< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kiemelt cikk

| Mobile | RSS

Kiemelt cikk

2017. február 24. | hozzászólás | Közélet
Kiemelt cikk
A három aranylabdás:Best - Law - Charlton
A három aranylabdás:
BestLawCharlton
A Manchester United 1905–06-os kerete,amely feljutott a Division One-ba
A Manchester United 1905–06-os kerete,
amely feljutott a Division One-ba

A Manchester United FC klub Newton Heath (L&YR) FC néven alakult 1878-ban, a Lancashire–Yorkshire vasút Newton Heath-i depójának csapataként. 1902-ben, amikor a klub a csőd szélén állt, John Henry Davies vásárolta meg, és átkeresztelte Manchester Unitedre. A második világháborúban lebombázták a csapat pályáját, ezért nyolc évig a Manchester City otthonában kellett játszania.

A háború után a klub Sir Matt Busbyt szerződtette edzőnek, és ő a klubban nevelt játékosokra épített csapattal nagy sikereket ért el; 1956-ban és 1957-ben is megnyerte a bajnokságot. A sikersorozatot az a müncheni légikatasztrófa törte meg, amelyben a csapat nyolc játékosát elvesztette.

Úgy tűnt, hogy ezzel vége a klubnak, de a következő években újjáépítették a csapatot, amely 1965-ben és 1967-ben újra megnyerte a bajnokságot. 1968-ban a United lett az első olyan angol csapat, amely elhódította a kor legértékesebb európai trófeáját, a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. A győztes keretben három aranylabdás játékos is volt: George Best, Denis Law és Bobby Charlton, akiknek „United Trinity” címmel közös szobrot emeltek az Old Traffordon.

Hosszú szünet után a klub csak az 1990-es években vált újra sikeressé. Sir Alex Ferguson irányításával 12 év alatt kilencszer nyerték meg a bajnokságot. 1999-ben a Manchester United lett az első olyan csapat, amely ugyanabban a szezonban megnyerte az UEFA-bajnokok ligáját, az angol bajnokságot és az angol kupát. Ezen eredményekért lovaggá ütötték Alex Fergusont.

forrás:Wikipédia
Leave a Reply 95 megnézve, 1 alkalommal mai nap |