< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Mi jöhet az Iszlám Állam után?//// What next after the Islamic State?

| Mobile | RSS

Mi jöhet az Iszlám Állam után?//// What next after the Islamic State?

2016. szeptember 7. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Mi jöhet az Iszlám Állam után?

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen


Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja Magyarországot!

Sorra esnek el az Iszlám Állam szíriai és iraki erődítményei, a “kalifátus” határai is egyre beljebb tolódnak. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció már nem halogathatja sokáig az elmúlt évek legfontosabb döntését: a dzsihadisták legyőzése után mit tudnak kezdeni a régió felborult egyensúlyával és a hatalmi űrt betölteni vágyó fegyveres erőkkel?
Még több háború
Az Iszlám Állam elleni hadviselés eddig is konfliktusokkal teli, sokszor ellentmondásos koalíciókon alapuló háború volt, ám a rövidtávú érdekkapcsolatok után a nemzetközi koalíció elért ahhoz a ponthoz, amikor fel kell tenniük a kérdést: mi jön ezután?
Az elmúlt évtizedek tapasztalatai után a válasz egyértelmű: még több háború.
A terrorszervezet legyőzéséhez rengeteg olyan lázadó szervezettel kötöttek kapcsolatot a “koalíciós országok”, akik az Iszlám Állam fenyegetettsége nélkül azonnal egymás torkának esnének. Az ellenségem ellensége a barátom – féle elvet csak időszakosan alkalmazzák a milíciák, hiszen évszázados törzsi háborúk állnak a konfliktusok hátterében.
Mikor felszabadul egy terület a terroristák uralma alól, a fegyveres erők saját fennhatóságuk alá próbálják vonni a településeket, és ezután már csak idő kérdése az, hogy a konkurens csoportok országrészei egymásra tolódjanak, és háborút eredményezzenek az elfoglalt területek határain.
Lehetséges konfliktusok a térségben
A Washington Post összegyűjtötte azokat a konfliktusokat, melyek rövid időn belül erőszakba torkollhatnak. A megmaradt települések túlélői egy újabb fegyveres konfliktus után Európába indulhatnak, de a háborúk korai kirobbanásának még veszélyesebb következményei is lehetnek: megmenthetik az Iszlám Államot a megsemmisüléstől.
Adzsdábíja, 2011. április 6. Egy felkelő gépágyúval őrködik a székhelyüktől, Bengázitól délre fekvő Adzsdábíjánál. Ezen a napon a felkelők Adzsdábíjától nyugat felé nyomulnak előre, hogy visszafoglalják az onnan 80 km-re fekvő Brega olajkikötőjét Kadhafi líbiai vezető csapataitól. (MTI/EPA/Maurizio Gambarini)

(MTI/EPA/Maurizio Gambarini)
1. A szíriai kurdok (amerikai támogatással) és az arab csapatok (török támogatással)
Ez a háború már javában folyik, és az egyik legösszetettebb fegyveres konfliktus. Törökország gyűlöli a szeparatista török kurdokat, és aggódva figyeli a szíriai kisebbség amerikai támogatottságát, melynek segítségével kurd fennhatóság alá kerültek a török határmenti szíriai települések. A szíriai arab lázadók a törökökkel fogtak össze, meg akarják állítani a kurd terjeszkedést. Legfontosabb céljuk az, hogy megtisztítsák az “arab országokat” a kurdoktól. Már körülbelül egy éve nyílt titkok, hogy Törökország sok esetben az Iszlám Államot is hajlandó támogatni a kurdok visszaszorításának érdekében.
2. Törökország és a szíriai kurdok
Hasonlít az első háborúhoz, de kiterjedtebb, és a tétje is óriási. A törökök elvileg “megállították” az Iszlám Államot, és elűzték őket a szíriai határról. Ezzel lépéssel azonban a kurdisztáni törekvéseket is megakadályozták. A szíriai kurdok nem csatlakozhatnak a török kurdokhoz, akik elkülönülve, meggyengülve, kiszolgáltatott helyzetben élnek Törökországban.
Mikor a kurdok bejelentették, hogy államot alapítanak, Törökország megsemmisítő választ küldött: akkor ők falat építenek a szíriai-török határra. Ez a konfliktus egy lehetséges jövőbeli országról szól, így egy sokkal véresebb konfliktus is kialakulhat.
3. A szíriai kurdok és a szíriai kormány
Aszad kormánya sem nézi jó szemmel a szíriai kudok ambíciózus terveit. A két fél között kényszerszövetség jött létre, a kurdok még fegyvereket is kaptak Aszad elnöktől. De egy kormány sem tűri némán egy kisebbség autonómiai törekvéseit, így egy idő után egymás ellen fordultak és felbontották az átmeneti szövetségüket. Jelenleg tűzszünetet fogadtak el, de a két fél céljai ellentétesek, így csak egy újabb közös ellenség varázsolhat belőlük újból átmeneti szövetségeseket.
4. Az Egyesült Államok és Szíria
Ez a háború már 5 éve kitörhetett volna, Barack Obama ekkor szólította fel a szíriaiakat és a nemzetközi közösséget Aszad elnök megbuktatására. A két ország közötti passzív agresszív magatartás és kölcsönös megvetés miatt viszont az is egyértelművé vált, hogy mindkét fél kétségbeesetten konfliktuskerülő. A háborúra nincs sok esély, ám az Iszlám Állam elleni hadviselésben az Amerika által támogatott fegyveres csoportok könnyen Aszad hadseregével szemben tallhatják magukat, és elfajulhat a passzív nemzetközi konflikus. Rakkánál, a dzsihadisták szíriai fellegváránál júniusban már történt egy hasonló eset: ekkor szembenálló fegyvereseket támogatott a két kormány, júliusban pedig amerikai vadászrepülők védték a kurd erőket a szíriai harci repülőktől.
5. Törökország és Szíria
A konfliktus jelenleg nem tűnik olyan fontosnak a két közös ellenség, az Iszlám Állam és a kurdok miatt. Törökország időközben baráti lépéseket tett Irán és Oroszország (Aszad szövetségesei) irányába, akik – úgy tűnik – zöld utat adtak Erdogannak a szíriai beavatkozáshoz. Ha a török beavatkozás sikerrel jár és elfoglalják az Iszlám Állam szíriai-török határhoz közeli területeit, Aleppónál köthetnek ki, ahol farkasszemet nézhetnek a szíriai hadsereggel.
6. Az iraki kurdok és az iraki kormány
Szíriától keletre, Irak határánál is az összeomlás szélén áll az Iszlám Állam, de a helyzet sokkal stabilabbnak tűnik a szíriaihoz viszonyítva. De ez még nem jelenti azt, hogy egyszerűbb vagy biztonságosabb lenne. A szíriai kurdokhoz hasonlóan az iraki kisebbség is a kormány ellenében próbálja véghezvinni autonómiai törekvéseit. Az amerikai támogatottságot élvező iraki kormány azt állítja, hogy az Iszlám Állam kiűzése után visszafoglalják az összes elvesztett területet – viszont számos település már kurd fennhatóság alá tartozik, akik kijelentették, hogy életük árán is megvédik a megszerzett területeket.
Ez a konfliktus már az Iszlám Állam megjelenése előtt is fennállt, de a terrorszervezet megsemmisítése után egy sokkal véresebb folytatás következhet.
7. Az iraki kurdok és a síita milíciák
Hasonló okokból fakadó háborúról beszélhetünk, mint az iraki belső viszályoknál a 6. pontban, itt a konfliktus lassan, de biztosan érlelődik. Az iráni támogatottságú síita milíciák vezető szerepet töltenek be az Iszlám Állam elleni hadviselésben, Bagdadtól északra tolják vissza a dzsihadistákat. Kurd területeken az amerikai segítséget kapó kurd peshmerga karcosokkal is csatáztak már.
De mivel a kurdok sem Szíriában, sem Irakban nem alkotnak egy egységes erőt, felmerülhet a legbonyolultabb konfliktus veszélye is:
8. Kurdok kurdok ellen
A lehetséges konfliktusok közül ez a legbonyolultabb, de szerencsére nincs sok esély a kialakulására. A kurd csoportok rengeteg dologban különböznek egymástól, de a Kurdisztán szó kiejtése szinte minden vitát lecsendesít köreikben. Irakban 1990 óta két frakcióra bomlott a közösség, egyik részük gyűlöli az észak-szíriai kurdokat, de a másik frakció szövetségre lépett a megosztott szíriai kurd közösséggel.
9. Szunnita arabok és a síiták/kurdok
Az Iszlám Állam legyőzésének érdekében a túlnyomó részt szunnita falvak és városok egymás után kerülnek kurd vagy síita fegyveresek fennhatósága alá. Vannak ahol szövetségre lépnek az elnyomókkal, sok településen viszont alig várják, hogy a betolakódok távozzanak lakhelyükről.
A siíták és kurdok gyakran kegyetlenül bánnak a falvak lakóival, elüldözik őket házaikból, a férfiakat pedig börtönbe zárják. Megbékélés hiányában vagy a szunniták politikai megsegítése nélkül ez a konfliktus is elfajulhat, és szunnita felkelés lehet a vége.
10. Az utópia: mindenki a megmaradt Iszlám Állam ellen
Az Iszlám Állam még mindig jókora területet irányít Szíriában és Irakban is. Moszul és Rakka, a két fellegvár “hivatalos” elvesztése még mindig nem történt meg, és ha továbbra is egymással küzdenek a fegyveres csoportok, sosem fogják legyőzni a terroristákat, a harcok a végtelenségig elhúzódhatnak.
Az Iszlám Állam mellett ugyanakkora figyelmet kellene szentelni a fegyveres csoportok közötti konfliktusok elfajulásának, hiszen a régiónak szüksége lenne egy hosszútávú tervre és némi stabilitásra. A milíciák fegyveres törekvései nem párosulnak politikai megoldásokkal, így hosszútávon értelmetlenek. Ugyanez a kaotikus helyzet szülte az Iszlám Államot, de a dzsihadisták bukását könnyen egy újabb háború kitörése követ

forrás:híradó.hu

What next after the Islamic State?

[Caption id = “attachment_76574” align = “alignleft” width = “150”] www.fecsego.eu 1OO countries, on every continent www.fecsego.eu 1OO countries in all continents [/ caption]
May God bless and protect the www.fecsego.eu international news portal Hungary!

Line are the Islamic State of Iraq and Syrian fortifications, the “Caliphate” boundaries are shifted even farther. The US-led international coalition no longer be put off for a long time the most important decisions in recent years after defeating the jihadists do what they can upset the balance of power and space to load or armed forces in the region?
More War
warfare against the Islamic state is full of conflicts, war has often been based on coalitions controversial, but after short-term interest in relations with the international coalition reached the point when you need to ask the question: what comes next?
After the experience of recent decades, the answer is clear: more war.
The terrorist organization overcome a lot of contact with the rebel organization signed a “coalition of countries” who instantly fall for each other’s throats without the threat of the Islamic State. The enemy of my enemy is my friend – kind principle only intermittently applied to the militias, as centuries-old tribal wars are conflicts in the background.
When an area is freed from the rule of the terrorists, the armed forces are trying under their jurisdiction involved in the settlements, and then only a matter of time that the competing groups in the country are part tolódjanak each other and result in war borders of the occupied territories.
Possible conflicts in the region
The Washington Post has collected the conflicts that erupt into violence within a short period of time. The remaining survivors of the settlements will be another armed conflict in Europe can start, but even more dangerous consequences of an early outbreak of war would be a destruction of the State of Islam can save.
Adzsdábíja, 6 April 2011, a rebel cannon stands guard in their residence, Bengázitól south Adzsdábíjánál. On this day, the rebels are pressing forward toward the west Adzsdábíjától to recapture the 80 km away from Brega olajkikötőjét troops of Libyan leader Gaddafi. (MTI / EPA / Maurizio Gambarini)

(MTI / EPA / Maurizio Gambarini)
1. The Syrian Kurds (US support) and Arab teams (Turkish support)
This war is already in full swing, and one of the most complex armed conflict. Turkish separatist Kurds in Turkey hates and concerned by the Syrian minority in American support, which allows came under Kurdish rule in the Turkish Syrian border settlements. The Syrian Arab rebels joined forces with the Turks, they want to stop the Kurdish expansion. Our most important goal is to cleanse the “Arab countries” to kurdoktól. Secrets has been opened about a year ago that Turkey is in many cases the Islamic State is willing to support the suppression of the Kurds.
2. Turkey and the Kurds in Syria
Compare the first war, but more extensive, and the stakes can be enormous. The Turks in principle “stopped” the Islamic State, and expelled them from the Syrian border. However, this step also prevented the Kurdistan efforts. The Syrian Kurds are not allowed to join the Turkish Kurds, who are separated, weakened, vulnerable live in Turkey.
When the Kurds announced that founding a state, Turkey has sent a devastating answer: They can build a wall across the Syrian-Turkish border. This conflict is a potential future country, making it a much bloodier conflict can occur.
3. The Syrian Kurds and the Syrian government
Assad’s government does not look kindly on the Syrian Kudo’s ambitious plans. forced the alliance between the two parties, the Kurds have also received weapons from President Assad. But a government can tolerate a silent minority autonomy aspirations, so after a while turned on each other and their alliance has been canceled in the interim. Currently, a ceasefire has been adopted, but the goals of the two parties in conflict, so just another common enemy again you can turn them temporary allies.
4. The United States and Syria
This war could break out would have been five years ago, Barack Obama then called on the international community szíriaiakat and President Assad’s overthrow. Because of passive-aggressive behavior and mutual contempt between the two countries, however, it became clear that both sides are desperate to be conflict. The war there is not much chance, but the warfare against the Islamic State armed groups supported by the American tall can easily themselves from Assad’s army and degenerate passive international konflikus. Rakkánál, the Syrian jihadist fellegváránál June, a similar incident had happened: on opposing armed elements supported by the two governments in July, the US defended the Kurdish fighters of the Syrian forces from combat aircraft.
5. Turkey and Syria
The conflict does not seem so important because of two common enemy, the Islamic State and the Kurds. Turkey meanwhile friendly steps towards Iran and Russia (Assad’s allies), who – it seems – Erdogannak gave the green light to intervene in Syria. If the intervention is successful and the Turkish occupied areas close to the Islamic State Syrian-Turkish border, Aleppónál conclude, where the Syrian army faced watch.
6. The Iraqi government and the Iraqi Kurds
Syria east of Iraq’s border is the brink of collapse in the Islamic State, but the situation appears to be much more stable compared to the Syrians. But that does not mean that it would be easier or safer. Like the Syrian Kurds in Iraq’s minority government against trying to accomplish autonomy aspirations. The US support for the Iraqi government enjoying claims that after the expulsion of the Islamic State of recapture all the lost territory – but many municipalities have been under Kurdish authority over who belongs stated that the cost of their lives protecting the acquired areas.
This conflict already existed before the emergence of the Islamic State, but after the destruction of the terrorist organization in a much bloodier sequel may follow.
7. The Iraqi Kurds and Shiite militias
For similar reasons, stemming from the war talk as internal strife in Iraq than in section 6, in the conflict slowly but surely matured. The Iranian-supported Shiite militias play a leading role in warfare against the Islamic State, north of Baghdad pushed back to the jihadists. Kurdish Kurdish peshmerga areas receiving US assistance karcosokkal also been battling.
But since neither the Kurds in Syria nor in Iraq can not form a unified force may arise a risk of conflict is complicated:
8. Kurds against Kurds
Out of this potential conflict is the most complicated, but fortunately there is not much chance of development. The Kurdish groups differ in many aspects, but the word Kurdistan pronunciation in almost every debate pacify circles. Since 1990, Iraq was divided into two fractions of the community, one of them hates Kurds in northern Syria, but the other faction of the divided alliance with the Syrian Kurdish community.
9 Sunni Arabs and Shia / Kurdish
In order to overcome the Sunni Islamic State of villages and towns come under Kurdish or Shiite militants in the authority after another in the overwhelmingly. There where alliance with the oppressors, but many settlements are eager to leave the place of residence invaders.
The Shiites and Kurds are often cruelly treated the inhabitants of villages, expelled them from their homes, men are imprisoned. Reconciliation absence of or without Sunni political assisting this conflict can degenerate, and the Sunni insurgency to an end.
10. Utopia: all against the remaining Islamic State
The Islamic State still controls large areas in Syria and Iraq. Mosul and Rakka, “official” loss of two Citadel still has not happened, and if we continue to struggle with the armed groups to each other, they will never defeat the terrorists, fighting to be prolonged indefinitely.
In addition to the Islamic State as much attention should be paid to the conflicts between armed groups degeneration, because the region would need a long-term plan and some stability. The armed militias coupled with political aspirations are not solutions, so in the long term meaningless. The same chaotic situation gave birth to the Islamic State, but the jihadists easy to fall following a recent outbreak of war

Source: Hirado.hu

Leave a Reply 92 megnézve, 1 alkalommal mai nap |