< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Zuglóban a baloldal győzött, Józsefvárosban a Fidesz

| Mobile | RSS

Zuglóban a baloldal győzött, Józsefvárosban a Fidesz

2017. április 24. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Zuglóban a baloldal győzött, Józsefvárosban a Fidesz

Úgy tűnik, jelentős fölénnyel nyert a baloldal Zuglóban, az önkormányzat oldalán megjelent tájékoztatás szerint Bitskey Bence 790 szavazattal, a voksok 51 százalékával nyert a 3-as számú választókerületben. A Helyi Választási Iroda vasárnap esti tájékoztatása szerint a második helyen Somodi Zoltán végzett 404 szavazattal (26 százalék).

Az időközi önkormányzati képviselőválasztáson a részvétel 26,49 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy kevesebben szavaztak, mint három éve. Akkor a választásra jogosultak valamivel több, mint 33 százaléka voksolt.

A zuglói voksoláson a jobb- vagy a baloldal képviselő-testületi többsége múlt. A választás kiírására az adott okot, hogy Sápi Attila szocialista önkormányzati képviselő több mint egy éve eltűnt, mandátuma ezért megszűnt. Sápi egyébként 2014-ben 0,35 százalékponttal – egész pontosan hét szavazattal – verte a kormánypárti jelöltet.

Gyurcsány Ferenc a Facebookon ünnepelt, ezt írta: „A kétkedők még egy bizonyítékot kaptak, hogy le tudjuk győzni a Fideszt. Dolgozni kell. Az esélyek latolgatása helyett, fanyalgás helyett, a demokraták belső küzdelme helyett tenni kell a dolgunkat. Ezt értik és értékelik a választók.” Posztjában feltehetően arra utalt, hogy a DK és az MSZP összefogásával legyőzhető a Fidesz, miközben Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje pont Gyurcsánytól és pártjától próbál távolodni.

Drevenka Monika, a Civil Zugló Egyesület és az Együtt közös jelöltje 173 szavazatot kapott. Az LMP színeiben indult Csordás Balázs Gyula 81, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot képviselő Tóth Imre 109, a Magyar Munkáspárt jelöltje, Szentpáli Kolos pedig 6 szavazatot kapott.

Józsefváros

Sántha Péterné, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a józsefvárosi időközi önkormányzati képviselő-választást – ezt Kocsis Máté, Józsefváros kormánypárti polgármestere jelentette be vasárnap esti sajtótájékoztatóján az MTI szerint. A kerület alpolgármesterét a választásra jogosultak 46 százaléka támogatta. Az adatok százszázalékos feldolgozottsága mellett a Dopeman néven ismert, MSZP-s Pityinger László a voksok több mint 27, a független Bolba Márta pedig több mint 19 százalékát kapta. Huszár Péter, a Jobbik jelöltje 5,97 százalékot ért el, Konczos Lászlóra, a Magyar Munkáspárt jelöltjére hatan szavaztak.

Kissé meglepő módon Kocsis itt is képes volt Sorosra terelni a szót. Szerinte a helyzetet árnyalja, hogy „Soros György által pénzelt álcivilek” megpróbálták becsapni az embereket, és saját ideológiáikat igyekeztek eladni a józsefvárosiaknak, egytől egyig beálltak olyan jelöltek mögé, akiket függetlennek hazudtak. Kocsis Mátét kérdezték a baloldali szavazatok összesített számáról is, amire úgy reagált: nem lehet őket összeadni, véleménye szerint aki egy kétgyermekes evangélikus lelkészre szavaz, az nem voksol Pityinger Lászlóra, és ez fordítva is igaz.

Itt, a Magdolnanegyedben azért nyílt meg a választás lehetősége, mert a fideszes Balogh István Szilveszter képviselő január 31-ével lemondott. Erre a lépésre az N1TV szerint a polgármester, Kocsis Máté kérte, méghozzá azért, mert a politikus szegénységben élő emberektől húzott le pénzeket, például szociális alapon kiutalt lakások bérlőit kereste fel azt állítva, hogy neki köszönhetik az ingatlant, és erre hivatkozva 50-300 ezer forintot kért tőlük.

Róna Dániel politológus véleménye:

Gyulaj és Tolnanémedi

Összesen hat helyen rendeztek vasárnap időközi önkormányzati voksolást, négy településen polgármestert, két budapesti kerületben pedig egyéni képviselőt választottak. A Tolna megyei Gyulajon a település korábbi független alpolgármesterét, Tolnanémediben helyi vállalkozót választottak polgármesternek.

Az 1025 lakosú Gyulajon 61 százalékos részvétel mellett rendezték meg a választást, a 668 választásra jogosult állampolgár közül 408-an adták le voksukat – közölte Horváthné Tóth Valéria, a helyi választási iroda (hvi) vezetője az MTI-vel. Az öt független jelölt közül Selmeci László, az 59 éves eddigi alpolgármester kapta a legtöbb, 306 szavazatot. Ignácz Rolandra 57-en, Csima Gyulára 26-an, Kocsis Lászlóra 10-en, Orsós Istvánra 8-an szavaztak, egy választó üres szavazólapot tett az urnába – tette hozzá.

Az 1033 fős Tolnanémediben a 861 jogosult 57 százaléka, 494 választó adta le szavazatát, 3-an érvénytelenül voksoltak – mondta Takács Erzsébet hvi-vezető. A független jelöltként indult Vigh László helyi vállalkozó 253 szavazattal nyerte a választást, a szintén független Csehák Gabriella 228, a munkáspárti Szarka Sándor 10 szavazatot kapott.

Mindkét településen lemondás miatt rendezték az időközi választást, Gyulajon Dobos Károlyné, Tolnanémediben Móricz Jánosné független polgármester egyaránt egészségügyi okból mondott le megbízatásáról.

Gyömrő

Mezey Attilát, a Gyömrő 2000 Kör jelöltjét és a város korábbi alpolgármesterét választották a vasárnapi időközi választáson polgármesternek a Pest megyei Gyömrőn – közölte Hauser Antal, a helyi polgármesteri hivatal kommunikációs referense vasárnap az MTI-vel. Hauser Antal elmondta, hogy a több mint 13 ezer választásra jogosult 32,7 százaléka vett részt az időközi választáson, 73,96 százalékuk Mezey Attilára a Gyömrő 2000 Kör jelöltjére adta le a voksát. Másodikként Békefi Miklós független jelölt 24, 52 százalékot, Kovács István pedig a Magyar Munkáspárt jelöltje 1, 53 százalékot kapott.

A Pest megyei városban azért kellett időközi önkormányzati választást kiírni, mert az eddigi polgármester, Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör) tisztségét méltatlanság miatt január 11-én megszüntette a Budapest Környéki Törvényszék.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 116 megnézve, 1 alkalommal mai nap |