< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Budaházy-ítélet: közel 125 év fegyház)) суждение Budaházy: близко к 125 годам тюрьмы Автор: Томас Ландор

| Mobile | RSS

Budaházy-ítélet: közel 125 év fegyház)) суждение Budaházy: близко к 125 годам тюрьмы Автор: Томас Ландор

2016. augusztus 30. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Budaházy-ítélet: közel 125 év fegyház

szerző:Lándori Tamás
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
Budaházy György 13, tizennégy társa 5-12 év fegyházbüntetést kapott az úgynevezett Hunnia- vagy más néven Magyarok Nyilai-perben. A nyomozást még 2008-ban rendelték el, de még csak az elsőfokú, nem jogerős ítéletnél tart az ügy. A tanácsvezető bíró elismerte, hogy voltak hibák és hiányosságok a vád oldalán, de nem tartotta megalapozottnak a politikai koncepciós eljárásról szóló sejtéseket.

Cikkünk folyamatosan frissül.

„Álló ember nem maradhat!” – kiabálja a Fővárosi Törvényszék munkatársa a bíróság dísztermében Budaházy és társai elsőfokú büntetőperének kedd reggeli záró tárgyalása előtt negyed órával, miközben megpróbálja feltölteni a hallgatóság soraiban meghagyott egy-egy szabad széket. A karzatra sem mehet senki.

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője és Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, a Jobbik volt országgyűlési képviselője
Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője és Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, a Jobbik volt országgyűlési képviselője
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

„Ezt a helyet Morvai Krisztinának foglalom” – közli egy férfi. Eljött Toroczkai László és Novák Előd is. A folyosóról csak azokat engedik be, akik előzetesen regisztráltak, mivel – ahogy azt vártuk – hatalmas az érdeklődés. A vádlottak sincsenek kevesen – tizenheten várják a hamarosan kezdődő ítélethirdetést. Az ügyvédek padsora is csordultig – telt ház van.

„Budaházy! Budaházy!”

Mikor az első néhány vádlott bevonul, egyvalaki tapsolni kezd, de senki sem csatlakozik, így abbahagyja. A kezdés előtt a tévéstábok operatőrei és a híroldalak videósai a hallgatóságról készítenek vágóképeket, egy nő cserébe őket fényképezi. Budaházy „Szabadság!” felkiáltással lép be, őt kitörő taps és üdvrivalgás fogadja, majd vastaps mellett skandálják a nevét.

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

Halk moraj, köhécselés, a bíróság tanácsára várunk. A 24.hu riportere már most elfárad, leül a vádlottak padjára. Végre bevonulnak a talárosok, Kenéz Andrea tanácsvezető tájékoztatja a média képviselőit, hogy csak az I-III. rendű és a XVII. rendű vádlottak járultak hozzá az arcuk mutatásához. Ezután figyelmezteti a hallgatóságot a rend megtartására, majd felállítja a riportert a vádlottak padjáról.

Bíróság: Tizenhétből tizenöt terrorista

A bírónő kihirdeti az ítéletet: Budaházy 13 év fegyházat kap, a hallgatóság felhördül. Mindenki bűnös, tizenöten terrorcselekmény bűntettében, 5-12 év fegyházbüntetések repkednek. A hallgatóság mindnél ismét felmorajlik, különösen akkor, mikor az is kiderül, hogy a harmadrendű vádlottat, a román állampolgárságú Sz. Endrét 10 évre ki is tiltják Magyarország területéről. Összesen majdnem 125 évnyi fegyházat osztanak ki.

Két vádlott terrorcselekmény bűntettében nem bűnös, egyikük kényszerítésért, a másik lőfegyverrel visszaélésért kap felfüggesztett börtönt. A többieknél – a bűnszervezetben való elkövetésre tekintettel – a bíróság kizárja a feltételes szabadság lehetőségét, viszont az őrizetben és előzetesben töltött idő minden napját, a házi őrizetben töltött időnek pedig minden ötödik napját beszámítják a büntetés idejébe. A vádlottakat a közügyektől is eltiltják.

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

A terrorcselekmény célzatánál a hivatkozott törvényi bekezdés a) és b) pontját találták megállapíthatónak, azaz a lakosság megfélemlítésének és állami szerv kényszerítésének szándékát.

A terrorcselekmény ide vonatkozó fordulatára nincs kialakult joggyakorlat – szögezi le Kenéz a szóbeli indoklás elején. Az idő haladtával a vádbeli cselekmények más kontextusba kerülnek – folytatja a jogász, de nyomatékosítja, hogy az Európában napjainkban tapasztalható iszlamista terrorizmussal jelen ügy nem állítható párhuzamba, nem összemosható, a terrorizmusnak tudniillik többféle fajtája van.

Koncepciós per vagy csak hibák?

Hosszadalmas, elhúzódó ügy volt – ismeri el a tanácsvezető, aki kifejti: a nyomozást még 2008-ban rendelték el; a vádbeli időszak hosszú, másfél évet fog át; tizenhét gyanúsítottat vádolt meg az ügyészség; két-három hónapos időközök voltak a többnapos tárgyalási etapok között, továbbá körülbelül 60 tanút és több szakértőt hallgatott meg a bíróság.

Kenéz Andrea
Kenéz Andrea
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

Kenéz Andrea elmondja, tény, hogy baloldali politikusok lakóházait, pártok irodáit, melegbárokat és a Vörös Csepel nevű szórakozóhelyet megtámadtak, hogy Csintalan Sándort bántalmazták, hogy egy ATM automatát megrongáltak, és hogy egy autóban, melyben vádlottak ültek, labdába rejtett robbanószert talált a rendőrség – ezeket a védelem sem kérdőjelezte meg, ugyanakkor a vádlottak bűnösségét ezekkel összefüggésben tagadták. A lőfegyverrel való visszaélést az ezzel érintett vádlott beismerte.

Az indoklás feleleveníti: a védelem a perben arról beszélt, hogy koncepciós elemek voltak az eljárásban, a vádlottak pedig – olykor kevéssé burkoltan – azt valószínűsítették, hogy a nyomozó hatóság bizonyítékokat hamisított. A védők a nyomozás egy részének törvényességét is támadták, például amiatt, hogy már megtörtént a nyomozás elrendelése, mikor a titkos információgyűjtést folytatták. (A nyomozás elrendelését követően már csak titkos adatszerzést lehet elrendelni, amelyre más szabályok vonatkoznak – a szerk.) A bíróság azonban egyetértett a vádhatósággal és a nyomozati bíróval abban, hogy a hasonló anomáliák ellenére a megszerzett bizonyítékok felhasználhatóak, törvényesek.

A nyomozás nem volt hibátlan és hiánytalan, az ügyészek pedig vádszerkesztési hibát követtek el – jelenti ki a tanács feje, hozzátéve, a bizonyítékok megbízhatóságát mindettől függetlenül a bíróság vizsgálta.

Az elnök nem tagadja azt sem, hogy a titkos hangfelvételt készítő tanú, B. szerepét illetően maradtak kérdőjelek a bíróság számára is, a titokgazda hatóság pedig – élve jogával – nem oldott fel számos rejtélyt vele kapcsolatban. A bíróság azonban itt is elfogadta az ügyészség álláspontját, miszerint ezek a fekete foltok nem teszik mellőzhetővé a hangfelvételeket, melyek egyébként „magukért beszélnek”. Ahogyan az sem, hogy a hangfelvétel elkészítésére B.-nek nem volt joga, a másodrendű vádlottat pedig a felvétel készítése közben kifejezetten provokálta. (A másodrendű vádlott, S. József egyébként polgári pert nyert B. ellen a felvételek nyilvánosságra hozatala miatt.)

Az ügyész súlyosbításért fellebbezett

Az ítélet szóbeli indoklásában Kenéz Andrea olyan eljárási kifogásokra reagált hosszasan, mint például a védők jelenlétének kérdése nyomozati cselekményeknél.

Az indoklást követően az ügyész fellebbezést jelent be súlyosításért. A hallgatóság soraiban elszabadulnak az indulatok, többen felállva kiabáltak. A benti hangokra a folyosón állók is kiáltozni, skandálni kezdtek. Bent az ügyész mondanivalójának végéig csillapodtak a kedélyek, majd „Gyilkosok!” – hangzik kintről és bentről.

Morvai Krisztina beszélni kezd

Morvai Krisztina és egy másik hallgató magához ragadják a szót, a biztonságiak kérése ellenére nem hagyják el a termet.

Himnuszéneklésbe kezd a tömeg, a biztonságiak tehetetlenek.

A tárgyalóteremből végül az egész hallgatóságot eltávolították, kivéve Morvai Krisztinát, aki mentelmi jogára hivatkozik, így a rendőrök nem érnek hozzá. Többször felszólította a bíró a távozásra, Morvai erre nem hajlandó.

Egy férfi a folyosón azt kiabálja, hogy szégyen, hogy Budaházy hívei első felszólításra távoztak a tárgyalóteremből, úgyhogy ő nem marad velük tovább, hazamegy.

Időközben a sajtót visszaengedték a terembe. Budaházy György felmentésért fellebbez, védője elmondta, az indoklásból nem derült ki, hogy pontosan mit csinált védence, illetve mi cáfolja az eljárásban jelzett kétségeket.

forrás:mno.hu

суждение Budaházy: близко к 125 годам тюрьмы
Автор: Томас Ландор

Фото: Аттила Береш / Magyar немзет
Джордж Budaházy 13, его партнер четырнадцати годам лишения свободы 5-12 называли Hunnia- также известный как венгерский открытый судебный процесс. Следствие было приказано в 2008 году, но до сих пор только в первой инстанции, окончательное решение мы не так. Главный судья совет признал, что были допущены ошибки и недостатки в стороны обвинения, но не сделали этого предположения, основанные на концепции политического процесса.

Эта статья постоянно обновляется.

“Тем не менее никто не может остаться!” – Кричит сотрудник Метрополитен Трибунала актового зала суда первой инстанции и другие Budaházy büntetőperének четверть часа до начала обсуждения закрытия во вторник утром при попытке загрузить в аудитории оставили свободный стул. Никто не может перейти в галерею.
Кристину Морваи, A Джоббик MEP Тамаш Гауди-Надь и управляющий директор Национальной службы правовой защиты, то Джоббик был членом парламента
Кристину Морваи, A Джоббик MEP Тамаш Гауди-Надь и управляющий директор Национальной службы правовой защиты, то Джоббик был членом парламента
Фото: Аттила Береш / Magyar немзет

“Это место Krisztina Морваи я подводить”, – рассказывает о человеке. Ласло Новак пришел и Toroczkai предшественник. В коридоре только те признались, кто зарегистрировался заранее, так – как мы и ожидали – огромный интерес. Ответчики не мало – семнадцать ждут приговора начнется в ближайшее время. Адвокаты padsora битком – полный дом.
“Budaházy! Budaházy! “

Когда некоторые из марша первого ответчика, человек начинает хлопать, но никто не подключен, так что остановить. Перед началом tévéstábok кинематографистами и видеооператоров новостные сайты, чтобы подготовить студентов думали резак изображения женщины в обмен на их фотографирования. Budaházy “Свобода!” Восклицательный входит в ее порывы аплодисменты и возгласы принимают и аплодисменты skandálják рядом с его именем.
Фото: Аттила Береш / Magyar немзет

Слабый шорох, köhécselés, совет суда приветствуется. Репортер 24.hu уже устал, сидит на скамье подсудимых. Я, наконец, вошел в облаченного, Kenéz лидер совета Андреа информирует представителей СМИ, что только I-III. порядок и XVII. заказать подсудимых внесли свой вклад в него, чтобы показать их лица. Затем предупредить аудиторию, поддерживая порядок, репортер оснастят док.
Суд: Fifteen террорист Tizenhétből

Судья объявит приговор: Budaházy получает 13 лет в тюрьме, в удушье аудитории. Каждый виновен в совершении тяжкого преступления, пятнадцать террористических актов 5-12 лет лишения свободы, летающих вокруг. Публика mindnél felmorajlik снова, особенно, когда очевидно, что третьего порядка обвинил гражданин Румынии SZ. Кто из запрещенного в Венгрии Эндре 10 лет. В общей сложности почти 125 лет в тюрьме будут награждены.

Двое обвиняемых не виновны в совершении тяжкого преступления террористических актов, kényszerítésért один, другой получает приостановлено тюремное заключение злоупотребление огнестрельным оружием. Остальные – в преступной организации, совершающих вид – суд исключил возможность условно-досрочного освобождения, но время, проведенное под стражей и предварительного заключения каждый день, время, проведенное под домашним арестом, в то время как компенсируя каждый пятый день в течение всего срока наказания. Подсудимые были отстранены от государственных дел, а также.
Фото: Аттила Береш / Magyar немзет

Теракт célzatánál законов, упомянутых в пункте а) и б) наблюдаемого найденных, что население в запугивании и принуждении намерение государственного агентства.

Вращение террористических актов здесь не существует установленных прецедентов – становится ясно, что Kenéz начало устного объяснения. С течением времени будет отличаться в контекст vádbeli актов – продолжает юрист, но подчеркивает, что исламистский терроризм в Европе сегодня переживает настоящий случай не могут быть параллельными, не összemosható, а именно несколько видов терроризма.
Или просто показать ошибки суда?

Это был длительный, затяжной случай – признать лидера совета, который объясняет, что расследование было приказано в 2008 году; vádbeli долгое время, пройдя через полтора года; Семь подозреваемых, обвиняемых обвинения; Они были в два-три месяца с интервалом в несколько дней переговоров между ЭТАП и около 60 свидетелей и больше экспертов слушали в суде.
Андреа Kenéz
Андреа Kenéz
Фото: Аттила Береш / Magyar немзет

Kenéz Андреа говорит, факт, что левые политики жилые дома, вечеринки, офисы, гей-баров и ночной клуб Red Csepel более нападали, что порочная Александр избит на торговый автомат банкомат поврежден и автомобиль, в котором обвиняются сидящие шаровые скрытые взрывчатые вещества, найденные полицией – они не ставят под сомнение защиту, однако, подсудимые отрицали вину в связи с этим. Злоупотребление огнестрельным оружием, связанных с обвиняемым признал.

Причины для пересмотра защиту в суде говорили о концептуальные элементы были разбирательства, обвиняемые – иногда менее неявно – указывают, что следственные органы фальсифицировали доказательства. Защитники законности расследования является частью было совершено нападение, например, тот факт, что расследование было приказано, когда секретный сбор информации продолжается. (После введения следствия заказывается только секретный сбор данных, для которых разные правила – Ред.) Тем не менее, суд согласился с vádhatósággal и следственным судьей, что несмотря на подобные аномалии в доказательствах, полученных могут быть использованы, являются законными.

Следствие не было совершенным и полным, и прокуроры совершили ошибку vádszerkesztési – который является главой совета, добавив, что доказательства является надежным и независимым от суда рассмотрел.

Президент не стал отрицать, что либо оставалась роль секретного Аудиозапись свидетеля Б относительно знаков вопроса для суда, полномочия администратора является секретом – живой право – ряд нерешенных тайны о нем. Тем не менее, суд согласился с позицией обвинения в том, что эти черные пятна не делают отпадет записи, которые в противном случае “говорят сами за себя”. Как и то, что подготовка записи Б. не имел права на субстандартный обвиняемый был спровоцирован особенно во время записи. (Сообвиняемых, Джозеф С. иначе выиграл гражданский иск против B из-за записей, сделанных общественности.)
Прокурор обжаловал súlyosbításért

словесные рассуждения о суде Kenéz Андреа критические замечания процедуры ответил на длину, такие как защита и наличие следственных действий с вопросом.

После рассуждения прокурора является обращение súlyosításért. В аудитории из-под контроля эмоций, народ встал и закричал. Голоса в зале устойчива кричать, они начали кричать. Внутри сообщения Прокурор csillapodtak конечных закаляет, и “Убийцы!” – Звуки снаружи и изнутри.
Кристину Морваи начинают говорить

Кристину Морваи и другой ученик, чтобы понять само слово, вопреки воле безопасности не выходят из комнаты.

Himnuszéneklésbe получает толпу, охранники беспомощны.

В зале суда, в конце концов вся публика была удалена, Кристину Морваи, который опирается на его иммунитет, так что полиция не может прикоснуться к нему, за исключением. Многократно призвал судью уйти, Морваи отказался сделать это.

Человек кричит в коридоре, это был позор, что первое требование Budaházy приверженцы покинули зал суда, чтобы он не остался с ними дольше, он возвращается домой.

Между тем, пресса вернулась в комнату. Джордж Budaházy Изъятия апелляцию, его адвокат сказал, что это оправдание не было ясно, что именно он сделал своему клиенту, и мы опровергнуть сомнения, указанные в процедуре.

Источник: mno.hu

 

 

Leave a Reply 1731 megnézve, 1 alkalommal mai nap |