< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Ezért nem fogadják el az automaták az új bankjegyeket

| Mobile | RSS

Ezért nem fogadják el az automaták az új bankjegyeket

2017. április 21. | hozzászólás | Közélet

Ezért nem fogadják el az automaták az új bankjegyeket

fecsego.eu logo

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó

Bosszankodnak a sofőrök a parkolóautomatáknál, mert a gép visszadobja az új bankjegyeket, és csak a régi címleteket fogadja el – írja a Napi.hu.

A jogos reklamációkra volt olyan válasz is, hogy az automatákat üzemeltetők a jegybankra várnak, onnan kellene érkeznie a szoftver frissítéseknek vagy valamilyen kütyünek. Mindez azonban tévedés – erősítette meg az MNB sajtóosztálya.

Az MNB hatáskörébe kizárólag a bankjegyek valódiságát és forgalomképességét egyaránt vizsgáló berendezések tartoznak, a kiskereskedelmi céllal üzemeltetett menetjegy, parkoló-, ital- és áruautomaták nem.

A készpénzforgalom zavartalan működése érdekében az MNB már a bankjegyek forgalomba hozatalát jóval megelőzően többször felhívta e berendezések üzemeltetőinek figyelmét a tennivalóikra.

A bankjegyek azonosítását az ital- és áru, valamint menetjegy vagy parkolóautomaták beépített felismerő egységei végzik, ebből következik, hogy új bankjegyek kibocsátása esetén nem az MNB-től származó kütyüre vagy kiegészítő berendezésre van szükség, hanem arra, hogy az automatát üzemeltető gondoskodjon a berendezésébe beépített felismerő egységet működtető szoftver frissítéséről. Ehhez az üzemeltetőnek fel kell venni a kapcsolatot az adott berendezés szállítójával vagy a szervizt ellátó céggel.

Az, hogy egyes automaták felkészítése az új 2000 és 5000 forintos bankjegyek elfogadására még nem történt meg, az automaták üzemeltetőinek felelősségi körébe tartozik.

Vagyis ha az automata nem fogadja el a bankjegyet, akkor az üzemeltetőt, s ne az MNB-t szidják.

forrás:propeller.hu

Leave a Reply 103 megnézve, 2 alkalommal mai nap |