< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Franciaország is párbeszédre kéri a török vezetést az ország politikai erőivel)))) Frankreich fordert auch die türkische Führung Dialog mit den politischen Kräften des Landes

| Mobile | RSS

Franciaország is párbeszédre kéri a török vezetést az ország politikai erőivel)))) Frankreich fordert auch die türkische Führung Dialog mit den politischen Kräften des Landes

2017. április 18. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Franciaország is párbeszédre kéri a török vezetést az ország politikai erőivel

fecsego.eu logo

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó

Németország után Franciaország is arra kérte a török vezetést, hogy kezdeményezzen párbeszédedet a török társadalmat alkotó valamennyi politikai erővel, miután úgy ítéli meg, hogy az elnöki rendszer bevezetését előirányzó alkotmánymódosításról tartott népszavazás szoros eredménye a tervezett reformokkal szembeni megosztottságot tükrözi.
Franciaország is párbeszédre kéri a török vezetést az ország politikai erőivel

A francia elnöki hivatal közleménye szerint Francois Hollande köztársasági elnök jelezte, hogy Franciaország tudomásul veszi az igenek győzelmét a vasárnapi népszavazáson, de “tudomásul veszi annak vitását is és a legnagyobb figyelemmel fogja követni az Európa Tanács és az EBESZ értékeléseit a szavazásról”.

“A közzétett számok azt mutatják, hogy a török társadalom minden szempontból megosztott a tervezett reformokat illetően” – olvasható a közleményben.

Franciaország számára “az Európa Tanács kertében vállalt értékek és kötelezettségek őszinte és szabad párbeszéd felé kellene vezetniük a török hatóságokat a politikai és társadalmi élet minden szereplőjével” – hangsúlyozta Francois Hollande.

A francia elnök ugyanakkor arra is figyelmezett, hogy a halálbüntetésről tervezett referendum “természetesen szakítást jelentene ezekkel a étékekkel és kötelezettségvállalásokkal”.

Az előzetes adatok szerint a vasárnapi referendumon 86 százalékos részvételi arány mellett a szavazók 51,34 százaléka igennel, 48,66 százaléka nemmel voksolt a 18 pontból álló alkotmánymódosításra, amelynek révén megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalapításakor létrejött miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át. A legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) vitatja az eredményt.

Recep Tayyip Erdogan elnök vasárnap elmondta, nem minden olyan alkotmánymódosítás lép azonnal érvénybe, amelyekről vasárnap döntöttek a választópolgárok, egyes reformok csak 2019 novemberében lépnek hatályba, de a halálbüntetés visszaállításának ügyét azonnal meg fogja vitatni az ország politikai vezetőivel, és ha szükséges a kérdést népszavazásra bocsáthatják.

fecsego.eu(atv.hu/MTI

Frankreich fordert auch die türkische Führung Dialog mit den politischen Kräften des Landes
[Caption id = “attachment_104520” align = “alignleft” width = “150”] Leave a Reply 496 megnézve, 1 alkalommal mai nap |