< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Egy új kutatás szerint a szexista és homofób vicceket a sérült önérzetű férfiak szeretik

| Mobile | RSS

Egy új kutatás szerint a szexista és homofób vicceket a sérült önérzetű férfiak szeretik

2017. április 21. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Egy új kutatás szerint a szexista és homofób vicceket a sérült önérzetű férfiak szeretik

Egy új kutatás alapján a férfiak inkább használnak szexista és homofób, semmint semleges vagy muzulmán-ellenes vicceket, ha a férfiasságukat akarják megerősíteni.

Mitől függ, hogy egy férfi viccesnek találja-e a szexista és a homofób humort? Emma O’Connor, a Nyugat-Karolinai Egyetem szakértője szerint a választ a megtépázott önérzetű férfiaknál kell keresni. Ezen emberek ugyanis jobban kedvelik az efféle vicceket, különösen akkor, ha fenyegetve érzik a férfiasságukat.

A becsmérlő humor gyakran azt a célt szolgálja, hogy az egyén csoportjának pozitív megkülönböztetésével az egyén saját társadalmi identitását erősítse. Hogy felmérjék, hogy a homofób és szexista viccek esetében ez mit is jelent, a szakértők két kísérletet hajtottak végre, melyekben összesen 387 heteroszexuális férfi vett részt.

Az alanyok egy online kérdőívet töltöttek ki, mellyel szociális attitűdjüket, személyiségüket, valamint a homoszexuális férfiakkal és a nőkkel szembeni előítéleteiket mérték fel. A szakértők azt is elemezték, hogy a résztvevők milyen típusú vicceket szeretnek, illetve azt is, hogy az alanyok szerint saját humoruk mennyiben járul hozzá személyiségük megismeréséhez.

A kutatás rámutatott: a homofób és szexista viccek az önmegerősítést szolgálják azon férfiaknál, akik bizonytalanabbak saját férfiasságukban.

O’Connor szerint az efféle humor azoknak fontos, akik fenyegetve érzik férfiasságukat. A férfiak azt remélik, az ilyen viccekkel férfiasabb benyomást kelthetnek. Úgy tűnik, a homofób és szexista poénokkal távolságot tudnak teremteni maguk és az általuk nem kívántnak ítélet vonások közt.

A kutató bízik benne, hogy az eredménnyel könnyebbé válik annak megértése, hogy miért jelennek meg az efféle viccek. Ezzel ugyanis idővel talán azt is meg lehet majd akadályozni, hogy az ilyen humor előforduljon a munkahelyeken.

Mivel a szexista viccek a leggyakoribb típusai a szexuális zaklatásnak, mellyel a nők a munkahelyükön találkozhatnak, ezek kiszűrése kiemelt cél. O’Connor úgy véli, a vezetők feladata lehet az efféle viccek kiiktatása, melyre jó eszköz a férfiak önérzetét sértő tényezők csökkentése.

(Eurek Alert)

forrás:hír24.hu

Leave a Reply 104 megnézve, 1 alkalommal mai nap |