< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Az egészségügyi dolgozók bérhelyzetét javító javaslatok kerülnek a kormány elé

| Mobile | RSS

Az egészségügyi dolgozók bérhelyzetét javító javaslatok kerülnek a kormány elé

2017. április 6. | hozzászólás | Közélet

Emmi
Az egészségügyi dolgozók bérhelyzetét javító javaslatok kerülnek a kormány elé

A kormány elismeri az egészségügyi dolgozók és az ágazatban dolgozók áldozatos munkáját, a rájuk nehezedő fokozott felelősséget, ezért elkötelezett az egészségügyi dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása mellett.

Az egészségügyi dolgozók bérhelyzetét javító több előterjesztés kerül a kormány elé, erről tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára a szakszervezetek képviselőit az ágazati kollektív szerződésről folytatott tárgyalás újabb fordulóján.

Az államtitkárság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: Ónodi-Szűcs Zoltán tájékoztatta tárgyalópartnereit azokról az előterjesztésekről, amelyek a sztrájktárgyalás során kialakult közös munka eredményeként kerülnek a kormány elé. Így a minimálbér- és garantált bérminimum-emelés miatti korrekcióról, amellyel a tavaly megkötött többéves bérfelzárkóztatás belső arányait kívánják többletforrással megőrizni, valamint a mentőket érintő tervezett juttatásokról.

A tárgyalópartnerek a védőnők helyzetét is áttekintették, és az államtitkárság hamarosan javaslatot tesz a kormány számára a helyzet rendezésére.

Mint írták, a kormány elismeri az egészségügyi dolgozók és az ágazatban dolgozók áldozatos munkáját, a rájuk nehezedő fokozott felelősséget, ezért elkötelezett az egészségügyi dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása mellett. Ennek érdekében a kormány prioritásnak tartja az ágazati reprezentatív szakszervezetekkel és a velük stratégiai partnerségben lévő kamarákkal, szakmai szervezetekkel folytatott folyamatos párbeszéd fenntartását.

Az ágazatot a tárgyalásokon a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) és a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) képviseli, továbbá jelen vannak a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) képviselői is.

A tárgyalásokat folytatják például a gazdasági-műszaki területen foglalkoztatottak bérfejlesztése, a munkaruha, védőruha, a cafeteria és egyéb juttatások kérdésében – közölte az államtitkárság.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 75 megnézve, 1 alkalommal mai nap |