< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Fót – A gyerekek csak rosszul járhatnak

| Mobile | RSS

Fót – A gyerekek csak rosszul járhatnak

2017. március 7. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Fót – A gyerekek csak rosszul járhatnak

Gyorsan döntött a kormány a fóti Károlyi István Gyermekközpont bezárásáról, ám arról nem sietnek tájékoztatást adni a kabinet illetékesei, hogy pontosan mit terveznek az intézménynek otthont adó kastéllyal. Mit több, még a lehetőségét is kerülik annak, hogy kérdéseket kaphassanak.

“Nem képviselteti magát a kormány azon a mai fóti egyeztetésen, amelyet az ellenzéki önkormányzati képviselők kezdeményeztek, hogy végre tájékoztatást kapjanak a Gyermekváros és a Károlyi kastély további sorságról. Eddig ugyanis ez nem történt meg, csak pletykákat hallottunk” – fogalmazott lapunknak Vargha Nóra, az Együtt helyi politikusa, önkormányzati képviselő. Elmondta, meghívták Virág Zsoltot, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosát, ám ő azt közölte, nem tud elmenni, az egyeztetésre majd később ajánl időpontot.

Emlékezetes, a kormány januárban jelentette be, hogy 2019-től bezár a Károlyi István Gyermekközpont. A döntést Czibere Károly államtitkár úgy indokolta: “szakítani kell azzal az 1950-es évekből származó gyermekvédelmi szemlélettel, amely szerint az állami gondozottak számára az a megoldás, ha a város határában, a helyi település lakosságától, társadalmától távol, egy külön telken egy külön társadalmat hoznak létre”. Lázár János aztán egy kormányinfón még annyit árult el, hogy a gyermekek javarészt nevelőszülőkhöz, illetve más intézményekbe kerülnek majd Fótról, a kastélyt pedig felújítják.

A gyerekek sorsát illetően is vannak még kérdések. Prokai Judit nyugdíjas gyermekvédelmi szakember szerint a speciális ellátást igénylő gyermekeket Hatvanban helyeznék el, csakhogy ők az ellátásuk miatt naponta járnak budapesti intézményekbe a központ kerekes székek szállítására alkalmas mikrobuszaival. “Hogyan fogják ezt az utat megtenni Hatvanból a téli fagyban, a nyári hőségben? S vajon mennyibe kerül majd, ha valóban továbbra is Budapesten tanulhatnak ezek a gyerekek” – tette fel a kérdést a szakember. Vannak olyan gyerekek is, akiket a hírek szerint kalocsai vagy zalaegerszegi otthonokba költöztetnének. Ezekben az intézményekben azonban már most sincs szabad hely, így Prokai szerint a Kalocsára és Zalaegerszegre “irányított” gyerekek sorsa is kétséges. A szakember egyébként a költözés indokául hozott kormányzati érvet sem fogadja el, szerinte nem igaz, hogy külön telken, külön társadalom alakult ki. Tapasztalatai szerint ugyanis a gyermekközpontban élő gyerekek igenis illeszkedtek a város életébe.

Sz. P.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 77 megnézve, 1 alkalommal mai nap |