< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Fejetlenség – Zsákutcában az ellenzék))Huddle – una oposición sin salida

| Mobile | RSS

Fejetlenség – Zsákutcában az ellenzék))Huddle – una oposición sin salida

2016. augusztus 12. | hozzászólás | Közélet

 

Fejetlenség – Zsákutcában az ellenzék

Önmagába fordult, szétaprózódott, választóival alig törődik – válságban van az ellenzék. Politikusaik az előválasztás és az alapjövedelem ötletén túl eddig semmilyen innovációval nem álltak elő. A ma legvalószínűbb forgatókönyv szerint az MSZP, a DK, valamint a várhatóan választási szövetségre lépő és/vagy ernyőszervezetben induló „kicsik” állíthatnak külön-külön listát a 2018-as választáson. Addig mindannyian megpróbálják jobb belátásra bírni a különutas LMP-t. A „nagyok” szervezetein belül, a DK-ban és az MSZP-ben is feszültségek vannak, mert sok politikusuk már most feladta 2018-at, inkább a 2022-es választásokra gyúr.

Kormányváltó alternatíva kell – talán csak ez az, amiben egyetértenek az ellenzék demokratikus pártjai. A Jobbik közben lép: a Fidesz módszerét utánozva nemzeti konzultációt, ötpárti egyeztetést hirdet, és Vona Gábor azt mantrázza: ők a pártrangsorban a másodikok.

Az ellenzék támogatottságában nincs áttörés. Bár a közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek a Fidesz-korszakot korruptabbnak tartják a 2010-es szoci éránál is, a kormánypárt még mindig fölényesen vezet. A Fidesz 46, az MSZP 19, a Jobbik 18, a DK 9, az LMP 4, az Együtt 2 százalékon áll a biztos pártválasztók körében a ZRI Závecz Research legfrissebb, júliusi felmérése szerint.

A kis pártok az MSZP-t kárhoztatják: nem újult meg a szervezet, s ez nehezíti, sőt ellehetetleníti a vele való szövetségkötést. Bár a szocialisták szerint a háttérben kevésbé ellenséges velük Hadházy Ákos, az LMP újonnan megválasztott társelnöke, Szél Bernadett, a másik vezető viszont semmilyen módon nem akar együttműködni Molnár Gyula pártjával.

Fotó: Shutterstock

– A 2014-es EP-választás és a dunaújvárosi időközi szavazás kudarca megmutatta, ha az MSZP nem tűnik hitelesnek, akkor helyben összeomlik, és helyette mást támogatnak a választók – elemez az egyik kis párt képviselője. Név nélkül, mert nem szeretne felesleges harcot.

– Ha a parlamentben úgy tűnt is, megállapodtunk velük egy ügyben, mindig volt egy másik szocialista, aki felállt, és azt mondta, nem ért egyet a javaslattal – mondja egy másik.

– Az MSZP intellektuális válságban van. A Fidesz képes belső küzdelmeiket manipulálni. Ez pedig azért veszélyes, mert a szocialisták elfoglalják a baloldali ellenzéki térfél nagy részét, miközben komoly, valódi ellenzéki funkciót nem töltenek be – mondja a harmadik.

Az MSZP egyik prominense viszont így fakad ki:
– Az LMP a korrupcióellenes harccal operál. Ez szép, de kevés: csupán belépő a politikába! Az LMP olyan, mint egy művirág, hiába locsoljuk, soha nem fog nőni. Az Együtt meg csak elvi alapon hajlandó együttműködni. Folyton egymást szagolgatjuk! Nem az LMP, a PM vagy az Együtt dönti el, hogy ki a hiteles, hanem a választók.

Az MSZP-ben közben sokan máris legyintenek a közelgő választásokra, inkább 2022-es pecsenyéjüket sütögetik. Több szocialista beszélgetőtársunk is azt mondja, túl friss még a kongresszus emléke, továbbra is szemmel tartják egymást a párt korifeusai, ezért bénult az MSZP. A párt nemcsak önmaga, az elnökválasztás finisében megkötött belső alkuk foglya, hanem a belőle választói tömböket kihasító, tagokat elcsábító DK-val is birkózni kénytelen. Gyurcsány pártja nyugodt, hiszen politikusai ráérnek építkezni, tisztában vannak azzal, hogy nem tudnak olyan pozícióba jutni, amelyben programjukat megvalósíthatnák. Kivárnak, nekik nem annyira 2018 a fontos. Céljuk, hogy megelőzzék az MSZP-t, és ez mindent felülír. Mostanában nem is hallani tőlük a megszokott összefogásmantrát.

De információink szerint akadnak elégedetlenek a DK-ban is: a kivárás – sokak által Gyurcsány Ferenchez kötött – álláspontja a párton belül feszültségeket okoz. Kerék-Bárczy Szabolcs nyilatkozataiból éppen az olvasható ki, hogy nem ért egyet 2018 feladásával. Ebben az ügyben a politikus lapunknak nem akart nyilatkozni, de megerősítette korábbi felvetését: Magyarország, a demokrácia számára az egyetlen lehetőség, ha két év múlva leváltja az ellenzék a Fideszt.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke is több interjúban közölte: ha újra a Fidesz győz, az ellenzéket megbüntetik majd a választók, és mindenki megy a levesbe.

– A verseny arról szól, ki az, aki el tudja hitetni magáról, hogy ő az Orbán-kormány legelkötelezettebb leváltója – mondja az MSZP egyik prominense. – Az ellenzéki politikusok többsége viszont úgy áll hozzá, hogy Orbánt nem lehet leváltani, de ott kell lenni, amikor összeesik.

A szocialisták szerint a protestszavazókért zajló küzdelemben a szélsőjobbos elégedetlenkedőkre felesleges ráhajtaniuk, maradnak hát a demokrata bizonytalanok. Információink szerint az MSZP ősztől katonásabb kommunikációs rendre tér át: mindössze öt-tíz szocialista állhat majd az újságírók elé, továbbá négy-öt, párton kívüli szakpolitikus, akik az MSZP gazdasági, szociális, egészségügyi véleményét mondják el, és lesz ugyanennyi, úgynevezett szegfűs „verőlegényük”. Ők mozdulnak majd rá a Fidesz és a kormány kényes ügyeire. A szocialisták üzeneteikben azt hangoztatják majd, hogy míg 2014-ben kormányra akart kerülni a Fidesz és utána kezdett el lopni, addig 2018-ban már csak azért akarnak hatalmat, hogy lophassanak.

Azt mondják, érthetőbben fognak fogalmazni, és a népszavazási kampányukban pikniket, nagyszabású kulturális eseményt, úgynevezett Európa-napot szerveznek az átalakítás alatt álló Liget közelében. A DK a Parlament körüli élőlánccal tüntet majd, az Együtt a népszavazást Orbán sorsáról szóló voksolásként fogja fel, de közben a programjáról is beszél majd. Hogy van-e értelme a népszavazásra feltenni minden lapot, már erősen kérdéses. A ZRI Závecz Research felmérése szerint ugyanis reális esélye van, hogy érvényes lesz a kvótanépszavazás: a megkérdezettek 54 százalék mondja, hogy elmegy voksolni, 23 nem döntött, 19 százalék nem szavaz majd. A szűk többség a felmérés szerint elmegy a referendumra, döntő többségük a kormány szándékainak megfelelően szavazna. A DK álláspontja hat a szimpatizánsaikra, ők minden bizonnyal nem voksolnak majd, viszont a szocialista szavazók megosztottak, pártvezetőik bojkottfelhívása náluk nem működik.

Az az önmagába forduló, választóival kevéssé törődő, válságban lévő ellenzék, amely az előválasztás és az alapjövedelem ötletén túl nem sok innovációval szolgált, kénytelen lesz – akár tetszik neki, akár nem – az összefogásról, együttműködésről közösen állást foglalni.

2014-ben becsődölt az összefonósdi

Abban mindenki egyetért, hogy előválasztás kellene, hiszen az vitákat hozna, segítené a szervezeti építkezést, becsatornázná a civil világot, új arcokat jelenítene meg. De abban már különböznek a vélemények, hogy miként szerveznék ezt meg. A PM regisztrációhoz kötött választást képzel el, amelyet megyénként – személyesen vagy online – 2017 decemberig kellene lebonyolítani. Miniszterelnök-jelölt az lehetne, aki összegyűjt 5000 ajánlást, egyéni jelöltnek 250 ajánlás kell. Sorrendre is lehetne szavazni, így másodlagos, harmadlagos preferenciákat is figyelembe venne a rendszer. Az előválasztás egymilliárd forintba kerülne, s 300-400 ezer ember venne részt benne, az ő 3000 forintos felajánlásuk fedezhetné a költségeket.

– Elég ötszáz fideszes, és meg tudják hekkelni az egész folyamatot – mondja az MSZP prominense. Szerinte nem kell nagy hókuszpókusz: akár egy falugyűlésen, művházban is lehet szavazni a jelöltekről. Persze ez már nem az az előválasztás, amiről a PM beszél. Utóbbi végén az ellenzéknek lenne 106 egyéni jelöltje, miniszterelnök-jelöltje, és optimális esetben olyan közös listája, amelyet az ellenzéki választók legitimáltak. Egy ilyen, „teljes körű” előválasztásra azonban a dolgok jelenlegi állása szerint nincs esély.

A baloldali ellenzéki pártok számára az Együtt egy közös ernyőszervezetet, választópártot, a PM pedig közös listát tartana ideálisnak, de ez azért valószínűtlen forgatókönyv, mert egyikük sem akarna a hiteltelen szocialistákkal egy listán szerepelni. Az MSZP egyik ötlete az ellenkezést úgy küszöbölné ki, hogy közös logó alatt indulnának, és a lista első húsz helyén párton kívüli kormánytagok, civil szakértők szerepelnének, s utána jöhetnének csak a politikusok. A parlamenti pártarányok egy törvénymódosítással úgy alakulnának ki, hogy valamennyi koalíciós szervezet vezetője bejelenti frakcióalakítási tervét, és ehhez csatlakozhatnának a képviselők.

A másik verzió szerint különböző koalíciók alakulnak az ellenzéken belül: a kicsik és a nagyok külön-külön szövetségre lépnek.

– Halálos ölelés lenne számunkra a DK-val való összefogás – mondja egy MSZP-s politikus. Vagyis a nagyok koalíciója kizártak tűnik, ám a kicsiké nem.

Az Együtt és az LMP is főként a Fideszről leszakadó bizonytalanokat igyekszik megszerezni magának. Eközben már most stratégiai szövetségeket próbálnak kötni. Információink szerint a Bokros Lajos-féle MOMA, az Együtt és a PM várhatóan közös plakátkampányba fog a népszavazás előtt. Nemcsak az unió mellett, az Orbán-kormány ellen állnak majd ki, hanem biztatnak a voksolás bojkottjára. Ez lesz az első összefogási kísérlet, ami után várhatóan az LMP-nek is kezet nyújtanak. A közös plakátolás szépséghibája, hogy az akció állítólag az MSZP kijátszásával született. Szocialista forrásaink szerint ugyanis ők hozták az ötletet, közvetítésükkel érkezett a pénz, mire az Együtt elütötte a kezüket. Lapunktól értesültek arról, hogy várhatóan éppen őket hagyják ki a közös korteskedésből.

Ha beválik a szisztéma, a választásokig fokozatosan háromosztatúvá válhat a demokratikus ellenzéki mezőny: az MSZP, a DK és a kicsik koalíciójára. Az egyesülést kizártnak tartják a lapunk által megkérdezett politikusok, de választási együttműködést, egy ernyőszervezet létrehozását viszont lehetségesnek gondolják. (Az LMP egyelőre ragaszkodik a függetlenségéhez.) Ha ez a három ellenzéki erő futna neki a választásnak, borítékolható, hogy nem tudnak a koordinált indulásban megállapodni. Hogy miért? Ennek megértéséhez egy kis matek kell: 27 egyéni jelölt kell ahhoz, hogy egy párt listát állíthasson. Vagyis a tárgyalások megindulásához a kicsiknek ennyi lehetőséget kellene adni. 106 egyéni körzetből így az MSZP-nek és a DK-nak összesen 79 körzet marad, ezen kéne osztozniuk. Ha a pártok támogatottságának arányát nézzük, akkor nem lehet igazságosan megállapodni. Több mint száz hely kellene, hogy a közvélemény-kutatások mai adatai alapján a kicsikhez képest arányos mennyiségű helyet kapjanak a nagyok. Ha nincs alku és mindenki egymás ellen indul, ugyanaz lesz az eredmény, mint Dunaújvárosban, ahol az időközin mindenki mindenkire lőtt, és végül győzött a fideszes jelölt.

Van egy másik lehetőség is: 106 körzet helyett csak 66-ban állapodik meg az MSZP, a DK és a többi párt, s hagyják elúszni azt a maradék negyven egyéni körzetet, ahol amúgy is reménytelennek tartják az ellenzéki győzelmet. De a kicsiknek a reménytelen helyeken is lehetne jelöltjük, így könnyen összejöhet a listájuk. Egyéni helyük nem nagyon lesz, de a töredékszavazatokat a listához adják, és így is lehet országgyűlési képviselőjük.

– Négy éve volt potenciális miniszterelnök-jelölt, erősebb társadalmi mozgalom (Milla), sok tízezres tüntetések, fejlődő civil világ, több új arc, innováció, új szervezetek. Vagyis 2014 előtt az ellenzéket – minden belső problémája ellenére – több dolog ösztönözte arra, hogy együtt mozduljon. A pesszimista forgatókönyv szerint 2018 teljesen kakofónia, hangzavar lesz ellenzéki oldalon, pedig jogos választói elvárás volna tudni: ha ott a Fidesz, akkor mi van itt? – mondja az egyik PM-es politikus.

Hasonló véleményen van szocialista beszélgetőtársunk:
– A csoda segíthet rajtunk: megjelenik egy Medgyessy- vagy Bajnai-szerű figura, aki felemelheti a zászlót, és sokan felsorakoznak mögé. De Messit nem lehet leigazolni addig, amíg a bajnokság színvonalát nem tornázzuk fel. Ha 2017 tavaszára valamelyikünk nem lesz 18-20 százalék környékén, hogy a szétaprózódott ellenzékben diktálni tudjon, utat mutasson, akkor ugyanilyen hangyaboly maradunk. Az emberek meg elküldenek minket melegebb éghajlatra.

Mit akarnak a kicsik?

– Elkötelezettek vagyunk abban, hogy egyedül készülünk a választásokra. A kongresszus egyértelműen döntött az LMP szövetségkötési politikájáról – mondja Szél Bernadett, a párt társelnöke. Úgy véli, amúgy sem látja más pártoknál az igazi alternatívát, a törekvésük kimerül abban, hogy Orbán távozzon a hatalomból. Túl sokat beszélnek arról, hogy kivel akarnak „összefogni”, de arról már kevesebbet, mit akarnak elérni, milyen Magyarországot építenének.

– Az LMP-t hol balra, hol jobbra sorolják, pedig a kezdetektől következetesen képviseljük az értékeinket, általunk a zöldpolitika gyökeret eresztett az országban. Van egy kitartó szavazótáborunk – mondja.

A Megújuló Magyarország program az innovatív gazdaságról, magas hozzáadott értéket teremtő, jó béreket biztosító foglalkoztatásról szól és kemény antikorrupciós programot jelent, sokat költenének oktatásra és egészségügyre is.

– Akik felénk nyitottak, azok főleg a jelenlegi bizonytalanok táborából kerülnek ki: ők nem akarják, hogy az MSZP és szövetségesei újra hatalomra kerüljenek, de kiábrándultak a Fideszből is – teszi hozzá.

Szél Bernadett szerint vidéki körútjaikon azt tapasztalják, hogy akik megismerik a programjukat, szimpatizálni kezdenek velük.

– Hatékonyabban kell eljutnunk az emberekhez – ismeri el. – Ciklusfelezőben vagyunk. Van időnk, de talpalni, menni kell. Emellett saját, internetes televízió létrehozásán gondolkodunk.

Hálózatépítésre, vidéki jelenlétük fokozására törekednek, őszre az LMP előáll egy, az innovációra, kutatás-fejlesztésre épülő gazdasági modellel, de a bérek rendezésére is igyekeznek rávenni a kormányt.

– A Fidesz abszolút elsőségét meg lehet törni, talán le is lehet győzni Orbánt – mondja Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke. Úgy gondolja, őket és a DK-t is alulmérik a közvélemény-kutatók. Az Együtt bázisa fiatal, ezt a korcsoportot nehéz mérni.

Ő egy választási párt létrehozását tartotta volna jónak, de úgy látja, sem a DK, sem az MSZP nem ebbe az irányba halad. Emellett úgy véli, nincsenek meg az egységes jelöltállítás feltételei, egy többször bíróság elé került Hunvald Györggyel vagy a zuglói Tóth Csabával „terhelt” listán nem akarna pártja együtt szerepelni.

Szigetvári az előválasztást fontosnak tartja, ez szerinte megoldaná az ellenzéki vezetőhiányt, hiszen a választók látnák, kiben van erő és kellő gondolat, tehetség. Pártja törekszik arra, hogy a Fideszből kiábrándult centrista, liberálisabb választókat magához vonzza, s ez egy, az Együtt által szervezett önálló listával ma könnyebben lehetséges.

– A Fidesz rosszabb állapotban van, mint korábban, de az ellenzék is, pedig a választói elvárások, a gazdasági helyzet, a külpolitikai környezet miatt lehetne nyerni, baloldali fordulatra lenne igény – mondja Karácsony Gergely. A PM társelnöke pártja szemszögéből kétféle törésvonalat lát az ellenzékben: szociálliberálisok versus szocdemek, illetve régiek kontra újak. Szerinte a PM társadalompolitikai alapon együtt tudna ugyan működni a szocialistákkal (például adókérdésekben, jövedelemelosztásban), de arról, amit a politika megújításáról gondolnak s a politikai kultúra terén az Együtt sokkal közelebb áll hozzájuk. Ugyanakkor, bár Szigetváriék számukra kézenfekvő szövetségesek lennének, több PM-esnek az Együtt túl kapitalista: ők Szigetváriék szervezetéhez képest balosabbnak tartják magukat.

A 2018-as stratégiában nincs nagy mozgástér. Pártszövetségben nem indulhatnak, mert ebben az esetben a 10 százalékos parlamenti küszöböt nem fogják tudni megugrani, Karácsony szerint ezért választási pártot kellene gründolniuk.

Hol az utánpótlás?

Politikai osztálylétszám című elemzésében tavaly a Policy Solutions a magyar szavazói csoportokat nem csak a szokásos demográfiai mutatók alapján vette górcső alá. Nem, korosztály, lakhely, családi állapot, végzettség, foglalkozás, kapcsolati háló, jövedelem, hobbi, kedvenc zene, civil aktivitás, vallásosság, médiafogyasztási szokások, az unióhoz, a közelmúlt politikai demonstrációihoz és az egyes pártokhoz való viszony – ezeket mind figyelembe véve alakítottak ki húsz társadalmi csoportot, hogy kiderüljön, milyen szubkultúrákból áll össze az egyes pártok támogatói köre. A GfK 15 ezer fős, online és személyes megkeresésen alapuló mintája volt a kiindulópont, s a kutatás során kiderült, kik az egyes pártok szavazói, mi különbözteti meg őket és minek az alapján voksolnak.

A baloldali ellenzékre nézve drámai eredményre jutottak. Kiderült, hogy a húsz társadalmi csoportból mindössze öt mondható baloldali pártok stabil támogatójának, csupán a minta 13 százaléka. Ráadásul a legidősebb korosztályból. A „városi kisnyugdíjasoknak” elnevezett csoport, a minta 7 százaléka az MSZP és a DK szavazói. Többségük nyugdíjas, Budapesten vagy megyeszékhelyen él, alacsony iskolázottságú, nehezen jön ki a pénzéből. Sokan olvasnak közülük Blikket, Népszabadságot és 168 Órát, néznek ATV-t. Kifejezetten Európa-pártiak. Az LMP-vel mérsékelten szimpatizálnak, a Fideszt viszont még a Jobbiknál is erőteljesebben gyűlölik.

A legbalosabb, „régi munkásosztályként” aposztrofált kör az MSZP-szavazóké (2 százalék), akik inkább barkácsolnak, mint újságot olvasnak, ugyanakkor interneteznek. A minta 1-1 százalékát tették ki az „előző rendszer elitjét adó MSZP-szavazók” (többségük férfi, magasan iskolázott, vidéken élő, ATV-ből, Népszabadságból, 168 Órából tájékozódó, egy részük igen vallásos) és a „balliberális értelmiségi DK- és MSZP-szavazók”. Utóbbiak budapesti idős férfiak, igen magas jövedelműek és iskolázottságúak, az előbbi médiumok mellett Klubrádiót is hallgatnak. Az Együtt és a PM szavazóinak többsége 45 év körüli, városban élő, diplomás, több köztük a nő. Jól keres, szeret olvasni, baloldali médiumokból tájékozódik, sokat sportol. Az átlagnál kevésbé vallásos, uniópárti, és valamennyi baloldali pártot, de még az LMP-t is elfogadhatónak tartja. 45 év körüli szavazótáborukkal is ők viszik a prímet. Merthogy amúgy a baloldalt támogató többi csoport mindegyike 60 feletti.

S hogy hol lenne utánpótlás?

A hét bizonytalan, nem szavazó csoport közül mindössze egyetlen, az „elszegényedő középosztály” (a minta 6 százaléka) mondja magáról, hogy alapvetően baloldali szavazó. Ők 2014 tavaszán még a Kormányváltókra szavaztak, de az uniós választáson egy részük már a Jobbikra. A gazdasági válság vesztesei, akik nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy az MSZP középre húzott, liberális gazdaságpolitikát követett. Elkötelezettek a demokrácia mellett, de rendszerkritikusak. És már kacsingatnak a Jobbik felé.

Az „apolitikus középosztálynak” nevezett, hasonló méretű csoport tagjai nem érdeklődnek különösebben a politika iránt, ők se jobb-, se baloldaliak, szavaznak, de titkolják, kire.

A minta minden ötödik embere pedig a napi túlélésért küzd. Fizikai munkás, szegény, aki faluvégi, rossz állapotú házban lakik. Hobbira se pénze, se igénye. Ha nem dolgozik, tévét néz. Egy részük roma, többségüknek csak a közmunka jut. Nem érdeklődnek a politika iránt, minden pártot elutasítanak, mert egyik sem segített rajtuk.

– Ehhez a kutatáshoz a mintafelvétel 2014 nyarán történt, de nagyobb, strukturális változás azóta nem történt. A Fidesz hol elveszít, hol visszaszerez kisebb választói csoportokat, a baloldalon sincs lényegi elmozdulás. Ezt akár pozitívumként is felfoghatja ez az ellenzéki tömb, hiszen bármit csinál vagy épp nem csinál, stabilan 1-1,2 millióan támogatják, az LMP szimpatizánsait nem ide sorolva. Többségükben ugyanazok szavaznak ide, akik anno az MSZP-t és az SZDSZ-t támogatták, csak most megoszlik a tábor a szocialisták, a DK, az Együtt és a PM között. Az elhunyt szavazókat pedig az Együtt által megszólított negyvenesek pótolják – mondja lapunknak Boros Tamás.

A Policy Solutions stratégiai igazgatója szerint a bizonytalanokat eddig nem tudták megszólítani ezek a szervezetek, mert nincs változás a politikájukban.

– A baloldali pártok többek közt azért nem érnek el új szavazókat, mert a bizonytalanok nem látják, hogy konfliktust vállalnak értük, nem állnak ki például egy-egy jól körülhatárolható nagyobb társadalmi csoport mellett. Minden párt politikája a viták mentén rajzolódik ki, a baloldal mégsem meri azt mondani, hogy a munkavállalók érdekei fontosabbak, mint a nemzetközi cégeké. Ráadásul napirendjük a kormány opponálásából áll, de ebből nem rajzolódik ki alternatíva.

Boros Tamás azt is hozzáteszi, hogy elengedhetetlen a rutinból való kilépés, hiszen azok a válaszok, magatartásformák, amelyek 2005-2006-ig még működtek, ma már hatástalanok.

– Kinek lesz bátorsága ezekkel szakítani, tudván, hogy eleinte a sajátjai fogják a legvehemensebben támadni? Nigel Farage például húsz éve beszélt a Brexitről. Tíz éve még kinevették, aztán többségbe került. A kitartást és a bátorságot kellene átvenni más, pozitív ügyekben az ellenzéknek, mindezt pedig radikális, de nem szélsőséges mondatokkal, újszerűen átadni, mert a „középen lebegés” csak a törzsszavazóknak elég.

K. E.

forrás:168óra.hu

Huddle – una oposición sin salida

países www.fecsego.eu 1OO en todos los continentes
países www.fecsego.eu 1OO en todos los continentes

www.fecsego.eu Internacional Buenas noticias!

Volvió sobre sí mismo, fragmentado, con poca atención a la selección – que está en crisis la oposición. Los políticos no se han presentado con cualquier innovación en la preselección de la renta básica y la Florencia también. El escenario más probable es que hoy el Partido Socialista, la SE y el sucesor de la alianza electoral esperada y / u organización de partida “pequeña” se puede fijar por separado una lista de las elecciones de 2018. Hasta entonces, todos ellos están tratando de obtener una mejor LMP especial manera. Dentro de los órganos de la SE y en el MSZP los ‘grandes’, también hay tensiones debido a que muchos políticos ya dadas arriba en 2018, en lugar amasar las elecciones de 2022.

Exchange debe ser un gobierno alternativo – tal vez esto es cuando las partes están de acuerdo con la oposición democrática. Mientras Jobbik entra: el método de imitar consulta nacional Fidesz, anuncia la consulta de cinco partidos y Gábor Vona tiene mantrázza: son la posición del partido en el segundo.

La oposición no soporta avance. Aunque las encuestas, según los encuestados consideró el Fidesz-era corrupta Eran socialista de 2010, el partido en el poder sigue líder paternalista. Fidesz, 46, 19 del MSZP, Jobbik 18, DK 9, LMP 4, junto con el 2 por ciento es sin duda uno de los votantes del partido la última encuesta de ZRI Závecz Investigación en julio, de acuerdo con.

Los pequeños partidos acusaron al Partido Socialista no fue renovado por la organización, y esto hace que sea difícil, o incluso imposible con él la alianza. Aunque los socialistas, según los antecedentes menos hostil a ellos Hadhazy Akos, LMP recién elegido co-presidente, Bernadette viento, por el contrario, el liderazgo no es de ninguna manera quieren cooperar partido de Gyula Molnár.

Foto: Shutterstock

– Las elecciones al PE y el voto Dunaújváros provisional en 2014 mostraron un fracaso si el Partido Socialista no parece ser creíble, que se colgará sitio y sustituirlo por cualquier otra cosa con el apoyo de los votantes – para analizar uno de los representante de un partido pequeño. Si no hay ningún nombre porque no desea que luchar innecesaria.

– Si el parlamento parecía incluso estuvo de acuerdo con ellos en un caso, siempre había otro socialista que se puso de pie y dijo que no estaba de acuerdo con la propuesta – dice otro.

– La crisis intelectual MSZP. Fidesz es capaz de manipular sus luchas internas. Esto es peligroso porque los socialistas ocupan gran parte del espacio dejado partido de la oposición, mientras que la función oposición seria, auténtica no ocupa – dice el tercero.

El PSOE, sin embargo, por lo que sale de uno de los más destacados:
– LMP opera la lucha contra la corrupción. Es agradable, pero pequeña: sólo entrar en la política! La LMP es como una flor artificial, espolvorear en vano, nunca crecerá. El único dispuesto a trabajar juntos en principio. Hemos mantenido olfateando entre sí! No es la LMP, el Ministerio de Hacienda en conjunto o decidir que la auténtica, pero el electorado.

Mientras que el Partido Socialista en las próximas elecciones, muchos ya legyintenek de 2022 pecsenyéjüket más zona de barbacoa. Varios interlocutor socialista dice, todavía demasiado fresco en la memoria del Congreso, seguirá manteniendo un ojo en cada otras luminarias en el partido, por lo paralizadas por el Partido Socialista. El partido no sólo a sí mismo, gangas internos concluyó en la elección presidencial finisében preso, pero fue cortada bloques de votantes, miembros seduce con DK se ve obligado a luchar. Parte de Gyurcsany a gusto, porque los políticos tienen un montón de tiempo para construir, son conscientes de que no pueden llegar a una posición en la que su programa es factible. Están a la espera, que no son tan importantes en el año 2018. Su objetivo es evitar que el MSZP y sustituye todo. Recientemente usted no tiene noticias de ellos en el összefogásmantrát habitual.

Pero de acuerdo con nuestra información no están satisfechos con el DK fue también un cheque – ligado por muchos, Ferenc Gyurcsany – Hallazgos causan tensiones dentro del partido. declaraciones Barczy Szabolcs ruedas se leen fuera de ese 2018 no está de acuerdo con el abandono. En este caso, los políticos no quieren que este periódico para comentar, pero confirmó su sugerencia anterior: Hungría, por la democracia es la única opción si dos años a partir de ahora sustituye a la oposición Fidesz.

Gyula Molnár, presidente del Partido Socialista dijo en varias entrevistas: si gana de nuevo el Fidesz, la oposición y los votantes castigados y todo el mundo va en la sopa.

– El desafío es sobre quién es, quién puede creer que él es el más dedicado leváltója gobierno Orban – dice un destacado partido socialista. – La mayoría de los políticos de la oposición, sin embargo, se añade que Orban no puede reemplazar, pero para ser allí cuando se desplomó.

Los socialistas, de acuerdo con la lucha protestszavazókért que tiene lugar en la extrema derecha elégedetlenkedőkre exceso ráhajtaniuk, salieron de la incierta Democrática. Según nuestra información, el espacio de la política de comunicación del otoño MSZP katonásabb través de: sólo el cinco o diez socialista y de pie delante de los periodistas, así como cuatro o cinco, los responsables políticos no partidarios que dicen la opinión económica, social, médica del Partido Socialista, y será el mismo número de llamada del clavel ” verőlegényük “. A continuación, pasar a los delicados asuntos del gobierno y de Fidesz. Los mensajes de socialistas y argumentan que, si bien en 2014 el gobierno quería evitar Fidesz y luego comenzó a robar hasta 2018, aunque sólo sea porque quieren poder para lophassanak.

Dicen que será más claramente formulado y la campaña del referéndum en su día de campo, evento cultural a gran escala llamada Día de Europa organizado en estrecha en el marco del Parque reestructuración. El élőlánccal DK alrededor del Parlamento y aparecieron juntos en el referéndum pondrá un icono Réplica sobre el destino de Orban, pero también hablará durante el programa. Si existe un sentido de un referéndum para pedir todas las cartas han sido muy cuestionable. La encuesta ZRI Závecz Investigación, porque hay una posibilidad real de que será válida para el referéndum de cuotas: 54 por ciento de los encuestados dijo que votaría dejando, 23 no decidió, el 19 por ciento no va a votar. Una estrecha mayoría en el referéndum va de acuerdo con la encuesta, la mayoría de ellos votaría de acuerdo con las intenciones del gobierno. El DK puede ver el szimpatizánsaikra, ciertamente no votar, pero a los votantes socialistas están divididos, boicot pártvezetőik llamarlos no funciona.

El giro sobre sí mismo, con poca variedad cuidar oposición en crisis, que no es mucho la innovación sirvió como la preselección de la renta básica y la Florencia también, tendrá que – nos guste o no – la cooperación összefogásról juntos para tomar una posición.

En 2014, se quebró en összefonósdi

Todo el mundo está de acuerdo en que la prioridad debe ser, ya que los debates traerían ayudaría a la construcción organizativa, civiles espera que sea en el mundo muestran caras nuevas. Pero ha habido diferentes opiniones de cómo se organiza este. PM prevé se requiere el registro electoral que cada condado – en persona o en línea – Diciembre 2017 debe llevarse a cabo. Podría ser el candidato a primer ministro, que recoge 5.000 recomendaciones, 250 recomendaciones candidatos individuales en consecuencia. El orden podría votar, por lo secundarias, terciarias preferencias también consideraría el sistema. El pre-electoral costaría US $ un mil millones, y de 300-400 mil personas tomaría parte en ella, por su dedicación a 3.000 HUF podría cubrir el costo.

– Suficiente quinientos Fidesz, y se puede cortar todo el proceso – dice prominente del Partido Socialista. En su opinión, no se necesita mucho hocuspocus hasta una reunión pueblo, Casa de la Cultura también puede votar por los candidatos. Por supuesto, esto ya no es la prioridad, lo que habla de la PM. Este último sería el final del 106 candidato de la oposición individual para el primer ministro designado, y de forma óptima una lista común, que legitima el electorado de oposición. Sin embargo, tal como están las cosas, como un “completo” preelectoral ninguna posibilidad.

Para los izquierdistas partidos de oposición juntos por una organización paraguas común, partido electoral, el PM tomaría la lista común de ser ideal, pero es poco probable escenario porque ninguno de ellos quiere ser incluido en una lista desacreditada socialistas. El Una idea opositor Partido Socialista está tan küszöbölné a salir debajo de un logotipo común y una lista de los veinte primeros de los miembros que no son partes lugar de gobierno, expertos no gubernamentales en los que, a continuación, sólo vienen a los políticos. El partido parlamentario tasas de una modificación legislativa es la formación de ese líder de la coalición cada organización anuncia un plan de formación de facciones y los diputados a unirse.

Las otras versiones de acuerdo a diferentes coaliciones se forman dentro de la oposición: los grandes y los más pequeños vienen por separado alianza.

– Sería fatal para nosotros para abrazar una colaboración con DK – dice un político del Partido Socialista. Esto significa que la gran coalición parece ser excluido, pero los más pequeños no lo hacen.

Junto con la LMP y está principalmente tratando de conseguir que caía detrás de Fidesz son inciertos. Mientras tanto, las alianzas estratégicas ya están tratando de establecer. De acuerdo con nuestra información MOMA de Lajos Bokros, se espera que el PM para estar juntos y compartió cartel antes de la campaña del referéndum. No sólo con el sindicato, y se opongan contra el Gobierno de Orbán, sino también fomentar un boicot icono Responder. Uniendo será el primer intento, después de lo cual se espera que proporcione bien las manos-LMP. La falla del cartel memorando conjunto que se supone que la acción de eludir el Partido Socialista nació. De acuerdo con nuestras fuentes socialistas porque trajeron la idea de intervenciones, el dinero llegado el momento en el éxito en sus manos juntas. Lapunktól se informó de que se esperaba que dejarlos fuera de la korteskedésből común.

Si tiene éxito el sistema fue la elección de una oposición democrática convertido gradualmente en campo háromosztatúvá: el Partido Socialista, una coalición de pequeños y DK. La fusión fue descartada por los encuestados forman los políticos que se cree, pero la cooperación electoral, la creación de una organización, sin embargo, se piensa que es posible. (La LMP sigue insistiendo en la independencia.) Si las tres fuerzas de la oposición correrían a su elección, que envolvía que no pueden ponerse de acuerdo en un encuentro coordinado comenzado. ¿Por qué? Para entender esto un poco de matemáticas para ser 27 candidatos individuales tienen que ser capaces de establecer una lista de partido. Es decir, el inicio de las negociaciones para los más pequeños se debe dar tantas oportunidades. 106 divisiones individuales por lo que el MSZP y DK ha dejado un total de 79 distritos, esto debería compartir. Si nos fijamos en la tasa de apoyo a los partidos políticos, no será justo que estar de acuerdo. Más de un centenar de sitios deberían, sobre la base de las cifras de hoy en las urnas en comparación con la pequeña cantidad de camiones proporcional a incorporar grande. Si no hay acuerdo y todo el mundo va a empezar a luchar entre sí, el resultado será el mismo que Dunaújvárosban donde todo el mundo időközin disparó todo el mundo y, finalmente, ganó el candidato Fidesz.

Hay otra posibilidad: en lugar de 106 distritos de 66 están de acuerdo en el Partido Socialista, el SE y sólo la otra parte, y dejó resbalón los cuarenta distritos individuales restantes, que ya se llevó a cabo la desesperada victoria de la oposición. Sin embargo, los más pequeños pueden ser candidatos para los lugares sin esperanza, por lo que es fácil de conseguir en la lista. No va a ser muy individual, pero los votos excedentes se añaden a la lista, por lo que puede ser representativa parlamentaria.

– Hubo un potencial candidato para primer ministro, un movimiento social fuerte (Milla), muchas decenas de miles de protestas, mundo en desarrollo civiles, una serie de nuevas caras, la innovación, las nuevas organizaciones de hace cuatro años. Es decir, antes de 2014 la oposición – a pesar de todo problema interno – estimuló más cosas para moverse a lo largo. El escenario pesimista es totalmente cacofonía 2018, cacofonía lado de la oposición, la confianza legítima de los votantes quería saber si hay Fidesz, entonces, ¿qué tenemos aquí? – Dice uno de los políticos de la PM.

vista socialista similar de nuestra conversación:
– El milagro nos puede salvar: ver una figura Medgyessy o Bajnai similar que pueda recoger la bandera y muchas personas se alinearon detrás de él. Pero Messi no puede ser leigazolni hasta que el torneo no funcionó por la calidad. Si uno de nosotros en la primavera de 2017 habrá alrededor de 18-20 por ciento, la fragmentada oposición capaz de dictar, señalando el camino, podemos seguir igual hormiguero. La gente nos enviaron un clima más cálido.

¿Qué desea que sus pequeños?

– Estamos comprometidos con la preparación de las elecciones por sí solas. El Congreso decidió claramente la política de alianzas LMP – Viento Bernadett dice, co-presidente del partido. Él cree que de otro modo no ve una alternativa real a la otra costa, la búsqueda exhausta de que Orban dejar el poder. Habla demasiado de quien desea “unir fuerzas”, pero ha sido menos de lo que quieren lograr, cómo construir Hungría.

– LMP donde lo dejó justo donde para clasificar, y desde el primer momento representan consistentemente nuestros valores, nuestra política verde ha echado raíces en el país. Hay una electores persistentes – dice él.

El programa es economía innovadora Renovables Hungría con puestos de trabajo de alto valor añadido, proporcionando buenos salarios y programa de lucha contra la corrupción dura significa demasiado para la educación y la salud también.

– Los que están abiertas para nosotros, especialmente los que están en el campo de la corriente incierta: no quieren ser el Partido Socialista y sus aliados de vuelta al poder, sino también desilusionados con el Fidesz -, añade.

Bernadett del viento, de acuerdo a recorrer su país se ha encontrado que la gente se familiarice con su programa, comienzan a simpatizar con ellos.

– Tenemos que llegar a la gente con mayor eficacia -, admite. – Nos Ciklusfelezőben. Tenemos tiempo, pero corriendo, hay que ir. Además, la creación de su propia televisión por Internet que pensamos.

La creación de redes, mejorar su presencia en las zonas rurales que buscan un otoño LMP fabrica, innovación, modelo de negocio, basado en la investigación y el desarrollo, pero el acuerdo salarial también tratan de persuadir al gobierno.

– La primacía absoluta Fidesz se puede romper, tal vez hasta la derrota Orban – dice Viktor Szigetvari, presidente de la Junta. ¿Usted piensa que son y DK fue insuficientemente medidos por los encuestadores. A lo largo de la base de los jóvenes, este grupo de edad es difícil de medir.

Se había celebrado la creación de una buena elección del partido, pero no ve ni la SE ni el MSZP no se está moviendo en esa dirección. Además, se cree que las condiciones no se cumplen una sola declaración de candidato fue sometido a una corte más de una vez o Hunvald György Tóth Csaba Zuglói “cargado” con su lista del partido no querría ser incluido.

Szigetvari cree que es importante para la elección, según él, esto resolvería el líder escasez de la oposición, debido a que los votantes verían, en los cuales está la fuerza y las ideas y el talento suficiente. El partido se esfuerza por ofrecer el Fidesz de centro desilusionado, liberales para atraer a los votantes, y éste, organizado por las listas independientes juntos con mayor facilidad posible.

– El Fidesz está en un estado peor que antes, sino también la oposición, y las expectativas de los votantes, la situación económica, podría ganar debido al entorno externo, se necesita un giro a la izquierda – dice Gregory Navidad. El Ministerio de Finanzas copresidente del punto de vista de su partido ve dos líneas de falla diferente en oposición: social-liberal frente a los socialdemócratas o viejo y lo nuevo. Según él, el PM podría cooperar base socio-política de trabajar con los socialistas (tales como las cuestiones fiscales, la distribución del ingreso), sino sobre lo que piensa de la política y la renovación de la cultura política en conjunto es mucho más cerca de ellos. Sin embargo, mientras que Szigetváriék eran aliados obvios para que estén juntos más PM-demasiado-capitalista: se consideran balosabbnak organización Szigetváriék comparación.

La estrategia de 2018, no hay mucho margen de maniobra. Alianza Partido no puede participar, ya que en este caso el umbral parlamentaria el 10 por ciento no será capaz de saltar la, Navidad, por lo tanto, debe gründolniuk partido de la elección.

¿Dónde está la oferta?

El análisis del tamaño de la clase política el año pasado fueron los grupos de votantes Política de Soluciones de Hungría recibió una gran cantidad no sólo de la situación demográfica de costumbre. No, edad, lugar de residencia, estado civil, educación, ocupación, redes, ingresos, aficiones, música favorita, la actividad cívica, religión, hábitos de consumo de medios, la UE, las recientes manifestaciones políticas y el acceso a ciertas partes de la relación – creado toda la luz veinte de los grupos sociales para averiguar cuál es el rango de las subculturas se compone de los partidarios de diferentes partidos. GfK se basó en una muestra de 15 mil personas, en línea y entrevistas personales en el lugar, se descubrió durante la investigación, que son los votantes de cada partido, lo que los hace diferentes y lo que es la base de patrocinio.

La oposición de izquierda para la dramática conclusión alcanzada. Resultó que el grupo de veinte sociedad sólo cinco dice que es partidario estable de partidos de izquierda, sólo el 13 por ciento de la muestra. Además del grupo de mayor edad. grupo A “pequeños pensionistas ciudad nombrada, el siete por ciento de la muestra y los votantes MSZP DK. La mayoría de ellos son jubilados, Budapest o viven en la cabecera municipal, mal educado, difíciles de conseguir fuera del dinero. Hemos leído muchas de ellas Blikk, el Pueblo de la Libertad y 168 horas, se ven vehículos todo terreno. Especialmente a favor de Europa. La LMP simpatizan con moderada, Fidesz, sin embargo, incluso el odio Jobbiknál aún más fuerte.

El legbalosabb, “la vieja clase obrera como” aposztrofált ronda del PSOE que votaron (2 por ciento), que son más de bricolaje que leer periódicos, utilizar el Internet al mismo tiempo. 1-1 por ciento de la muestra se compone de “impuestos élite votantes MSZP ex régimen” (la mayoría hombres, alto nivel de educación, que viven en zonas rurales, ATV-out, Népszabadságból, 168 horas de orientación, algunos de ellos muy religiosos) y los “intelectuales de izquierda liberal DK y los votantes del Partido Socialista “. Los últimos hombres de edad Budapest, educados y personas de altos ingresos, además de los medios anteriores pueden escuchar Radio Club. Junto con el PM y la mayoría de los votantes en unos 45 años, que viven en la ciudad, graduado, entre ellos varias mujeres. en buenas condiciones, le encanta leer, preguntar a los medios de comunicación de izquierda, se divierte mucho. El promedio de menos religiosos, a favor del sindicato, y todos los partidos de izquierda, pero incluso LMP pueden aceptar. alrededor de 45 años szavazótáborukkal que se llevan a la primera. Porque de lo contrario los otros grupos que apoyan a la izquierda en todo el 60

Y donde suministraría?

El siete insegura, sin derecho a voto, sólo un grupo, el “empobrecida clase media” (6 por ciento de la muestra) dice de sí mismo que los votantes básicamente de izquierdas. También Kormányváltókra votaron en la primavera de 2014, pero algunos de ellos ya están en las elecciones de la UE Jobbik. Los perdedores de crisis económicas que no saben qué hacer con el Partido Socialista tiró centradas, las políticas económicas liberales perseguidos. Se comprometieron a la democracia, pero rendszerkritikusak. Y kacsingatnak a la derecha.

La “clase media apolítica” llama miembros del grupo de tamaño similar no está particularmente interesado en la política, que no son ni de derechas ni de izquierdas, voto para, pero no le dirá a nadie.

Una muestra de cada cinco personas que están luchando por la supervivencia diaria. Los obreros, los pobres, que vive en el extremo del pueblo, casa en mal estado. Hobbie no hay dinero, no hay necesidad. Cuando no está trabajando, viendo la televisión. Algunos de ellos Roma, la mayoría de ellos sólo funcionan en la mente del público. No está interesado en la política, todas las partes rechazadas debido a que ninguno de ellos ayudó.

– Para esta investigación, la recolección de la muestra se llevó a cabo en el verano de 2014, pero más grande cambio estructural no se hubiera producido. donde pierde Fidesz donde recuperar pequeños grupos de votantes, ningún cambio sustancial a la izquierda. Esta evolución positiva también puede percibir este bloque de oposición, porque todo lo que está haciendo o no haciendo, 1-1,2 millones de personas apoyan firmemente los simpatizantes de la FUM no etiquetados. La mayoría de ellos son los mismos voto aquí, que en aquel entonces el MSZP y el SZDSZ Sólo se admite ahora divididos entre el campamento de los socialistas, HC y PM juntos en el medio. Los votantes fallecidos y reemplazados abordados por los Co-cuarenta – nuestro documento dice Tamas Boros.

El Director de la Política de Strategic Solutions dijo que la incertidumbre ha sido incapaz de llegar a estas organizaciones, ya que no hay ningún cambio en las políticas.

– Los partidos de izquierda no alcanzaron nuevos votantes entre otras cosas, debido a la incertidumbre no ver que el conflicto para ellos, que no están disponibles, por ejemplo, además de un grupo social más amplio bien definido. La política de cada partido emerge a lo largo de las discusiones, la izquierda no se atrevió a decir que los intereses de los empleados son más importantes que las empresas internacionales. Además, el gobierno está agendas opponálásából, pero no se diga otra alternativa.

Tamás Boros también añade que es esencial para la rutina de salida, porque esas respuestas, comportamientos que han funcionado hasta el período 2005-2006, es ahora ineficaz.

– ¿Quién tendrá el valor de romper con ellos, sabiendo que al comienzo de la legvehemensebben atacará a su propia gente? Nigel Farage habló del ejemplo Brexitről veinte años. Hace diez años, se rieron, luego tomaron mayoría. La perseverancia y valor deben tomar otras cuestiones positivas para la oposición, todas las frases radicales, pero no extremas, una nueva manera de pasar por las “medias” flotando votantes leales lo suficiente.

K. E.

Fuente: 168óra.hu

Leave a Reply 765 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: