< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY)))

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY)))

2017. január 24. | hozzászólás | Nav

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2017. január 24.
Hamis számlákkal csökkentette áfáját egy műtrágyával üzletelő kecskeméti férfi. A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói őrizetbe vették.

A férfi cégei nevében rendszeresen szerzett be műtrágyát áfa nélkül, azaz nettó áron főként Lengyelországból és Szlovéniából. A termékek magyar értékesítése után fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy a műtrágya beszerzését hamis belföldi számlákkal is igazolta. Még a látszat kedvéért sem törődött a fiktív számlák ellenértékének átutalásával, az EKÁER bejelentésekkel,és az árukészlet papíron történő felhalmozódásával. Sőt, fény derült arra is, hogy a fiktív számlákat kiállító cégek élén elhunyt, illetve nem létező külföldi személyek szerepeltek a nyilvántartásokban.

Több mint 1,2 milliárd forint áfa megfizetése alól bújt ki. A pénzügyi nyomozók a költségvetésnek okozott kár megtérülésére ingatlanokat, járműveket, követeléseket zároltak, emellett vetőmagot és több mint kétszáz tonna műtrágyát is lefoglaltak.

A férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd őrizetbe vették. Jelenleg előzetes letartóztatásban van.

A bűncselekmény büntetési tétele akár tíz évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Barnáné Horváth Melinda őrnagy

sajtóreferens

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága

6000 Kecskemét, Batthyány u. 9.

Leave a Reply 296 megnézve, 1 alkalommal mai nap |