< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Mégsem jéghegy okozta a Titanic vesztét?

| Mobile | RSS

Mégsem jéghegy okozta a Titanic vesztét?

2017. január 7. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Mégsem jéghegy okozta a Titanic vesztét?

Új elmélettel állt elő egy Titanic-szakértő újságíró a hatalmas óceánjáró elsüllyedésével kapcsolatban. Senan Molony nemrég nyilvánosságra hozott bizonyítékokra támaszkodva azt állítja, hatalmas tűz söpört végig a Titanic bizonyos részein, mielőtt útjára bocsátották volna. Egyes szakértők szerint a tűz legalább annyira hozzájárulhatott a hatalmas óceánjáró elsüllyedéséhez, mint a végzetes jégtorlasz.

Az elátkozott, közel 270 méter hosszú, 53 méter magas hajó 1912. április 15-én, első útján Southamptonból New Yorkba tartott, amikor a korai órákban elsüllyedt az Atlanti-óceánban, több mint 1500 utas halálát okozva ezzel. A legújabb bizonyítékok alapján a hajótest még jóval az indulás előtt napokig égett közvetlenül az óceánjáró azon része mögött, amelyet később a jéghegy átlyukasztott – olvasható a The Telegraph honlapján.

Az elmélettel előálló Senan Molony több mint 30 éven át kutatta a katasztrófát. Az újságíró kevéssé ismert fotók segítségével dolgozta ki elméletét. A képeket, amelyeken mintegy kilenc méter hosszú fekete foltok láthatók a hajótest jobb oldalának elülső részén, a Titanic vezető villamosmérnöke, John Kempster készítette még azelőtt, hogy a hajó elhagyta volna a belfasti hajógyárat. Mint Molony kifejtette, kifejezetten arra a területre koncentráltak, ahol a Titanic a jéghegynek ütközött, és azt találták, hogy a hajótestnek éppen azon a részén már azelőtt sérülés keletkezett, hogy a hajó elhagyta volna Belfastot.

Szakértők ezt követően megállapították, hogy a sérülést feltehetően egy tűzeset okozhatta, amelyet pedig az váltott ki, hogy több száz tonna szén kapott lángra a hatos számú kazánház mögötti háromemeletes üzemanyagraktárban. Tizenkét ember próbálta megfékezni a tüzet, de még napokkal később is 500-1000 Celsius-fokon égett a kérdéses terület.

Az írás folytatása itt olvasható.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 150 megnézve, 1 alkalommal mai nap |