< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Párbeszéd: kérdések az Országgyűlési Őrség új fegyvereiről

| Mobile | RSS

Párbeszéd: kérdések az Országgyűlési Őrség új fegyvereiről

2017. április 26. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Pártok-Párbeszéd
Párbeszéd: kérdések az Országgyűlési Őrség új fegyvereiről

A Párbeszéd Magyarországért aggályosnak tartja, hogy az Országgyűlési Őrség éppen akkor kap új fegyvereket, amikor folyamatossá váltak a kormányellenes tüntetések. A párt társelnöke ezért kérdéseket tesz fel a belügyminiszternek.

Szabó Tímea szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra a belügyminisztériumi rendelettervezetre, amelynek alapján az Országgyűlési Őrség számára különböző lőfegyvereket, elfogó hálót, gránátvetőket, gumibotokat és sokkolókat szereznek be.
A Párbeszéd szokatlannak és furcsának találja, hogy a beszerzéssel éppen a sorozatos kormányellenes tüntetések idején akarják megújítani az Országgyűlési Őrség fegyverarzenálját – fogalmazott a független képviselő. Azt is aggályosnak tartotta, hogy egy házelnöki rendelet értelmében az Országgyűlési Őrség gyakorlatilag az ország teljes területén elláthat feladatokat. Emiatt ezeket az eszközöket, például a gránátvetőt, bárhol fel lehet majd használni Magyarországon – ismertette véleményét.
Szabó Tímea ezért azt akarja megtudni Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy mi a beszerzés időzítésének oka, milyen mennyiségben és kitől szerzik be ezeket az eszközöket és hol akarják azokat használni a parlamenten kívül.
A tárca a rendelettervezetet azzal indokolta, hogy az Országgyűlési Őrség által használható kényszerítő eszközöket időről időre felül kell vizsgálni hogy így biztosítsák a legkorszerűbb és NATO-kompatibilis eszközök használatát. Az Országgyűlés Hivatala pedig azt közölte, hogy az elfogó hálót Országház biztonságát esetlegesen veszélyeztető, engedély nélkül repülő drónok befogására fogja használni, a gránátvetők pedig a hálók kilövéséhez szükségesek.

MTI

Leave a Reply 109 megnézve, 1 alkalommal mai nap |