< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: OVF Figyelem, több helyen árhullámokra lehet számítani

| Mobile | RSS

OVF Figyelem, több helyen árhullámokra lehet számítani

2016. október 22. | hozzászólás | Életképek/bulvár

OVF
Figyelem, több helyen árhullámokra lehet számítani

fecsegő szimbolum

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó!

Csütörtökön hidegfront érte el az ország térségét, többfelé nagy mennyiségű csapadékot regisztráltak.

Több vízfolyáson is árhullámok kialakulására lehet számítani a szombat reggelig lehulló eső miatt – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.

Közleményükben felidézték, hogy csütörtökön hidegfront érte el az ország térségét, többfelé volt eső, záporeső. A délnyugat-északkelet irányban haladó csapadékzónák a Sajó szlovákiai és a Hernád legfelső vízgyűjtőjét is érintették, de az igazán nagy mennyiségű csapadékot Szlovákia nyugati felében, a Duna mellékvizeinek vízgyűjtőin regisztrálták.

A Sajó vízgyűjtőjén az alacsonyabban fekvő térségekben 2-5 milliméternyi, magasabban 5-18 milliméternyi eső hullott, míg a Hernádén csak kis területen volt számottevő csapadék.

Pénteken újabb csapadékzóna érte el a térséget – tette hozzá az OVF, de megjegyezte: a korábbi várakozásokkal ellentétben egyelőre ez is a Felvidék nyugati térségében okoz – egyelőre nem túl intenzív – csapadékot.

Szombat reggelre az elsőfokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt kevéssel meghaladó vízállások alakulhatnak ki a Sajó hazai felső szakaszán és a Tarnán, Tarnaméra térségében, majd szombat estétől a Taktán, Taktaföldvárnál. Továbbá 0,5-1,5 méteres vízszintemelkedés lehetséges a Bódván és néhány csereháti, valamint a Zempléni-hegység környezetében eredő patakon, de igazán jelentős árhullámok kialakulása nem valószínű – írták.

Emellett a telített talajok miatt a síkvidéki területeken helyenként rövid ideig tartó belvízi elöntésekre is számítani lehet – olvasható az OVF közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a sok eső miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezekben a megyékben 24 óra alatt több mint 20 milliméternyi eső hullhat.

Az előrejelzés szerint szombat reggeltől már csak keleten, északkeleten várható eső, zápor, majd kora délutánra ott is megszűnik a csapadék.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 96 megnézve, 1 alkalommal mai nap |