< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Végül is megúszták a volt „tanácsadók”

| Mobile | RSS

Végül is megúszták a volt „tanácsadók”

2016. december 23. | hozzászólás | Közélet

Végül is megúszták a volt „tanácsadók”

Hiába a panasz, már nem nyomoznak a terézvárosi szerződések ügyében

Az egykori VI. kerületi szocialista polgármester halála lényegében ellehetetlenítette azt a nyomozást, amely több tucat, összességében a százmillió forintot is meghaladó tanácsadói szerződések ügyében folyt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Sajátos utat járt be az a büntetőügy, amely még 2012-ben a fideszes kerületvezetés feljelentése alapján indult Budapest VI. kerületében a 2002–2010 között, az MSZP–SZDSZ-es városirányítás idején Verók István szocialista polgármester által megkötött tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban. A feljelentés szerint a „tanácsadók”, akik egyenként tíz–tizenöt millió forintot vettek fel az évek folyamán, semmilyen munkát nem végeztek, ennek egyetlen nyomát sem találták az önkormányzat irattárában. A tanácsadók a levélben történt megkeresésre sem reagáltak arra, hogy valamilyen módon dokumentálják, mire vették fel a tízmillió forintot is meghaladó összegeket. Ráadásul a szerződések többsége a feljelentés szerint szükségtelen is volt, hiszen tartalmuk szerint az adott munkát az önkormányzat szakapparátusa is el tudta volna végezni. A tanácsadók többségénél még az sem volt igazolható, hogy az illető rendelkezett-e egyáltalán a tanácsadáshoz szükséges szakirányú végzettséggel. Egykori MSZMP-s pártkáderek, MSZP-s funkcionáriusok, sőt még a VI. kerület egykori tanácselnöke is tanácsadója volt az MSZP-s polgármesternek. Érkeztek „szakemberek” a szomszédos VII. kerületből is, például olyan, papíron egykori fideszes ellenzéki képviselők adtak közigazgatási és gazdasági tanácsokat, akik Erzsébetvárosban Hunvald György és társai ingatlaneladásait tartózkodó szavazattal vagy a szavazás idején történő kivonulással segítették.

A tanácsadók tarifája jellemzően havi három-négy-, illetve némelyek esetében ötszázezer forint volt. A vagyoni hátrány a feljelentés szerint jócskán meghaladta a százmillió forintot. A BRFK többéves nyomozást követően, a polgármester halála után bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást, ám a sértett önkormányzat panasza nyomán az ügyészség a nyomozás folytatását rendelte el. A második nekifutás sem hozott azonban eredményt, mert amint azt Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Magyar Hírlap érdeklődésére közölte: az illetékes kerülete

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 94 megnézve, 1 alkalommal mai nap |