< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Ukrajnát ajánlotta Sztálin a békéért Hitlernek?(((( Ukraine, Staline a offert Hitler pour la paix?

| Mobile | RSS

Ukrajnát ajánlotta Sztálin a békéért Hitlernek?(((( Ukraine, Staline a offert Hitler pour la paix?

2016. június 24. | hozzászólás | Kultúra

Barbarossa-terv, 1941
Ukrajnát ajánlotta Sztálin a békéért Hitlernek?

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja Magyarországot!

szerző:Veczán Zoltán
Náci propagandafotó a német csapatokat üdvözlő ukránokról 1941 júniusában. A kép azonban nem feltétlenül túloz: ha nem is mindenütt, de eleinte sok helyen felszabadítóként üdvözölte az ukrán lakosság a Wehrmacht katonáit
Náci propagandafotó a német csapatokat üdvözlő ukránokról 1941 júniusában. A kép azonban nem feltétlenül túloz: ha nem is mindenütt, de eleinte sok helyen felszabadítóként üdvözölte az ukrán lakosság a Wehrmacht katonáit
Fotó: Berliner Verlag/Archiv / Europress/AFP
Hetvenöt éve indult meg csikorgó lánctalpakkal a német hadsereg, hogy szétzúzza Adolf Hitler korábbi szövetségesét, a Szovjetuniót. Lehet, hogy Hitler egy báb-Ukrajnával legyőzte volna a Szovjetuniót. De nem akart ilyet látni a térképen.

Nyikita Petrov orosz történész a múlt héten cikket írt a Novaja Gazeta című orosz lapba, amelyben arról értekezik, hogy a német támadás kezdeti szakaszának elsöprő sikerét látva Sztálin megpróbálhatott kiegyezni Hitlerrel. Az alku lényege az volt: a Szovjetunió átengedi Kelet-Lengyelországot, Ukrajnát és a balti államokat Németországnak, ha a Wehrmacht befejezi a támadást.

Ennek érdekében a szovjet diktátor bolgár közvetítéssel akart tárgyalni Hitlerrel, aki azonban csak az erőben hitt, és figyelemre sem méltatta a szovjet ajánlatot.

A hetvenöt évvel ezelőtt megindult német hadjárat kapcsán gyakran felmerül: Hitler legnagyobb tévedése volt, hogy nem próbált meg a Sztálin elleni támadást követően – akár bábállamok létrehozásával – új és elszánt szövetségesekre szert tenni. Annak ellenére sem, hogy a kommunizmussal torkig lévő lakosság sok helyen felszabadítóként ünnepelte a bevonuló németeket.

Ennek a tömeges elégedetlenségnek, elfordulásnak tudatában lehetett Sztálin, amikor megtette azt az ajánlatát, amelyről Petrov írt.
Az NKVD veteránja vitte az üzenetet?

Nyikita Petrov szerint a tárgyalásra Sztálin az NKVD veteránját, a tizennégy éves kora óta a szovjet titkosszolgálatnak dolgozó Pavel A. Szudoplatovot küldte (ő szervezte meg a Trockij elleni merényletet is, 1944 után pedig a szovjet atomprogram számára szerezte meg az amerikai atomkutatási eredményeket). Mindezt Petrov azonban csupán Berija 1953-as koncepciós perének anyagából kiindulva állapította meg. Az érdekes adalékról megkérdeztük Ungváry Krisztián történész véleményét is, aki óvatosságra intett: mivel a peranyagból származik ez az információ, a hitelessége erősen megkérdőjelezhető. De még ha igaz is lenne – érvelt a téma ismert magyar kutatója –, nem tudhatjuk, részben a szovjet források kutathatatlansága miatt, hogy Sztálin mennyire gondolta volna komolyan az ajánlatot, elvégre a Szovjetunió a „nagy honvédő háború” előtt, 1939 és 1941 között szinte minden szomszédját megtámadta és lerohanta. Azt sem tudni, mennyire tűnhetett volna reálisnak a mozgásba lendült, mindaddig győzedelmes ötmilliós német hadigépezetet megpróbálni megállítani egy ilyen félajánlattal.

De miért nem volt – például Ukrajna estében – Hitler reálpolitikus? Miért választotta a megszállást, pusztítást és sok helyen a népirtást ahelyett, hogy a háború megnyeréséhez új és lelkes szövetségest nyert volna általa irányított, antikommunista bábállamok létrehozásával?
Német előretörés, szovjet impotencia

A második világháború első két évében a német hadsereg diadalt diadalra halmozott, a Bretagne-tól Kelet-Lengyelországig érő tengelybirodalom háromszázmillió embert fogott össze. A szövetséges Szovjetunió látszólag mit sem sejtve teljesítette a két ország közötti, Molotov–Ribbentrop-paktum szerinti szállításokat, mígnem Hitler megindította látszólag esztelen támadását a keleti nagyhatalom ellen. Joszif Sztálin állítólag olyannyira meglepődött szövetségese árulásán, hogy napokra lebénult a sokktól, miközben a Wehrmacht elképesztő tempóban foglalta el a szovjet birodalom óriási nyugati területeit.

A szovjet impotenciáról, a németek megállításáról és a német győzelem lehetőségeiről azóta is heves viták folynak a történészek körében, ezért a hetvenötödik évforduló alkalmából Ungváry Krisztiánnal számba vettünk néhány népszerű hitet és tévhitet a Barbarossa-terv kapcsán, amely végül a Harmadik Birodalom bukásához vezetett. Lássuk!

Az első és legszélesebb körben elterjedt elképzelés még a szovjet „nagy honvédő háború” mítoszának maradványa, miszerint a gyanútlan Sztálint váratlanul érte, hogy Németország megtámadta.
Tényleg váratlanul érte Sztálint a támadás?

Maga a támadás nem, legfeljebb az időpontja lehetett váratlan a szovjet diktátor számára – húzta alá Ungváry. Sztálin sosem bízott Hitlerben, sőt ő maga is valószínűleg úgy gondolta, hogy becsapja a német kollégát a megnemtámadási szerződéssel, a Molotov–Ribbentrop-paktummal. Azzal is tisztában volt, hogy ez csak egy meghosszabbított fegyverszünet, a német fenyegetés, a hamarosan bekövetkező összecsapás ténye egyértelmű volt. Csakhogy Sztálin úgy gondolta, megelőzi Hitlert, éppen ezért a szovjeteknek semmilyen védelmi tervük nem volt, a hadsereg is a támadást gyakorolta – ennek is volt következménye egyebek között, hogy a Wehrmacht úgy hatolt át az országon, mint kés a vajon. A német hadsereg mozgósítása a vasutak miatt egyébként is nagyon gyors volt a szovjetekéhez képest, alig egy hónap, amit Moszkva feltehetően alaposan alábecsült.

A történészek közül sokan úgy vélik, hogy az egész támadás akkor bukott el, amikor a német hadsereg támadása Moszkva alatt sárba, majd fagyba fulladt – azaz elkéstek.
Tényleg Moszkvánál dőlt el a hadjárat kimenetele?

A Wehrmacht tizenkilencre húzott lapot, az is a csodának, illetve a szovjet védelmi tervek hiányának köszönhető, hogy egyáltalán ekkora sikereket elért – véli Ungváry. Ilyen szempontból pedig részletkérdés, hogy elfoglalja-e Moszkvát, a kulcskérdés az ellátmány, illetve annak hiánya volt: a Sztálingrádban harcoló 6. hadsereg például 1943 áprilisára ellenséges behatás nélkül is részben éhen halt volna, mert a Wehrmacht az utánpótlási kapacitások szűkössége miatt egyszerűen nem tudta élelemmel ellátni őket. Üzemanyag terén is katasztrofálisan álltak a németek, de hiába érték volna el a kaukázusi olajmezőket, azzal sem értek volna sokat: 1942 őszére sikerült elfoglalni néhány olajkutat, ám ezeket a szovjetek olyan szinten megrongálták, hogy a németek képtelenek voltak belátható időn belül helyreállítani – 1943 januárjára egyébként a szovjetek ki is szorították őket a térségből.

Ahhoz, hogy Hitler diadalmaskodhasson, teljesen más politikát kellett volna követnie Ungváry szerint. Ezt a háborút ugyanis a szovjet lakosság segítsége nélkül lehetetlen volt megnyerni – ezt a későbbi események be is bizonyították.

A gyanús elemekkel nem bántak kesztyűs kézzel a németek, a véres partizánháború pedig sokszor ott is megmérgezte a katonák és a lakosság viszonyát, ahol relatíve békében éltek együtt
A gyanús elemekkel nem bántak kesztyűs kézzel a németek, a véres partizánháború pedig sokszor ott is megmérgezte a katonák és a lakosság viszonyát, ahol relatíve békében éltek együtt
Fotó: Leemage / Europress/AFP

Ebből következik az az utóbbi időben egyre inkább köztudatba kerülő tény, hogy kétmillió szovjet állampolgár szolgálta a Harmadik Birodalmat, ebből a fegyveresek száma is egymillió körül lehetett. Az ukrán nép jelentős része eleinte felszabadítókként üdvözölte a Wehrmachtot, ráadásul Szolzsenyicin maga is felvetette egykor, hogy ha a német fennhatóság alá került szovjetek a lehetséges autonómia legkisebb jelét tapasztalják, milliószámra özönlöttek volna a náci lobogó alá harcolni a gyűlölt kommunista Moszkva ellen. Azaz ha a németek felállítanak egy báb-Oroszországot vagy báb-Ukrajnát, biztosan győznek.
Miért nem állított fel Hitler bábállamot?
Erre azonban Ungváry szerint több ok miatt sem került sor. A kulcskérdés az élelmezés. A hatvanas évekre beérő úgynevezett zöld forradalom, a gépesített nagyüzemi mezőgazdaság, amely kiterjedten használja a modern vegyipar termékeit, ebben az időben még nem igazán kezdődött el, a tömegek élelmiszerrel való ellátása sokkal nagyobb fejtörést okozott a stratégáknak.
Bor és búza híján nincs békesség

Hogy mennyire szűkölködtek a németek élelmiszerben, jól mutatja, hogy míg Magyarországon 1942-ig egyáltalán nem volt jegyrendszer az élelmiszerre, Németországban már 1939. szeptember 1-jével bevezették; öt és fél évig a lakosság szigorúan kimért, a későbbi magyar élelmiszer-juttatásnál jóval szűkösebb fejadagokon élt.

Egyrészt a náci ideológia mellett Hitler parancsai is egyértelműen kizártak bármiféle autonómiát, mert a Führernek nem volt célja életben hagyni a helyi lakosságot a mezőgazdasági termelésben kulcsszerepet játszó parasztokon kívül. Másrészt német közgazdászok hideg fejjel kiszámolták, hogy Németország, szövetségesei és a megszállt Nyugat-Európa lakosságát csak akkor lehet rendesen ellátni élelemmel, ha a szovjetektől elveszik, akik ezért szükségszerűen éhen halnak. Ha nem ők, akkor Európa többi része kezd el éhezni, például az a Franciaország és Olaszország, amely az angolszász tengeri blokád előtt még gyarmatairól importálta az élelmiszert – ezt pedig Hitler nem engedhette meg magának. Ahhoz viszont, hogy a szovjet lakosság tényleg fegyvert fogjon Sztálin ellen, a németeknek földet kellett volna osztaniuk, ami eleve keresztbe tett volna a szándékolt kirablásnak.
Autonómiaálom helyett
A hamvába holt bábállamkezdeményekről és a Moszkvából tüzelt, de csak a lakosság mészárlását eredményező partizánháborúról Ungváry korábban részletesebben beszélt, ez ide kattintva érhető el.

Másrészt a Sztálin által is szított partizánháború olyannyira elmérgesítette sok helyütt a helyiek és a németek viszonyát, hogy esély sem volt semmiféle együttműködésre. Ahol mégis, ott esetenként a helyi német parancsnokok improvizáltak valamiféle autonómiaféleséget. Ezek a helyi kezdeményezések a háború előrehaladtával egyre toleráltabbak lettek, de sosem fordultak át egy németbarát autonóm állam koncepciójába.

Hitlernek egyébként is szavajárása volt, hogy mindig bankot játszik – a Szovjetunió ellen nem jött be a szerencsejátékos hozzáállás, a német támadás összeomlásával és a szovjet ellentámadással nemcsak Hitler birodalmának sorsa pecsételődött meg, hanem egész Közép-Európa történelmét is évtizedekre meghatározta a szovjet térnyerés.

forrás:mno.hu

Ukraine, Staline a offert Hitler pour la paix?

[Caption id = “attachment_76574” align = largeur “de AlignLeft” = “150”] pays 1OO de www.fecsego.eu, sur tous les continents www.fecsego.eu 1OO pays sur tous les continents [/ caption]

Que Dieu bénisse et protège le portail de nouvelles international www.fecsego.eu Hongrie!

auteur: Zoltan Veczan
Nazie photo de propagande saluer les troupes allemandes Ukrainiens en Juin 1941. Cependant, l’image ne peut pas être exagéré, sinon partout, mais dans de nombreux endroits au premier abord accueilli comme un libérateur de la population ukrainienne des soldats de la Wehrmacht
Nazie photo de propagande saluer les troupes allemandes Ukrainiens en Juin 1941. Cependant, l’image ne peut pas être exagéré, sinon partout, mais dans de nombreux endroits au premier abord accueilli comme un libérateur de la population ukrainienne des soldats de la Wehrmacht
Photo: Berliner Verlag / Archives / Presse Euro / AFP
Il y a soixante-cinq ans, il a commencé grincement des chenilles de l’armée allemande pour écraser l’ancien allié d’Adolf Hitler, l’Union soviétique. Peut-être que Hitler est une marionnette Ukraine avait battu l’Union soviétique. Mais il ne voulait pas une telle chose à voir sur la carte.

Nikita Petrov est un historien russe a écrit un article la semaine dernière dans la plaque Novaya Gazeta russe, qui est informé que l’immense succès de la phase initiale de l’attaque allemande en voyant Staline pourrait essayer de faire des compromis avec Hitler. L’accord était l’essence de l’Union soviétique passer à travers l’est de la Pologne, l’Ukraine et les Etats baltes en Allemagne, où la Wehrmacht se termine l’attaque.

À cette fin, Hitler a essayé de négocier avec le dictateur bulgare médiation soviétique, cependant, qui ne croyait qu’à la force et en ignorant l’offre soviétique.

Il y a soixante-cinq ans dans le cadre de la campagne a commencé en Allemagne se pose souvent: plus grande erreur de Hitler était de ne pas tenter de Staline après une attaque – soit par la création d’un Etat fantoche – un nouveau et déterminés alliés gagnent. En dépit du fait que la population est alimentée avec le communisme dans de nombreux endroits comme des libérateurs ont célébré les occupants allemands.

Ce fut le mécontentement des masses de Staline, se détournant de savoir quand il a fait l’offre, qui a écrit Petrov.
Le vétéran NKVD a pris le message?

Nikita Petrov, NKVD vétéran de l’audience Staline depuis l’âge de quatorze ans travaillant pour les services secrets soviétiques Pavel A. Szudoplatovot envoyé (il a organisé l’assassinat de Trotsky a également été acquis dans les résultats américains de recherche nucléaire sur le programme nucléaire soviétique après 1944). Tout cela, cependant, commence Beria Petrov 1953 essais trouvé matériel. La adalékról intéressante a demandé l’historien Ungváry Krisztián avis, une mise en garde: depuis peranyagból dérivé de cette information, la crédibilité est très discutable. Mais même si cela était vrai – fait valoir le chercheur hongrois sur le sujet connu – nous ne savons pas, en partie parce que l’Union soviétique finance la recherche incapacité comment pourrait-Staline pensé sérieusement l’offre, après tout, l’Union soviétique avant la “grande guerre patriotique” entre 1939 et 1941 presque tous les voisins ont attaqué et envahi. Je ne sais même pas combien semblerait être un mouvement réaliste, tant victorieuse de cinq millions de machine de guerre allemande pour tenter d’arrêter une de ces parties offrent.

Mais pourquoi pas – comme l’Ukraine dans la soirée – un vrai politicien Hitler? Pourquoi avez-vous choisi l’occupation, la destruction et le génocide dans de nombreux endroits au lieu de gagner la guerre serait gagnée et nouvel allié enthousiaste de son contrôle, l’état de marionnettes anti-communiste en créant?
avance allemande, l’impuissance soviétique

les deux premières années de la Seconde Guerre mondiale, le triomphe de l’armée allemande pour triompher empilés, de la Bretagne à l’est des forces jointes axe Pologne de l’Empire de longueur avec trois cents millions de personnes. L’Union soviétique alliée apparemment inconscient de remplir ses livraisons en vertu de Pacte Molotov-Ribbentrop entre les deux pays, jusqu’à ce que Hitler a lancé l’attaque apparemment insensé contre la superpuissance orientale. Joseph Staline allié aurait tellement surpris de la trahison qui a paralysé en état de choc pendant des jours, alors que la Wehrmacht était occupée par un rythme étonnant énorme la partie occidentale de l’empire soviétique.

L’impuissance soviétique, les Allemands et les arrêter et les victoires des occasions allemandes encore un débat houleux en cours entre historiens, donc nous avons pris l’anniversaire soixante-quinzième Ungváry Krisztián stocks de certaines croyances et idées fausses concernant le plan Barbarossa, qui a finalement conduit à la chute du Troisième Reich. Voyons voir!

Le premier et le plus largement utilisé dans le concept de «grande guerre patriotique” mythe soviétique des restes qui sans méfiance Staline était inattendu que l’Allemagne a envahi.
Il était vraiment préparé pour l’attaque de Staline?

Vous ne pouvez pas attaquer, jusqu’à l’époque du dictateur soviétique était inattendu pour – a souligné Ungváry. Staline confiance Hitler même jamais il se croyait sans doute que dupé les collègues allemands dans le traité de non-agression, le pacte Molotov-Ribbentrop. Il était également conscient que ceci est un cessez-le-étendu, la menace allemande, le fait d’affrontement imminent était évident. Mais Staline pensait que Hitler précédé, par conséquent, un plan de sécurité n’a pas été les Soviétiques, l’armée a également pratiqué l’attaque – ce fut une conséquence, entre autres choses, que la Wehrmacht a pénétré dans le pays, comme un couteau dans du beurre. L’armée allemande se mobilise pour les chemins de fer, d’ailleurs, il a été très rapide par rapport à szovjetekéhez, à peine un mois, vous avez probablement complètement sous-estimé Moscou.

Beaucoup d’historiens croient que toute attaque est tombée, quand l’armée allemande lors d’attaques à Moscou dans la boue et le gel a pris fin – qui est, trop tard.
Moszkvánál vraiment se pencha l’issue de la campagne?

La feuille Wehrmacht Nineteen-dessiné, il est aussi un miracle, et la défense soviétique prévoit un déficit en raison d’un succès général accompli tant de choses – la vue Ungváry. et un détail à prendre à Moscou, la question clé est l’offre, ou l’absence de celui-ci était ce point de vue: la bataille de Stalingrad 6e armée, par exemple 1943 Avril famine était mort en partie, sans les influences hostiles parce que la Wehrmacht en raison de la rareté des capacités d’approvisionnement ne savent tout simplement pas en leur fournissant de la nourriture. champ de carburant est un désastre étaient les Allemands, mais en vain avait atteint les champs de pétrole du Caucase, à l’exception aurait pas beaucoup accompli: 1942 automne a réussi à occuper quelques puits de pétrole, mais ces Soviétiques vandalisées à un niveau que les Allemands étaient incapables de récupérer dans un avenir prévisible – 1943 Janvier sinon, les Soviétiques les ont poussés hors de la zone.

Pour le triomphe de Hitler, il aurait dû suivre Ungváry une politique complètement différente. Cette guerre parce que sans l’aide de la population soviétique, il était impossible de gagner – ce qui est démontré dans les événements ultérieurs.

Les éléments suspects ne traitent pas la main dans la main avec les Allemands, une guerre de guérilla sanglante, il est souvent empoisonné relation entre les soldats et la population, qui vivaient ensemble dans une paix relative
Les éléments suspects ne traitent pas la main dans la main avec les Allemands, une guerre de guérilla sanglante, il est souvent empoisonné relation entre les soldats et la population, qui vivaient ensemble dans une paix relative
Photo: Leemage / Euro PRESS / AFP

Il résulte de ce fait de plus en plus conscience d’être la dernière fois que deux millions de citoyens soviétiques ont servi le Troisième Reich, y compris le nombre de militants auraient été autour d’un million. La majorité du peuple ukrainien dans un premier temps comme des libérateurs félicités de la Wehrmacht, en plus de Solzhenitsyn lui-même suggéré une fois que si ce sont les Soviétiques sous domination allemande est un signe d’autonomie possible l’expérience, des millions ont afflué pour combattre sous le drapeau nazi contre le communiste détesté Moscou. Autrement dit, si les Allemands mis en place une marionnette ou de marionnettes de la Russie, l’Ukraine, sûrement gagner.
Pourquoi ne pas mettre en place un état d’Hitler de marionnettes?
Toutefois, cela n’a pas été effectué conformément Ungváry pour plusieurs raisons. La question clé est la nourriture. sixties bière soi-disant Révolution verte, une grande échelle de l’agriculture mécanisée, qui est largement utilisé dans les produits chimiques modernes à ce moment n’a pas vraiment commencé, en fournissant les masses avec de la nourriture est beaucoup plus gros maux de tête causés par les stratèges.
La paix est pas l’absence de vin et de blé

Juste comment la nourriture des Allemands, il montre que, si en Hongrie jusqu’en 1942 était pas du tout le système de rationnement alimentaire, l’Allemagne a mis en place le 1er Septembre 1939 de la population vivait, des applications en aval strictement mesurées, un beaucoup plus serrés des rations alimentaires hongroises par cinq ans et demi.

Tout d’abord, en plus des commandes de l’idéologie nazie d’Hitler, il est clairement exclu toute sorte d’autonomie, parce que le Fuhrer n’a pas été conçu pour être laissé en vie sur la population locale, en plus de jouer un rôle clé dans la production agricole à la ferme. D’autre part, les économistes allemands froidement calculé que l’Allemagne, ses alliés et la population occupée en Europe occidentale ne peuvent être correctement fournis avec de la nourriture, si les Soviétiques ont perdu, donc mourir de faim nécessairement à la mort. Si elles ne le font pas, il va commencer à mourir de faim le reste de l’Europe, comme la France et l’Italie, qui ont des colonies de la nourriture importée est en face du blocus naval anglo-saxon – et que Hitler ne pouvait pas se permettre. Cependant, la population soviétique fait prendre les armes contre Staline, les Allemands devraient partager la terre, qui avait déjà franchi le vol prévu.
Au lieu de l’autonomie de rêve
Le bábállamkezdeményekről canard boiteux et tiré de Moscou, mais seulement conduit au massacre de la guerre partisane de la population Ungváry déjà parlé plus en détail, il peut être atteint en cliquant ici.

D’autre part, il est alimenté par la guerre partisane de Staline aggravé tant d’endroits pour les habitants et les relations Allemands qui avaient aucune chance de toute forme de coopération. Là où ils le font, il occasionnellement dans les commandants allemands locaux improvisés une sorte d’autonomie femme. Ces initiatives locales sont de plus en plus toleráltabbak la guerre progressait, mais il n’a jamais transformé en un gouvernement pro-allemand du concept autonome.

Hitler était autrement dit la démarche que chaque banque joue – ne viennent pas en l’attitude du joueur, l’attaque allemande sur l’effondrement de la contre-attaque soviétique contre l’Union soviétique est non seulement le sort de l’empire de spotting d’Hitler a été, mais l’histoire de toute l’Europe centrale depuis des décennies définies à l’expansion soviétique.
Source: mno.hu

Leave a Reply 2692 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: