< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Gerinctelen kísérlet az oroszok olimpiára engedése

| Mobile | RSS

Gerinctelen kísérlet az oroszok olimpiára engedése

2016. július 25. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Gerinctelen kísérlet az oroszok olimpiára engedése

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnap úgy döntött, hogy nem tiltja ki Oroszországot a riói olimpiáról. Csak annyit tett, hogy áthárította a döntést a sportági szövetségekre, illetve előírt néhány feltételt a sportolóknak.
Oroszországot nem tették ki az olimpiáról, de keményen bánnak vele
Oroszországot nem tették ki az olimpiáról, de keményen bánnak vele
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság áthárította a döntést, minden sportszövetség maga dönthet, mit tesz az orosz sportolókkal.
Tovább

A NOB-döntéssel szinte mindenki elégedetlen, az oroszokon kívül is érzik igazságtalanságát, de az is felmerül kritikaként, hogy a NOB gyáva volt, amikor nem vállalta fel minden orosz kitiltását.
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is úgy véli, hogy a NOB ezzel a döntéssel nem védi meg a tiszta sportolókat.

Craig Reedie, a WADA elnöke szerint McLaren-jelentés bebizonyította, hogy Oroszországban államilag irányították a doppingolást, és ez elég alap lehetett volna a kitiltásra.

Azt sem érti, hogy miért nem engedik indulni az orosz doppingbotrány egyik leghasznosabb tanúját, Julija Sztyapanovát, az Amerikai Doppingellenes Ügynökség vezetője, Travis Tygart szerint ez rossz üzenet, nem bátorít majd arra senkit, hogy segítsen doppingügyeket felgönyölíteni.

A britek olimpiai bajnok távolugrója, Greg Rutherford is elégedetlen a döntéssel. Úgy véli, ezzel nem segíti elő a NOB az átláthatóságot és a tiszta sportot. Jobban örült volna, ha egyáltalán nem hoznak semmiféle szankciót, mert így csak szürkezónát teremtettek. „Ez egy gerinctelen kísérlet arra, hogy mindkét oldalnak jófiúnak tűnjenek fel.”
Greg Rutherford
Greg Rutherford
Fotó: Lars Baron

Egy USA-beli futó, Kara Goucher pedig azt vetette fel, hogy elég érthetetlen előírás az, hogy olyan orosz nem indulhat, akinek volt korábban doppingügye, de egy amerikai pedig minden további nélkül szerepelhet az olimpián.

forrás:index.hu

Leave a Reply 244 megnézve, 2 alkalommal mai nap |