< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Orbán Viktor: 9 százalékra csökken a vállalati nyereségadó

| Mobile | RSS

Orbán Viktor: 9 százalékra csökken a vállalati nyereségadó

2016. november 17. | hozzászólás | Közélet

Orbán Viktor: 9 százalékra csökken a vállalati nyereségadó

Kilenc százalékra csökken 2017-ben a vállalati nyereségadó – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő arról is beszélt, hogy 2018-ban öt százalékra csökkenhet az internet áfája.

Ennek a régiónak a sikere azzal magyarázható, hogy a visegrádi négyek örömmel tanulnak egymástól – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Regional Digital Summit budapesti konferenciáján. Azt mondta: mi örömmel tanuljuk a lengyelektől azt a családpolitikát, amit mostanában vezettek be, örömmel tanuljuk a csehektől, hogyan lehet az adóéket alacsonyan tartani, míg a szlovákoktól pedig az alacsony adókulcsokat. Ésszel kell élni a digitalizációval, mivel vannak veszélyei is.

Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Regionális Digitális Konferencián.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő szerint csökken Európa versenyképessége, és eddig nem sikerült megtalálni azt az ellenszert, amivel ezt meg lehetne állítani. A versenyképesség azt jelenti, hogy szükségünk van versenyképes iparágakra, vállalatokra és munkásokra. 2017-ben a vállalati nyereségadó egy számjegyű lesz, és arányos, így 9 százalékos nyereségadó lesz – jelentette be Orbán. Elmondta, a minimálbér emeléssel kapcsolatban azt kérte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy “menjen el a falig”, amit még a vállalkozók képesek elviselni, olyan magasra próbálja felvinni a magyar minimálbért.

Az amerikai példa

A kormányfő szerint az elmúlt két évtizedben a közép-európai országok felismerték, ha egy irányba megyünk, akkor sikeresek leszünk. Az amerikai elnökválasztás is bizonyítja, hogy a digitalizáció és globalizáció összetartozik, és a mindevvel szembeni aggodalom is. Ha a digitális forradalom hasznai csak egyes régiókra korlátozódnak, akkor komoly társadalmi ellenállás fejlődik ki – mondta Orbán. Szerinte a digitális forradalom rozsdaövezeteket is teremt, nemcsak Szílicium-völgyeket.

Tovább csökkenhet az internet áfája

Rá is kell segítenünk a digitalizációra, így a gazdaság többi ágazatot is meg kell nyitni ez előtt a folyamat előtt. A fő kérdés, hogy miként élünk a digitalizció jelentőségével – mondta a miniszterelnök. Senkinek sem szabad kiszorulnia a digitalizcióból, így senki sem maradhat az út szélén – mondta Orbán. 2017. január elsejétől a tervek szerint 18, majd 2018-ban 5 százalékra csökkenhet az internet áfája  – jelentette be a miniszterelnök, aki szerint viszont a bizottság ezt ellenzi.

Van esély, hogy legalább annyi állás jöjjön létre a digitalizációval, mint amennyi megszűnik – mondta a kormányfő. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, ahhoz nagyon komoly összefogásra van szükség – tette hozzá. A digitalizációnak mint az EU szempontjából meghatározó kihívásnak eséllyé kell válnia. Ennek az útnak egyik állomása lesz, hogy Magyarország lesz 2017. júliusától a V4-ek elnöke, és kezdeményezésekkel él majd a digitalizáció terén.

Varga: Átrendeződhet a munkaerőpiac

Régiónk már most is Európa növekedési centrumának számít – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Egy olyan technikai korszakváltást élünk, amiben az internet és a digitalizáció alapvetően változtatja meg a termelési feltételeket. Európának válaszokat kell találnia ezekre a folyamatokra – mondta. Varga szerint fel kell készülni arra, hogy a digitalizáció révén a átrendeződhet a munkaerőpiac

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a konferencián

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A mostani technológiai átalakulás a magas hozzáadott értékű árukat termelő szektorokat támogatja. A kormány kidolgozta az újraiparosítás programját, így a magasan képzett munkavállalók révén sikerülhet a felzárkózásunk a gazdag európai országokhoz – mondta Varga. Az elektronikus és az önvezető járművek elterjedése sokat segíthet a további kutatás-fejlesztési tevékenységek felfuttatásához – tette hozzá.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 135 megnézve, 1 alkalommal mai nap |