< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Egyre nagyobb a zavar az EU-biztos magyar útja körül

| Mobile | RSS

Egyre nagyobb a zavar az EU-biztos magyar útja körül

2016. november 18. | hozzászólás | Fecsegő hírek

2016-oktober-bekescsaba-kolbaszfesztival-038

272764Egyre nagyobb a zavar az EU-biztos magyar útja körül


www.fecsego.eu nemzetköi hírportál

Lázár János szerint bosszú áll a vádak mögött az uniós biztos magánrepülős budapesti látogatásáról. Közben az unió szóvivője arról beszélt, hogy az oroszbarát lobbista, Klaus Mangold nem foglalkozik a digitális gazdasággal, pedig a hivatalos verzió szerint épp erről ad tanácsokat ad a magyar kormánynak.

Miközben Günther Oettinger uniós biztos csütörtökön Budapestre érkezett egy digitális piacról szóló konferenciára, a nemzetközi sajtó a rendezvénysorozat első, májusi találkozójától hangos. Oettinger, az Európai Bizottság német tagja egy oroszbarát üzletember magángépén érkezett tavasszal Budapestre. Az oldal arra utalt, hogy a két német közösen egyengethette a paksi bővítés útját.
Günther Oettinger, az Európai Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosa a budapesti Regionális Digitális Konferencián 2016. november 17-én.
Günther Oettinger, az Európai Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosa a budapesti Regionális Digitális Konferencián 2016. november 17-én.
Fotó: Koszticsák Szilárd
Lázár politikai Maradonaként manőverezett
Az EP-ben gyűlnek a kérdések
Több európai parlamenti képviselőcsoport kritizálta Günther Oettingert az útja miatt. A legjobban Jávor Benedek zöldjei háborodtak fel. Társelnökük, Rebecca Harms aggasztó etikai vétséget lát az ügyben. A szocialista Gianni Pittella azt ígérte, keményen ki fogják kérdezni a biztost, és a liberális Sophie in’t Veld szerint is tisztázni kell vele a részleteket. A konzervatív euroszkeptikusok kivárnak. Oettinger és Orbán politikai családjának, az Európai Néppártnak a frakcióvezetője viszont teljesen megbízik a biztosban.

Magyar pénzen, oroszbarát üzletember magángépén repült egy EU-biztos?
Günther Oettinger azt mondja, a magyar kormány ajánlotta ezt fel a májusi budapesti útjához.
Tovább
„Erős túlzás”, hogy komoly balhé lenne, mondta az egészről a heti kormányinfón Lázár János. Mégis, az EU-val foglalkozó oldalak, a Financial Times és a BBC is ír róla, az Európai Parlamentben már élezik a késeket a biztos következő meghallgatására, miközben ő szerdán Twitter-sortűzzel volt kénytelen magyarázkodni a mémesedő ügy miatt.

Rögtön a kormányinfó elején elmagyarázták, hogy miért éppen az ügyet kirobbantó 444 újságírói nem jöhettek be a sajtótájékoztatóra. Kovács Zoltán kormányszóvivő leszögezte, hogy csak azért, mert korábban megsértették a házszabályt – nem a kevéske kijelölt területen forgattak –, ezért a ház az egész szerkesztőséget kitiltotta. Lázár János felajánlotta, hogy külön az ő kérdéseikre is válaszol odakint.
Lázár János közlékenységét árnyalja, hogy Szél Bernadett LMP-s képviselő korábban kétszer is hiába próbált a Miniszterelnökség vezetőjéből kipréselni a parlamentben érdemi információkat az ügyről.
Mondjon le!
A miniszter a kérdések elé menve lekészítette magának a labdát, és izomból megbikázta a botrányt kirobbantó Jávor Benedek európai parlamenti képviselőt. Ő az, aki többször „feljelentette” a paksi bővítést Brüsszelben. Összesen öt kötelezettségszegési eljárás indult a projekt ellen, közülük Günther Oettinger látogatásának napján szüntették meg azt, amelyik megvizsgálta, hogy jogos volt-e közbeszerzési pályázat nélkül az orosz cégnek ítélni a paksi bővítést. Hosszú tárgyalások után az Európai Bizottság végül is nem vitatja a magyar kormány jogát, hogy az oroszokkal szerződött. Lázár János arra számít, hogy az egyetlen, még a paksi bővítést akadályozó vizsgálatot is hamarosan lezárják, így 2017–2018-ban elkezdhetik az építkezést.
Akik azt állították, hogy a paksi pályázat szabályokat sért, például Jávor Benedek, teljes vereséget szenvedtek, és az európai parlamenti képviselőnek érdemes lenne megfontolnia a politikai pályája befejezését. „A tehetség nem elég, tisztesség és becsület is kell a politikához” – szállt bele páros lábbal.
Így már minden, az ügyet firtató kérdést azzal igyekezett szerelni, hogy Jávor Benedek „pitiáner bosszút próbál állni” azon a biztoson, aki a „feljelentéseinek” csak egy részét fogadta el. Günther Oettinger 2010 és 2014 között még az energiaügyért felelt az Európai Bizottságban, a kötelezettségszegési eljárások jórészt ebben az időszakban indultak.
Kormánytanácsadó gépén röptették be Oettingert
Lázár János köszönetet mondott Klaus Mangold német üzletembernek, hogy a digitális témájú programsorozat ötletgazdája és szervezője volt. Mellékesen megjegyezte, hogy Mangold a kormány szerződéses tanácsadója – kérdésekre válaszolva kiderült, hogy már öt-hét éve.
Részleteket viszont képtelenség volt megtudni. Nem válaszolt érdemben arra, hogy a tanácsadó a digitális témán kívül milyen ügyekben vagy mennyi pénzért dolgozik, sőt, utóbbi adatra azt mondta: „nem megismerhető”.
Klaus Mangold a nemzetközi üzleti közösség tagja, akinek „a legitimitásához nem férhet kétség” – holott a neve több romániai botrányban is felmerült. A miniszter azzal védekezett, hogy eddig semmilyen bizonyíték vagy eljárás nem bizonyított be törvénytelenséget.
Akadnak furcsaságok
Ha lett volna kormánygép, azt küldik májusban Günther Oettingerért, de a közös úttal költséghatékonyan meg tudták oldani az utazást, hiszen mindketten ugyanarra a rendezvényre érkeztek. A szerződéses fizetésén felül nem adtak külön pénzt Klaus Mangoldnak a biztos beröptetéséért. Az utat a kormány álláspontja szerint nem lehet ajándékként kezelni, vagyis nem ütközik az uniós lobbiszabályokkal.

Günther Oettinger
Fotó: Patrick Seeger
Ezt az Európai Bizottság szóvivője is ugyanúgy látta. Margaritisz Szkínász szerint semmilyen szabályt nem sért, hogy az uniós biztos Klaus Mangolddal repült két órán át, holott minden, tág értelemben vett lobbistával szervezett találkozót jeleznie kellene. Sőt, Klaus Mangold még csak nem is regisztrált az EU átláthatósági jegyzékbe, ami még egyszerű egyetemeknek is kötelező, ha uniós biztossal akarnak találkozni. (Ehhez képest a német üzletember Oettinger „mini-davosi” találkozóin is ott szokott lenni, ahonnan semmilyen megbeszélést sem jelentenek le az Európai Bizottság felé.)
Civilek szerint röhejes a Bizottság magyarázata
Röhejes az Európai Bizottság értelmezése, nyilatkozta az EUobservernek Vicky Cann, a Corporate Europe Observatory kutatója. Gyakorlatilag ugyanezt állította Daniel Freund a Transparency Internationaltől, mert a szabályok alapján elvileg minden találkozót jelenteni kellene, nem csak a biztos szakterületébe vágókat.
Margaritisz Szkínász szerint ez nem gond, mert
Klaus Mangoldnak nincs kapcsolata az uniós biztos szakterületével, a digitális gazdasággal.
Csakhogy pont erről szervezett konferenciasorozatot, és Lázár János szerint jelenleg erről ad tanácsokat a kormánynak.
A két sajtótájékoztatót azért is nehéz közös nevezőre hozni, mert Lázár János szerint hetekkel a májusi rendezvény előtt hívták meg az uniós biztost, bár ebben nem volt biztos, Margaritisz Szkínász viszont arról beszélt, hogy „váratlanul, nem tervezetten” kapták az invitálást.
Lázár János és Klaus Oettinger is cáfolta, hogy a májusi találkozón Orbán Viktorral szó lett volna a paksi bővítésről.

forrás:index.hu

Leave a Reply 139 megnézve, 1 alkalommal mai nap |