< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Maratoni vizsgálat a zálogházi csalóknál

| Mobile | RSS

Maratoni vizsgálat a zálogházi csalóknál

2016. augusztus 5. | hozzászólás | Közélet

Maratoni vizsgálat a zálogházi csalóknál – egyesek tovább trükköznek
Kormányrendelet szigorításával szorították sarokba a zálogházi extraprofit termelést.

A módosítás egy évvel a botrányos akciók felderítése után született meg – de még most is van olyan cég, amely így, extra rövid idejű futamidőkkel manipulálva csapja be az ügyfeleket.

Éppen egy évvel ezelőtt írta meg lapunk, hogy egyes magyarországi zálogházak milyen trükkökkel csapján be ügyfeleiket. A főleg kis zacik ugyanis úgy adtak zálogkölcsönt a bevitt értéktárgyakra, hogy a kölcsön futamidejére kedvező kamatot számoltak fel – ám ezt a futamidőt néhány napban határozták meg, az ezen felüli időszakra – türelmi időszaknak nevezve – viszont már horribilis kamatot számoltak a gyanútlan ügyfeleknek, akik kénytelen-kelletlen kifizették az extra sarcot.
Átvert ügyfelek – így jutottak extra jövedelemhez a hitelezők

Évekig csaltak a thm-mel – visszavágnak az ügyfelek

Még mindig működik az uzsorakamat

A Napi.hu-n megjelent bizonyítékok nyomán a felügyeletet ellátó MNB vizsgálatba kezdett. Először fogyasztóvédelmi figyelmeztetést adott ki az érintetteknek, majd vizsgálatot indított tavaly nyáron. Kérdésünkre az MNB most azt közölte: ez a vizsgálat idén várhatóan lezárul.

A felügyelet az eddigi adatok szerint 75 kézizálog-kölcsönző cégnek küldött figyelmeztetést, amelyből 20 nyilatkozott úgy, hogy forgalmaz ilyen, extra rövid futamidős konstrukciót. A fogyasztóvédelmi figyelmeztetést követően közülük 17-en már felhagytak ezzel, ám hárman – fittyet hányva a jegybanki intelemnek – tovább folytatták az ügyfelek átverését.

Egyelőre nem tudni, hogy a “renitensek” között megtalálhatók-e lapunk által korábban megnevezett zálogcégek. A több mint egy éve folyó ellenőrzések végső eredményéről – és az esetleges büntetéséről – az MNB nem közölt részleteket. Annyit azonban már sikerült elérni, hogy szigorították a kézizálog-hitelezést szabályozó kormányrendelet. A 2016. július 1-én hatályba lépett szigorítás lehetetlenné teszi a teljes hiteldíj mutatóval (thm) való trükközést, így a még piacon maradt csalárd cégeknek is be kell szüntetni a korábbi hitelezési sémát.

Az elhúzódó jegybanki vizsgálatra vonatkozó kérdésünkre az MNB felügyeleti szóvivőjétől az alábbi választ kaptuk:

“Az MNB öt kézizálogkölcsönt nyújtó piaci szereplőnél zajló fogyasztóvédelmi témavizsgálata (amelynek maximális időtartamát az MNB-törvény határozza meg) még folyamatban van, 2016 folyamán várhatóan lezárul. A témavizsgálat azért is zajlik jelenleg, mert az MNB annak hatókörét kiterjesztette a thm meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010-es kormányrendeletet 2016. július 1-jétől módosult előírásai betartásának ellenőrzésére is.

Örvendetes fejlemény ugyanis, hogy az MNB szakmai álláspontjával összhangban a kormány július 1-jétől módosította, szigorította e kormányrendeletet. Az MNB álláspontja, hogy az a kölcsönnyújtói magatartás, amely a jellemző fogyasztói finanszírozási igényeknél nyilvánvalóan lényegesen rövidebb futamidőt rögzít a szerződéses konstrukciókban, nem állt összhangban a thm-szabályozás céljával, így a 30 napnál rövidebb futamidejű kézizálogkölcsön konstrukciók kapcsán nem volt kizárható, hogy a kölcsönnyújtó szándéka a jogszabályok megkerülésére irányult.”

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 778 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: