< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nem jön be az embereknek Orbánék kampánya, már a jobbikosok is EU-pártiak

| Mobile | RSS

Nem jön be az embereknek Orbánék kampánya, már a jobbikosok is EU-pártiak

2016. július 10. | hozzászólás | Közélet

Nem jön be az embereknek Orbánék kampánya, már a jobbikosok is EU-pártiak

fecsegő szimbolum


www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó!

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, július 1 és 6 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a választók Európai Unió, és intézményei nyilvánosságbeli megítélését. Tíz megkérdezettből héten azt gondolják, hogy az EU tagságunk első évtizede előnyős volt számunkra.

Ez 13 százalékpontos növekedés az egy évvel ezelőtti kutatásunkban mértekhez képest. A megkérdezettek majd’ kétharmada szerint tagságunkból nyújtotta lehetőségeket inkább ki tudtuk használni. Ezt egy évvel ezelőtt 7 százalékpontnyival kevesebben gondolták még így. A választók egyértelmű többsége, kétharmada egy most esetlegesen tartandó népszavazáson újra belépne az EU-ba. A biztos szavazók körében ez háromnegyedes támogatottságot jelent. Ez az arány szintén 7 százalékponttal növekedett az egy évvel ezelőttihez képest.

Tíz megkérdezettből héten (70 százalék) azt gondolják, hogy az EU tagságunk első évtizede előnyős volt számunkra. Minden vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik ebben a kérdésben. Leginkább a diplomások (85 százalék) és az MSZP szavazók (81 százalék) gondolják előnyösnek eddigi tagságunkat, míg legkevésbé a Jobbikosok (64 százalék). Egy évvel ezelőtt a Jobbik szavazók véleménye gyökeresen más volt a kérdésben, akkor a többségben voltak azok akik szerint nem előnyös (61 százalék) számunkra a tagságunk.

Nem jön be az embereknek Orbánék kampánya, már a jobbikosok is EU-pártiak

A megkérdezettek egyértelmű többsége, kétharmada (64 százalék) egy “most vasárnap” tartandó népszavazáson újra belépne az EU-ba. A biztos szavazók körében ez közel háromnegyedes támogatottságot jelent. Ez az arány szintén 7 százalékponttal növekedett az egy évvel ezelőttihez képest.

Míg egy évvel ezelőtti kutatásunkkor a Jobbik szavazók többsége nem lépett volna be az EU-ba (35 százalék 52 ellenében), addig most már az ő körükben is többségben vannak az EU párti szavazók, 58 százalék, 33 ellenében. Így kijelenthető, hogy “most vasárnap” az összes vizsgált társadalmi csoport belépne az EU-be, leginkább az MSZP szavazók (74 százalék), a fiatalok és a diplomások (74 és 75 százalék).

Nem jön be az embereknek Orbánék kampánya, már a jobbikosok is EU-pártiak

forrás:propeller.hu

Leave a Reply 883 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: