< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Mellkasi fájdalom: nem mindegy, hogy szívroham vagy gyomorégés

| Mobile | RSS

Mellkasi fájdalom: nem mindegy, hogy szívroham vagy gyomorégés

2017. április 13. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Mellkasi fájdalom: nem mindegy, hogy szívroham vagy gyomorégés

Mellkasi fájdalom, kellemetlen érzések egy nagy lakoma után? Sokan legyintünk rá: csak egy kis gyomorégés! Azonban a gyomorégés és a jóval súlyosabb szívpanaszok tünetei sokszor nagyon hasonlóak; hogyan különböztethetjük meg ezeket?

A gyomorégés során a gyomorsavak visszacsorognak a nyelőcsőbe, égő érzést, fájdalmat okoznak, elsősorban a mellkasban, illetve a torokban. A gyomorégést kísérheti hányinger, kesernyés szájíz, puffadás is. A szívroham, illetve az angina esetében a szívbe vezető vérerek egyike elzáródik vagy leszűkül. Ennek következménye akár a szív leállása is lehet.

A szívroham legfőbb tünete a mellkasi fájdalom, mely nyomó-szorító jellegű, mintha egy nehéz súly préselné össze a mellkasunkat. A fájdalom hirtelen jelentkezik, néhány percig is eltarthat, sőt egy időre el is múlhat, majd újra visszatérhet. A fájdalom a mellkas közepén, esetleg annak bal oldalán érezhető, és kisugározhat a karba, a nyakba, a hátba, még az állkapocsba is. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden szívroham jár együtt fájdalommal vagy előfordulhat, hogy csak enyhe fájdalmat érez valaki.


A mellkasi fájdalom, melyet szívroham és gyomorégés esetén érzünk, hasonló, más tünetek ugyanakkor egyértelműsíthetik a diagnózist.

A szívroham és a gyomorégés közötti különbségek főként az egyéb tünetekben jelentkezhetnek. A szívrohamot kísérheti fokozott verejtékezés, légszomj, hányinger, szédülés, hányás, és ólmos, megmagyarázhatatlan fáradtság. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezek a tünetek nem mindig jelentkeznek, és előfordulhat az is, hogy valaki csak néhány tünetet észlel magán. Eltérő az is, hogy mikor jelentkeznek a tünetek: a gyomorégést általában este, lefekvéskor, vagy nagyobb mennyiségű, nehezebb étel elfogyasztása után tapasztaljuk. Emellett a gyomorégést nem kísérik az egész szervezetre kiterjedő, általános tünetek, inkább csak a gyomorra, a nyelőcsőre, a hasra vagy a mellkasra koncentrálódik a fájdalom.

Tovább olvasna a mellkasi fájdalom lehetséges okairól? Kattintson!

Természetesen, azt, hogy valakinek szívrohama van vagy csak gyomorégése, csak szakorvos határozhatja meg, gyakran több vizsgálat után.

A gyomorégéssel, illetve a szívrohammal, szívbetegséggel összefüggő fájdalom tehát nagyon hasonló lehet, azonban az egyik jóval veszélyesebb, mint a másik. A gyomorégés – ha nem válik krónikussá – csak múló kellemetlenséget okoz, melyet egy-két diétás nappal, esetleg savlekötő gyógyszerekkel könnyen orvosolni tudunk. A szívrohamnak azonban halálos következményei is lehetnek. Éppen ezért a szakemberek azt javasolják, hogy ha komoly mellkasi fájdalmaink vannak, minde

forrás:Bliikkruzs.hu

Leave a Reply 61 megnézve, 1 alkalommal mai nap |