< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Orbán: a nép akarata dönthet az államfőről)))) Orbán: das Volk des Staates wird Zahlen entscheiden

| Mobile | RSS

Orbán: a nép akarata dönthet az államfőről)))) Orbán: das Volk des Staates wird Zahlen entscheiden

2016. december 17. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Orbán: a nép akarata dönthet az államfőről

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál

Belpolitika Brüsszelben FOTÓ: MTI/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/SZECSŐDI BALÁZS

Nincs senki, aki a köztársasági elnököt kijelölhetné, őt a nép akarata fogja a megbízással ellátni – közölte a hatályos alaptörvényre hivatkozva, s a jövő évi államfőjelölést megelőző, a parlamenti pártok közötti egyeztetést ígérve Orbán Viktor. A miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozóján valóban napirendre került ügyek szinte nem is szerepeltek, ugyanakkor nem volt hiány Orbán kampánytémáiból, valamint újságírók megalázásából sem.
hirdetés

Izgalmas kérdés, de semmi jelentősége nincs – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcstalálkozót követő brüsszeli sajtótájékoztatóján az ATV kérdésére, hogy Áder Jánost vagy Balog Zoltánt kedveli-e jobban. A miniszterelnök elmondása szerint “Magyarország még nem tart ott, hogy valakinek a kedveltségi mutatója döntse el, lehet-e köztársasági elnök”. Hogy mindezt a kormányfő azzal egészítette ki: “nagyon sok más embert is kedvelek, mégsem lesz belőlük köztársasági elnök vagy elnökjelölt. Ha másért nem, hát a helyek korlátozott száma miatt”. A humorosnak szánt magyar valóságot azzal kívánta elfedni a miniszterelnök, hogy “a helyzet úgy fest, van itt egy döntési folyamat, ebben nekem van szerepem, de ezt nem személyes természetű dolognak tartom, hanem kötelezettségnek, mert egy demokráciát valamilyen rendszerben működtetni kell”. A folyamat, amely szerinte a hatályos alaptörvény szabályai szerint zajlik majd, azzal kezdődik, hogy még decemberben a Fidesz elnökségi ülésen meghallgatja majd a javaslatokat, ezeket később megvitatják a Fidesz-frakcióval, valamint más, parlamenti képviselőcsoporttal rendelkező pártokkal, s végül “e vitát követően” nevezi majd meg a jelöltet.

Sőt, Orbán ezúttal azzal állt elő, “nincs senki, aki a köztársasági elnököt kijelölhetné, őt a nép akarata fogja a megbízással ellátni, a nép akaratát pedig a parlament képviseli. A köztársasági elnök az ország első polgára, a miniszterelnök az ország első szolgája” – fejtegette. Amikor pedig az újságíró felidézte Rubovszky György májusi kijelentését, miszerint Orbán Viktor nem engedi meg Áder újrajelölését, arra a miniszterelnök úgy reagált: “arra kérem önt, hogy bárki bármit mondana az én szándékaimról, nehogy megjelentesse az újságjában vagy a médiában, mert nagy valószínűséggel nem felel meg a valóságnak”. Ezután pedig arról beszélt, hogy Ádert nagyra értékeli, és a komoly lehetőségek között van, hogy ő folytassa a munkáját. Megjegyezte, hogy az első döntést a köztársasági elnöknek kell meghoznia, hogy vállalkozik-e a következő években ilyen munkára.

Mindezzel Orbán lényegében ismét napirendre vette annak lehetőségét, hogy Áder János mandátumának jövő évi lejártát követően mégis a Sándor-palota ura maradhat, holott korábban lényegében minden ezzel ellenkező verzió felmerült már, a legutóbbi hírek pedig Balog Zoltán jelenlegi emberi erőforrás miniszter esetleges köztársasági elnökké jelöléséről szóltak. (Balog elismerte, hogy a neve felmerült.) Orbán egyébként a plágiumbotrányába belebukott Schmitt Pál, majd pedig Áder János államfővé emelése után ma már jelentősen nehezebb helyzetben van, hiszen az alaptörvény szabályai szerint a köztársasági elnököt a korábbi elnök megbízatásának lejárta előtt legalább 30, legfeljebb 60 nappal, ha pedig a megbízatása idő előtt szűnt meg, a megszűnéstől számított 30 napon belül kell megválasztani. Köztársasági elnököt az országgyűlési képviselők ötödének támogatásával lehet jelölni, a titkos választás első fordulója eredményes, ha az országgyűlési képviselők kétharmada (66,67 százaléka) támogatja valamelyik jelöltet. Ez ugyan nincs meg a Fidesznek, ám amennyiben nincs ilyen jelölt, a második szavazás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki – tekintet nélkül a szavazásban részt vevők számára – a legtöbb érvényes voksot kapta. Ha a második szavazás is eredménytelen, ismételt jelölés alapján új választást kell tartani. Egyértelmű ugyanakkor, hogy “az ország első számú polgárát” csak kétharmados támogatással lehet megválasztani, magyarán Orbán számára komoly kudarc volna minden egyéb forgatókönyv. Ugyanakkor Áder mandátuma jövő májusban jár le, így Orbán vélhetően nem fogja elhamarkodni jelöltje nevének ismertetését.

A magyar parlamenti kétharmad hiányának tudható be az is, hogy Orbán csak szavakkal karatézik a menekültügyi kvóta ügyében Brüsszellel, hiszen az napirendre sem került a csütörtöki uniós csúcstalálkozón. Tegnap a kormányfő ennek ellenére megismételte előző napi, az érkezésekor is hangoztatott nézeteit; “a migrációs válságban minden azon áll vagy bukik, hogy zárjuk-e a határokat”. Szerinte “Brüsszelt terheli a felelősség azért, hogy az elutasított menedékkérők szabadon elhagyhatják nyugat felé Magyarországot”, azzal állva elő “Brüsszel segíthetne azzal”, hogy megváltoztatja azt az “életszerűtlen” szabályt, hogy az elutasított, de bíróságon jogorvoslatot kérő menedékkérőket nem lehet őrizetben tartani. Ezt a javaslatot azonban a miniszterelnökök tanácskozásán nem fogadták el – tette hozzá a miniszterelnök, aki a menekültügyön túl Ukrajna vízummentességének azonnali megadását is kudarcosan szorgalmazta a zártkörű ülésen. Hogy tehát valójában miről esett szó a 2016-os utolsó uniós csúcstalálkozón, azt Orbántól nem tudhatta meg a nyilvánosság.
Újságírót tiltottak ki Orbánék

A Miniszterelnöki Sajtóiroda a jövőben is a ténylegesen létező sajtóorgánumok számára tudósítói tevékenységet végző újságírók részére szervez sajtótájékoztatókat – közölte Havasi Bertalan, a sajtóiroda vezetője miután Ujhelyi István tiltakozott az ellen, hogy szégyenteljes közjáték előzte meg Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóját a magyar állandó képviseleten. “A kormányfő beszámolójáról hazug és gusztustalan módon helyhiányra hivatkozva a médiaelhárítási államtitkár kiküldte a teremből a Népszabadság korábbi, szabadúszóként jelenleg is hivatalosan akkreditált tudósítóját” – közölte az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője. A Klubrádió brüsszeli tudósítója, Nemes Gábor felszólalt a sajtótájékoztatón, és kollégája mellett kiállva kifogásolta a gyakorlatot. Nemes rámutatott, hogy célszerűbb lenne a miniszterelnöki sajtótájékoztatókat az Európai Tanács épületében tartani, ahol más országok vezetői is szokták, onnan ugyanis nem lehet újságírókat kiküldeni. Megkérdezte a miniszterelnöktől, lát-e helyproblémát a teremben, mire Orbán úgy felelt, megfontolja a javaslatot. Havasi pedig cinikusan visszakérdezett: “Megjelenik még Brüsszelben a Népszabadság?” A miniszterelnök sajtófőnöke a híradások szerint arra hivatkozott, hogy kicsi lenne a terem, ha “minden blog szerzőjét” meghívnák az eseményre. A Klubrádió tudósítóján kívül egyetlen jelenlévő újságíró sem tiltakozott a történtek ellen.

Végül, a sajtótájékoztatót követően Orbán Viktor telefonon felhívatta Halmai Katalint, akivel negyedórás magánbeszélgetést folytatott, Havasi közleménye szerint csupán “mint magyar állampolgárral”. Halmai elmondta, hogy jelenleg “nem tudósít senkit” és “nem ír sehova” – tette hozzá a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A sajtómunkának, a sajtótájékoztatóknak is megvan a maguk rendje – szögezte le Havasi. Az újságíró utóbb azt mesélte az Eurológusnak, hogy udvarias párbeszéd zajlott le köztük, Orbán barátságos hangot ütött meg. Érdeklődött, hogy mivel foglalkozik most, és beszélgettek a magyar sajtóról. A kormányfő sajnálatát fejezte ki, hogy így alakult a sajtótájékoztató, különösen, hogy egy hölgyet küldtek el róla.

szerző:B.I.M

forrás:népszava online.hu

Orbán: das Volk des Staates wird Zahlen entscheiden

www.fecsego.eu internationale Nachrichten

Belpolitika Brüssel FOTO: MTI / PRIME OFFICE PRESSE / Szecsődi BALAZS

Es gibt niemanden, der Präsident der Republik kijelölhetné, wird es mit dem Mandat des Willens des Menschen zur Verfügung gestellt werden – sagte er mit Blick auf das aktuelle Grundgesetz, und eine Versöhnung zwischen den Parteien im Parlament vor dem nächsten Jahr államfőjelölést Viktor Orban versprach. Die Pressekonferenz des Premierministers in Brüssel, der Führer der Europäischen Union Gipfel wirklich zählt auf der Agenda fast nicht enthalten ist, aber es gab keinen Mangel Orban kampánytémáiból und nicht megalázásából Journalisten.
Anzeige

Eine spannende Frage, aber keine Bedeutung – sagte Ministerpräsident Viktor Orban auf einer Pressekonferenz in Brüssel nach dem EU-Gipfel über die Ausgabe von ATV, die Janos Ader Zoltan Balog oder zieht es besser zu sein. Der Premierminister sagte, dass “Ungarn ist noch nicht ein Punkt, an dem ein Popularitätsindex Person zu entscheiden, ob es möglich, Präsident der Republik ist.” Um all dies mit dem Premierminister fügte hinzu: “eine Menge anderer Leute wie Sie, sie nicht Präsident oder Präsidentschaftskandidat, wenn aus keinem anderen Grund werden, dann wegen der begrenzten Anzahl von Plätzen.”. Die ungarische Realität für Humor hat sich bemüht, den Premierminister zu vertuschen, dass “die Situation aussieht, gibt es ein Entscheidungsprozess, das mir meine Rolle ist, aber dieses Ding ist nicht persönlich in der Natur betrachten, sondern auch eine Verpflichtung, wie eine Demokratie in einem System betrieben werden muss.” Der Prozess, der er denkt, wird nach den Regeln der aktuellen Verfassung durchgeführt werden, beginnt auch im Dezember und hören auf die Fidesz-Präsidiumssitzung Vorschläge wurden später mit der Fidesz-Fraktion und anderen Parteien diskutiert, Parlamentarier-Gruppe, schließlich nach “dieser Debatte “ich werde den Kandidaten ernennen.

In der Tat kam mit Orban mit dieser Zeit auf “, es ist niemand, der Präsident der Republik kijelölhetné, wird er mit dem Mandat des Willens des Menschen zur Verfügung gestellt werden und den Willen der Menschen im Parlament vertreten ist. Der Präsident erste Bürger des Landes, der erste Diener des Landes Premierminister” – erklärte er. Und als der Journalist George Rubovszky Erklärung erinnerte Mai, dass Viktor Orbán reagierte nicht Ader Neubestellung an den Premierminister erlauben: “Ich bitte Sie, dass jemand etwas zu meinen Absichten sagen kann, nicht auf die Zeitung zu veröffentlichen oder auf die Medien, weil sie nicht geeignet sind, sie entspricht der Realität. ” Er sprach dann über Ader schätzt und hat ein großes Potenzial, dass er seine Arbeit fortsetzen. Er wies darauf hin, dass die erste Entscheidung des Präsidenten der Republik, eine solche Arbeit in den kommenden Jahren zu verpflichten genommen werden.

Zur gleichen Orban nahm im Wesentlichen wieder auf die Tagesordnung gesetzt die Möglichkeit, dass im nächsten Jahr nach Janos Aders Mandat Ablauf aber der Herr des Alexander Palace bleiben kann, auch wenn bisher praktisch alle Gegenteil Version entstanden ist, die neuesten Nachrichten und Zoltán Balog, sagte jeder Präsident der Republik aktuellen Human Resources Minister über die Ernennung von . (Balog räumte ein, dass in dem Namen entstanden sind.) Stadt sonst plágiumbotrányába es Pal Schmitt fiel, und dann nach Janos Ader Staatschef Anhebung jetzt ist deutlich schwieriger Position, da nach den Regeln des Grundgesetzes für mindestens 30 vor dem Ende des Präsidenten der Republik des ehemaligen Amtszeit des Präsidenten von bis zu 60 Tage, wenn das Mandat der Zeit vor beendet wird, innerhalb von 30 Tagen ab der Beendigung gewählt werden. Präsident der Republik der Mitglieder des Parlaments zur Unterstützung des fünften erfolgreichen die erste Runde der geheimen Abstimmung zu markieren, wenn zwei Drittel der Mitglieder des Parlaments (66.67 Prozent) einen Kandidaten unterstützen. Dies würde die Fidesz nicht, aber wenn kein Kandidat Präsident der Republik in der zweiten Runde der Abstimmung gewählt wird, ist derjenige, der – die gültigste gewählt wurde – unabhängig von der Anzahl der Teilnehmer an der Abstimmung. Wenn die zweite Abstimmung sollte auf der Grundlage einer neuen Wahl nicht erfolgreich ist, wiederholte Nominierung aufrechterhalten werden. Es ist jedoch klar, dass “die Nummer eins Bürger des Landes” darf nur zwei Drittel Unterstützung gewählt werden, würde mit anderen Worten einen schweren Rückschlag für Orban ein anderes Szenario. Läuft jedoch Aders Mandat im Mai nächsten Jahres, so Orban wahrscheinlich elhamarkodni Beschreibung des Bewerbers Name sein.

Das ungarische Parlament ist aufgrund des Fehlens von zwei Dritteln des Weges, die nur Worte Orban in Bezug auf die Flüchtlingsquote nach Brüssel karatézik, da die Agenda war am Donnerstag in der EU-Gipfel nicht. Gestern wiederholte der Premierminister am Vortag, bei der Ankunft, dass er es dennoch glaubte; “Migration Krise in den Ständen oder fällt ab, ob sechs zu schließen

Leave a Reply 106 megnézve, 1 alkalommal mai nap |