< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Eredeti pompájában állítja helyre a Budavári Palota Szent István-termét

| Mobile | RSS

Eredeti pompájában állítja helyre a Budavári Palota Szent István-termét

2016. november 26. | hozzászólás | Közélet

Műemlékvédelem
Eredeti pompájában állítják helyre a Budavári Palota Szent István-termét

fecsegő szimbolum

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó

Eredeti pompájában állítja helyre a Budavári Palota Szent István-termét a Rovitex Hungária Kft., amely hamarosan megkezdi az épület egykor legreprezentatívabb, ám a II. világháborúban szinte teljesen elpusztult helyiségének textilrekonstrukciós munkálatait.

A Szent István-terem enteriőrjét a Nemzeti Hauszmann Terv részeként a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. által kiírt nyílt közbeszerzés eredményeként újítja fel a pécsi székhelyű lakástextil gyártó- és forgalmazó cégcsoport, amely 362 millió forintos ajánlatot tett a feladatra – olvasható az MTI-hez eljutatott közleményükben.

A Szent István-terem a Hauszmann Alajos-féle palotaegyüttesben a palotát és a Rudolf trónörökös részére tervezett épületet összekötő nyaktagban helyezkedett el. A 83 négyzetméteres helyiség ablakai délre, a Tabánra és a Gellért-hegyre néztek. Anyaghasználatában és stílusában is elütött az együttes alapvetően barokk és neobarokk enteriőrjétől, uralkodó stíluseleme a szecessziós ornamentika volt. A kialakításában közreműködő magyar mesterek – Zsolnay Miklós, Thék Endre, Haas Fülöp és fia, Gelb M. – díjat is kaptak munkájukért az 1900-as párizsi világkiállításon.

A helyiség a II. világháborúban teljesen elpusztult, a terem fából készült falburkolata és mennyezetkiképzése megsemmisült. Az 1950-es évektől a terem helyén más alaprajzi beosztással kutatószoba, metszettár, dolgozószoba és tároló helyiség létesült a múzeum számára, valamint a délre néző homlokzatot is átépítették.

A belső rekonstrukciót segíti, hogy maradt fenn a falat burkoló textilből, valamint a Franciaországban szövetett függöny mintadarabjaiból is. A fent említett anyagoknak, és az eredeti Zsolnay-elemeknek is óriási jelentőségük van, hiszen hiába lennének meg az eredeti tervek, számos jó minőségű fotóval egyetemben, a pontos színeket nem lehetne reprodukálni.

A Rovitex Hungária Kft.-nek összesen 150 folyóméter, 130 centiméter szövetszélességű, háromrétegű, lanszírozott és brosírozott, arany és selyemszálakkal szőtt falkárpitot; két darab, egyenként három-három részből álló függönykompozíciót; továbbá nyolc darab karosszék és hat darab taburet (ülőke) bársony alapú, arany és selyemszálakkal hímzett huzatait kell legyártania és elhelyeznie.

A munka részeként november 28-án a budai Várban, 29-én az Iparművészeti Múzeumban kezdik meg az eredeti textilek vizsgálatát. A különleges technológiai eljárásokat – teljes szálmélységig végzett analízist és speciális textilszkennert – alkalmazva meghatározható az eredeti szín, anyagösszetétel és szövéstechnika is.

A Rovitex Hungária Kft. egy német alvállalkozóval együtt vállalta a megbízást, amely közreműködött többek között a bécsi Schönbrunn, valamint a potsdami Sansoucci kastély felújításában is – áll a közleményben.

forrás:ma hu

Leave a Reply 132 megnézve, 2 alkalommal mai nap |