< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Meghátrál a kormány, csak jöjjenek az EU-s pénzek

| Mobile | RSS

Meghátrál a kormány, csak jöjjenek az EU-s pénzek

2016. november 19. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Meghátrál a kormány, csak jöjjenek az EU-s pénzek

Három ponton is módosít az Orbán-kormány a magyarországi EU-támogatási rendszeren, így nagy valószínűséggel elkerülhető, hogy Brüsszel felfüggessze az EU-s pénzek kifizetését – írja a Portfolio.

Módosítja a kormány az állami pályázatértékelői rendszer egyik alappillérét és összességében gyengül a Miniszterelnökség befolyása a pályázati döntéshozatalra. A változtatások a brüsszeli kritikákra adott konkrét lépések. Több területen is jelentős problémákat lát ugyanis az Európai Bizottság a hazai EU-támogatási rendszerben, és ha egy végső jelentés is ezeket állapítja meg, akkor Brüsszel az összes uniós támogatás kifizetését automatikusan felfüggeszti Magyarország felé – írja a Portfolio.

abwA magyar hatóságok a hónapok óta zajló komoly vitákra tekintettel nem merték kiküldeni az itthon keletkezett támogatási számlákat brüsszeli kifizetésre, ezért elkerülhető volt a felfüggesztés megindítása. Emiatt azonban lefogyott a pénz az itthoni támogatás-kifizetési számlákról és egy minapi kormánydöntéssel 800 milliárddal felfelé ki kellett nyitni az uniós programokkal kapcsolatos költségvetési fejezet felső korlátját.

A rendelettel a 2014-2020-as ciklus forráselosztásának szabályai három ponton változnak.

A területi Irányító Hatósági (IH) vezetői maguk dönthetnek a nyertes projektek végső listájáról, nem kell egyeztetniük a Miniszterelnökséggel, bár az előzetes szakmai ellenjegyzést továbbra is az uniós forrásokat koordináló vezetőtől kell beszerezniük.

Az egyes projektek projektértékelőit ezentúl szintén az IH-vezetők jelölik ki, nem a Miniszterelnökség. Ráadásul már ők határozzák meg azt is, hogy egy projektet hány embernek kell értékelnie.

A kormánynak ezentúl írásban kell megindokolnia, ha valamelyik állami intézményt ki akarja zárni egy pályázatból. Ráadásul a kiemelt projekteket is értékelnie kell az IH-vezetők által kijelölt legalább két főnek. Erre azért volt szükség, mert a kormány eddig viszonylag sok projektnél előre eldöntötte, hogy mely állami intézmények lehetnek a nyertesek. Ezt előre nem is kellett írásban indokolni, és a pályázatot sem kellett értékelni – írja a Portfolio.

Leave a Reply 123 megnézve, 1 alkalommal mai nap |