados que contengan signos de nuevas partículas en Hungría. “Los estatutos de la física de partículas del análisis ciego, es decir, en primer lugar decidir lo que se quiere medir, a continuación, antes de hacer las comprobaciones cruzadas que habría tenido que viste los resultados finales, y después le dice independientemente del experimento el éxito de los resultados”, – explicó Jesse Thaler, MIT físicos de partículas teórica . Según él, sólo para Krasznahorkay informó experimentos exitosos, “suena como si válogatnának de la evidencia”.
Pero no todo está perdido!

Feng y otros, por un lado, desde 2012, mejorado en gran medida Krasznahorkay aparato experimental, por el contrario simplemente anomalía de partícula medido es mucho más avanzado que los resultados anteriores. Además, las medidas ahora 16,7 MeV liberan dos de cálculo de valores diferentes. “Para mí fue una prueba de fuego, encontré esto realmente notable” – dijo Susan Gardner, investigador Feng. Por no hablar de que las mediciones Krasznahorkay podrían proporcionar una explicación teórica. Uno que alinea los resultados de la investigación de los investigadores húngaros en otras partes del mundo, y varios intentos fueron capaces de hacer propuestas para fortalecer la Krasznahorkay resultados.

En resumen, de acuerdo con Quanta ahora corremos el riesgo de

Krasznahorkay resultar en sí es evidencia, pero no es del todo imposible que el tercer intento logró hacer una gran descubrimiento.

O como él mismo dijo Thaler, la historia es motivo de reflexión, sino que “se trata de una interesante anomalía en cualquier caso merece ser más estudiado.” (Via Quanta)

Fuente: 444.hu

Leave a Reply 612 megnézve, 2 alkalommal mai nap |