< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: OGY – Határozatképtelen rendkívüli ülést tart hétfőn az Országgyűlés

| Mobile | RSS

OGY – Határozatképtelen rendkívüli ülést tart hétfőn az Országgyűlés

2016. augusztus 18. | hozzászólás | Közélet

Országgyűlés-munkarend-pártok-Fidesz-Jobbik
OGY – Határozatképtelen rendkívüli ülést tart hétfőn az Országgyűlés

tmp_7981-IMG_20160806_1146011266718419www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó!

A parlament Házbizottsága a Jobbik kezdeményezésére jövő hétfőre összehívta az Országgyűlés ülését, amelyen a Fidesz-KDNP nem biztosítja majd a határozatképességet, így a Ház nem tárgyalhat és szavazhat a levélben történő szavazás kiterjesztéséről szóló jobbikos javaslatról.

Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtökön, a Házbizottság ülését követően tartott sajtótájékoztatón diszkriminatívnak és a jogállamhoz méltatlannak nevezte, hogy a jelenlegi választójogi törvény különbséget tesz a voksolók között. A Jobbik igazságtalannak tartja, hogy míg a határon túli magyaroknak lehetőségük van levélben leadni szavazatukat, addig az állandó magyarországi lakhellyel rendelkező, de tartósan külföldön tartózkodó magyar “gazdasági menekülteknek” erre nincs módjuk, és gyakran több száz kilométert kell utazniuk voksuk leadásához – fejtette ki az ellenzéki politikus, aki szerint a megoldást a levélben történő szavazás kiterjesztése jelentené.
Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese ugyanitt úgy fogalmazott, a külföldön dolgozó magyaroknak is “érdemi beleszólási, gyakorlati szavazati lehetőséget” kellene biztosítani. A kormány feladata az lenne, hogy minél több szállal Magyarországhoz kösse a Nyugat-Európában munkát vállalókat, ezzel szemben a mostani választási rendszer elfogadhatatlan módon az állandó magyarországi lakhely megszüntetésére ösztönöz, mivel a levélben történő szavazás csak így érhető el – tette hozzá.
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján politikailag aggályosnak nevezte, hogy az ellenzék egy már kitűzött népszavazás szabályain változtatna. Az ellenzék fittyet hány minden demokratikus normára és szokásra – fogalmazott, majd hangsúlyozta, az ellenzéki javaslat elfogadásával nem lehetne lebonyolítani az októberi referendumot, mivel ennyi idő alatt nem lehetne regisztrálni a külföldön dolgozókat.
Ebből az látható, hogy az ellenzék valójában csak el akarja lehetetleníteni a szavazást – mondta a kormánypárti politikus, aki szerint ez az MSZP esetében nem újdonság, ugyanakkor a Jobbik és az LMP “felemásan” áll a kérdéshez.
Kósa Lajos szerint a szocialisták nem okoztak meglepetést, mert az “MSZP már többször kifejtette, hogy migrációpárti állásponton van”. A Jobbik azonban korábban népszavazást akart kezdeményezni, “most pedig szemmel láthatóan mindent megtesznek ennek a szabotálására” – mondta Kósa Lajos, aki szerint az LMP-nek is tisztáznivalója van, mert míg korábban feleslegesnek minősítették a népszavazást, később “Szél Bernadett mégis úgy nyilatkozott, hogy nemmel kell szavazni és el kell menni” a szavazásra.
A Fidesz frakcióvezetője megjegyezte továbbá, a választási eljárási törvény módosítását azért sem tartják időszerűnek, mert az kiállta az Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság próbáját, emellett a Velencei Bizottság ajánlásait is tartalmazza.
Kósa Lajos jelezte, a kormánypárti frakciók nem biztosítják a hétfői ülés határozatképességét, egy képviselőjük lesz jelen a tanácskozáson.
A Jobbik hétfőn jelentette be, hogy az MSZP és az LMP segítségével összegyűjtötte a rendkívüli parlamenti üléshez szükséges számú aláírást.
Az Országgyűlés idén júliusban – szintén ellenzéki kezdeményezésre – már tartott rendkívüli ülést, ami a kormánypártok távolmaradása miatt szintén határozatképtelen volt. Akkor Szabó Tímea, a PM társelnöke, független országgyűlési képviselőként javasolta a városligeti beruházást lehetővé tevő Liget-törvény megsemmisítését.

MTI

Leave a Reply 3359 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: