< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A magyar gyerekek harmada egészségtelen otthonokban él

| Mobile | RSS

A magyar gyerekek harmada egészségtelen otthonokban él

2016. július 8. | hozzászólás | Közélet

A magyar gyerekek harmada egészségtelen otthonokban él

fecsegő szimbolum

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó!

Milliókat érintenek súlyos lakhatási problémák hazánkban: a lakosság 40 százaléka túlzsúfolt lakásokban él, csaknem 100 ezer gyerek pedig fürdőszoba és vécé nélkül nő fel. Tavaly 1 millió honfitársunknak okozott gondot a lakásfűtés.

Lehangoló adatokat közölt a Habitat for Humanity Magyarország a szerdán bemutatott, lakhatási szegénységről szóló éves jelentésében. A nonprofit szervezet immáron ötödik éve adja közre a hazai elemzését, és ajánlásokat fogalmaznak meg jobb lakáspolitikai megoldásokra.

Szekér Andás ügyvezető igazgató szerint fontos, hogy az emberek meglássák a lakáspolitika elvont fogalmai mögött megbúvó emberi sorsokat, kézzel fogható tragédiákat.

„Ma a probléma jellegétől függően több tíz- százezer, akár több millió honfitársunk jogai, méltósága és esélyei sérülnek lakhatási gondok, végső soron pedig a hibás lakáspolitika miatt” – hívja fel a figyelmet Szekér.

Hozzáteszi, hogy a lakhatási szegénység különféle problémái ennyi ember számára okoznak egészségkárosodást, jelentenek megoldhatatlan anyagi terheket, teszik lehetetlenné a munkavállalást stb. További elkeserítő tény, hogy a problémában felülreprezentáltak a gyerekek, akik egész életükre szóló hátrányokat szenvednek el a nem megfelelő lakhatás miatt.

Zsúfolt, penészes lakásokban élünk

A jelentésből kiderül, hogy a problémák másik nagy csoportja a lakásminőséggel kapcsolatos. A lakások közműellátottsága Magyarországon általánosságban jó, ugyanakkor a szegénységi küszöb alatt élők 16 százalékának nincs fürdőszobája, 17 százalékának pedig vécéje.

Megdöbbentő adat továbbá, hogy a magyar lakosság negyede él beázó, vizes lakásban, a szegények körében csaknem minden második embert érintenek ilyen problémák. De nem csak a nedves lakások okoznak gondot a társadalom nagy részének, a magyarok 41 százaléka él ugyanis túlzsúfolt otthonokban.

A gyermekek helyzete még rosszabb:

2015-ben körülbelül 91 ezer gyermek élt fürdőszoba, 92.600 WC nélküli lakásban, körülbelül 500 ezer pedig beázó, vizes, potenciálisan egészségkárosító lakásban, és több mint egymillió gyermek él túlzsúfolt lakásban.

Ezek az arányok az EU-n belül a legrosszabbak közé tartoznak.

Elkeserítő számok

A Habitat tanulmánya szerint a 2015-ös év lakhatási intézkedései vagy egyáltalán nem, vagy csak részlegesen adtak megoldást a fent felsorolt a problémákra. Egy másik tömeget érintő probléma, a lakhatás megfizethetősége terén is így volt ez: a kormány intézkedési számos család helyzetét nem javították, hanem inkább rontották.

Bár a lakhatás megfizethetősége az utóbbi években javult – részben a rezsicsökkentés hatására – így is csaknem milliós tömeget érint. Ezt a leginkább talán az mutatja, hogy

tavaly nagyjából 946 ezer honfitársunkkal fordult elő, hogy anyagi okokból nem tudta megfelelően fűteni lakását.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy körülbelül 400 ezer villamos energia-, 194 ezer földgáz- és 126 ezer távhőfogyasztónak volt a kikapcsolás veszélyével fenyegető tartozása, és csaknem 100 ezer kikapcsolt fogyasztó volt az országban, akkor túlzás nélkül nevezhetjük elkeserítőnek a helyzetet. Pláne annak tudatában, hogy 140 ezer háztartás nem tudja fizetni jelzáloghitelének törlesztőrészleteit.

Szegregáció, hajléktalanság

A lakhatáshoz való jó hozzáférés azt jelenti, hogy a háztartások erejüket meghaladó áldozat nélkül is képesek méltányos: megfizethető, megfelelő minőségű, elhelyezkedésű, jogilag biztonságos, túlzsúfoltságtól mentes lakhatáshoz jutni. Ez lehet magántulajdon éppúgy, mint biztos és hosszú távon is kiszámítható lakásbérlet.

A tanulmány szerint ma Magyarországon a települések egynegyedében található szegregált településrész, ahol 300 ezren élnek leromlott állapotú ingatlanokban, elszigetelten.

„A lakhatás megoldatlansága akadályozza a munkavállalást, a megfelelő oktatáshoz és más szolgáltatásokhoz való hozzáférést” – hívta fel a figyelmet Koltai Luca, a Habitat megbízott igazgatója a jelentés bemutatóján.

Ezen felül továbbra is óriási problémát okoz a hajléktalanság, az elmúlt öt évben Magyarországon mintegy 50 ezren tapasztalták meg közvetlenül a fedél nélküli élethelyzetet. A hajléktalan emberek mintegy harmada gazdasági okból veszítette el lakhatását, továbbá egyre több olyan alacsonyan képzett fiatal jelenik meg ebben a körben, akinek sosem volt önálló lakhatása.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 852 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: